Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

13 липня, 2004 - 00:00

Бориспіль «надійно зв’яжуть» із Києвом

Міністерство транспорту найближчим часом проведе переговори з керівництвом Києва про будівництво залізничного сполучення з аеропортом «Бориспіль». Як повідомляє Інтерфакс-Україна, міністр транспорту Георгій Кірпа вважає, що необхідно «зв’язати аеропорт надійним транспортом — метро або залізничним сполученням — зі столицею». «Ми хочемо найближчим часом провести робочу нараду з містом і визначитися, хто займатиметься створенням транспортної інфраструктури — місто чи транспортники. Якщо Київ відмовиться, ми з наступного року будуватимемо залізничне сполучення, яке зв’яже «Жуляни», Центральний вокзал, Лівобережжя та «Бориспіль», — заявив Г. Кірпа. Він також повідомив, що Мінтранс продовжує переговори з інвесторами щодо реконструкції аеропорту «Бориспіль». Минулого тижня, за словами міністра, він провів переговори з представниками ділових кіл Японії, які вивчають можливість інвестування в розвиток цього аеропорту. Крім того, міністр транспорту зазначив, що модернізацією аеропорту «Бориспіль» можуть одночасно займатися кілька інвесторів: «Нам не один термінал потрібен, потрібна ще одна злітно-посадочна смуга, потрібна вся інфраструктура, в тому числі транспортна».

Промвиробництво за півроку зросло на 15,9%

Обсяги промислового виробництва в Україні в червні 2004 року зросли порівняно з червнем минулого року на 11,2%, а за підсумками шести місяців зростання становило 15,9%. Водночас темпи зростання у промисловості в червні знизилися: у травні вони становили 13,5%, а за підсумками п’яти місяців — 16,9%. Таке уповільнення спостерігається третій місяць поспіль після досягнення максимального показника 18,8% за підсумками першого кварталу. В обробній промисловості приріст за три останні місяці скоротився з 22,8% до 18,6%, в тому числі в машинобудуванні — з 46,3% до 33,9%, у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки — з 13,5% до 3,6%. У добувній промисловості зростання сповільнилося з 10,5% до 8,5% Разом з тим збільшили темпи зростання підприємства з виробництва деревини та виготовлення виробів з неї (з 24,6% до 28,7%), а також целюлозно-паперової, поліграфічної промисловості та видавничої справи (з 28,5% до 32,1%). Значний і стабільний за динамікою приріст виробництва спостерігається в хімічній та нафтохімічній промисловості (18,4%), в металургії та обробці металу (17,5%), в харчовій (15,5%) та легкій промисловості (15,2%).

«Атака клонів» по-журналістськи

«Хочеш захистити свої права — знай законодавство» — під знаком цієї, нібито очевидної істини, минулої п’ятниці у Житомирі пройшов семінар «Соціальний і правовий захист журналістів», організований Асоціацією професійних журналістів і рекламістів Житомирщини в рамках проекту «Школа журналістських профспілок», який реалізується у співпраці із Міжнародним фондом «Відродження».

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Валентина Дмитренко розповіла, зокрема, про те, як будуть нараховуватися пенсії журналістам, які деякий час працювали в державних засобах масової інформації, а нині працюють в незалежних мас-медіа чи є приватними підприємцями. Йшлося також про законодавчі гарантії права журналістів на отримання інформації і акредитацію. Юрист згаданої Асоціації Ірина Богомолова наголосила у цьому зв’язку, що суттєве значення має правильне оформлення запиту до відповідних державних установ або приватних структур про необхідні відомості і подача належних документів на акредитацію. Одним із методів солідарного впливу на організації, які відмовляють журналістам в наданні інформації, за словами голови Житомирської незалежної медіа-профспілки Олександри Бржезіцької, може стати так звана «атака клонів», коли колеги по профспілці (в тому числі з інших міст) або з інших професійних організацій масово шлють на адреси «відмовників» свої аналогічні запити, ставлячи їх перед необхідністю відповідати, згідно із законодавством, на значно більшу кількість звернень, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Негода знеструмила ряд областей України

Протягом останніх кількох днів у ряді регіонів України внаслідок сильних дощів з градом та вітром залишилися без світла 332 населених пункти. Як передає Інтерфакс-Україна з посиланням на Міністерство з надзвичайних ситуацій, за станом на ранок понеділка, відновлено електропостачання 286 населених пунктів. І ще необхідно відновити електропостачання в 24-х населених пунктах Тернопільської області, 11-ти — Хмельницької, восьми — Львівської, трьох — Івано-Франківської. Повністю відновлено електропостачання в Київській (42 населених пункти), Житомирській (23), Вінницькій (11), Закарпатській (18), Рівненській (9) областях. Крім того, в Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях у сільських населених пунктах пошкоджено житлові та господарські будівлі, школи, об’єкти соцкультпобуту. Також пошкоджено посіви: у восьми районах Тернопільської області — на площі 33340 га, у чотирьох районах Івано- Франківської області — на 12395 га в Кіцманському районі Чернівецької області — 1981 га. У восьми районах Тернопільської області пошкоджено 767 житлових будинків.

У Білогір’ї, як у Києві

11 липня Білогір’я, райцентр Хмельницької області, стало місцем фольклорного свята. «За колоритом не поступалося тому, що відбулося на столичному Співочому полі. Хіба що масштаби не ті,» — вважає заступник голови Білогірської райдержадміністрації Іван Поварчук. І тут було представлено всю палітру народних мистецьких талантів. У містечку «Білогірські погостини» майстри демонстрували свої вироби з глини, з лози, вишивання, художні полотна і т. ін. Господарі свята і гості змагалися у «Петрівчаних забавах на зажинках». Хлопці демонстрували свою силу у козацьких забавах. Найгучніші оплески «зірвали» літні учасниці групи фольклорного автентичного співу із села Вікнини (наймолодшій — 73 роки). Вони виконували старовинні українські пісні, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Ще п’ять дорожньо-транспортних смертей

Троє чоловік загинуло в автоаварії у Львівській області і ще двоє — в Чернівецькій. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес- центр головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Львівській області, 11 липня автомобіль «Мазда-626» на швидкості врізався в церковну огорожу в селі Бартатів Городоцького району, в’їхав на церковний двір і вибухнув. Усі три пасажири автомобіля загинули на місці. Автомобіль їхав із швидкістю близько 150 км на годину і, за попередніми даними, водій не втримав руль при в’їзді на підйом. Для того, щоб витягнути тіла загиблих зі автомобіля, довелося викликати спеціальну техніку. У Чернівецькій області, у неділю, біля села Стара Жадова Сторожинецького району легковий автомобіль «Деу-Нексія» в’їхав у дерево на узбіччі автошляху. У результаті дві людини загинули, ще двох у важкому стані госпіталізовано.

Газета: 
Рубрика: