Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

10 червня, 2004 - 00:00

Названі всі претенденти на «Криворіжсталь»

Учора Фонд держмайна України назвав претендентів на участь у конкурсі із продажу 93,02% акцій найбільшого українського металургійного комбінату ВАТ «Криворіжсталь». Заявки подали промислово-фінансовий консорціум «Інвестиційно-металургійний союз» (Київ), ТОВ «Партнер» (с.Чомонин Мукачівського р-ну Закарпатської обл.), ВАТ «Северсталь», ВАТ «Нижньотагільський металургійний комбінат» (обидва — Росія), консорціум «Іспат Вугілля» (Київ) та український консорціум «Індустріальна група». Конкурс із продажу «Криворіжсталі» оголошено 12 травня, а його підсумки планують підбити 14 червня.

Київ готується приймати «Євробачення»

У столиці вже розпочали будівництво комплексу для проведення конкурсу «Євробачення-2005». Про це, як передає Інтерфакс- Україна, повідомив у середу столичний міський голова Олександр Омельченко на зустрічі з амбасадором Угорської республіки в Україні Яношем Тотом. За словами міського голови, на сьогодні вже ведуться земельні роботи на лівому березі поруч із Міжнародним виставковим центром на Броварському проспекті. Загалом комплекс, розрахований на 15 тис. глядачів, має бути зданий у експлуатацію не пізніше 1 травня 2005 року. «Терміни реальні і гарантовані», — заявив О. Омельченко. Він також зазначив, що до проведення 50-го ювілейного конкурсу в Києві планується побудувати не менше п’яти офісно-готельних центрів, «щоб було де приймати гостей». Окрім того, буде приділено увагу забезпеченню конкурсу зв’язком, а також «звуком і світлом», транспортним обслуговуванням. «Ми будемо дуже серйозно готуватися», — підкреслив міський голова. О. Омельченко повідомив, що точну дату проведення конкурсу ще не визначено, однак орієнтовно це може бути друга половина травня або початок червня.

Медичний шансон

У Харкові з’явилося нове радіо — «Медичний шансон», послухати яке можна на частоті 36,6 FM. Як твердять його фундатори, це подарунок лікарям до Дня медика. Ось уже декілька днів виходять в ефір ді-джей Макс Водка, який у неефірному житті є хірургом, і ді-джей Надя Віктан, яка, також, у звичайному житті — асистент кафедри медичної академії післядипломної освіти лікарів Надія Трещук. Ця вистава медичного театру, в якому всі — лікарі, вже третій рік очолює Олександр Нудьга — завідувач терапевтичним відділенням. Появу медичного радіо Олександр Нудьга пояснює впливом класиків жанру — Олександра Розенбаума і Гарика Кричевського, які в минулому були медиками, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Підвищення плати за проїзд — питання часу

8 червня в Луганську до полудня страйкували водії автобусів великої місткості, що обслуговують міські маршрути. Головна вимога — підвищити тарифи на перевезення пасажирів. З аналогічними вимогами виступають водії маршрутних таксі. На їхню думку, ціна має зрости до 1 грн. 20 коп. Тим часом, вже сьогодні водії «відшкодовують» свої збитки тим, що беруть у машину замість 13-15 пасажирів до 30. Після переговорів з міською владою водії вийшли на маршрути, але лише до наступного понеділка. Єдина категорія пасажирів, яка всім задоволена — це пільговики. Вони, як і раніше, не платять за проїзд, складаючи до 80% всіх пасажирів. Роботу на міських маршрутах організовано так, що в будь-якому напрямку пасажири пільгової категорії можуть проїхати за зниженим на 50% тарифом або безкоштовно, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Урядовці проти журналістів

Виявляється, урядовці та журналісти можуть змагатися не тільки в розмовах, але і… у футболі. На честь Дня журналіста в Харкові було проведено матч з міні-футболу, гравцями на якому виступили депутати міської ради, урядовці міськвиконкому й місцеві журналісти. Пресу представляли кращі гравці з дев’яти футбольних команд харківських телеканалів, газет і радіо. Урядовці й депутати прибули на матч організованою колоною у формі харківської команди «Металіст». Серед гравців міськради не було професійних гравців, крім одного помічника депутата, що грав колись у «Металісті». Але це не завадило їм примусити нервувати працівників пера протягом всієї гри. Організованості урядовцям не займати, чого явно бракувало журналістам, що грали, на відміну від суперників, у такому складі вперше. Перевага пояснюється легко. Щоб підтримувати спортивну форму й дух, кожну середу харківські урядовці збираються на стадіоні «Спартак» для тренування, а по суботах грають з іншими командами. Під жорстким керівництвом заступника мера міста Олександра Нечипоренка команда виграла в журналістів з рахунком 1:0, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Підприємствам Луганщини необхідна допомога?

Екстрена нарада «Виконання указу Президента України Леоніда Кучми про погашення заборгованості із заробітної платні» відбулася 8 червня в Луганську. «Дане питання стоїть сьогодні надзвичайно жорстко», — заявив заступник директора департаменту з питань управління корпоративними правами держави ФДМУ Олександр Андрущенко, який очолив робочу групу з контролю над виплатами заробітної плати приватними підприємствами. За словами заступника директора департаменту, до керівників підприємств застосовуватимуться крайні заходи, аж до звільнень і передачі справ до суду. «Сьогодні необхідно розробити графіки ліквідації заборгованості до 1 січня 2005 року», — сказав Олександр Андрущенко. Він запропонував директорам підприємств проаналізувати досвід організацій, які вийшли з цієї кризи і наслідувати їх приклад. Наприклад, Свердловський машинобудівний завод, як зазначив у своїй доповіді директор підприємства Василь Макаренко, дуже довго не виплачував зарплатню працівникам, але вже сьогодні проблеми в даному напрямкові вирішено. За 5 місяців поточного року збільшено обсяги реалізації продукції заводу на 10 млн. грн. Однак існують і проблеми. Деякі вугільні підприємства несвоєчасно сплачують за придбаний на заводі товар, оскільки кошти, що виділяються державою для цієї галузі промисловості недостатні. Як один із варіантів, Олександр Андрущенко запропонував керівникам організацій продати власність, яка не впливає на виробничий процес, але часто потребує додаткових коштів на утримання. У цей час на Луганщині працює комплексна бригада більшості міністерств і відомств України з підготовки до приїзду прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Бригада покликана з’ясувати, яка реальна допомога й підтримка необхідна підприємствам області від держави, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Газета: 
Рубрика: