Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

17 січня, 2004 - 00:00

Цифрове ТБ — поки що тільки в Києві

Найбільший київський оператор кабельного телебачення «Воля», послугами якого користуються близько 500 тисяч столичних домогосподарств, оголошує про нововведення з 1 лютого. На відміну від негативних літніх змін (коли ця компанія-монополіст в односторонньому порядку вирішила «відключити» російські канали), нові не будуть такими «революційними». Всі найбільші російські канали — «НТВ Мир», «РТР-Планета», «Перший канал. Всесвітня мережа» — залишаються в так званому повному соціальному пакеті. Додадуться до цього пакета канали «МузТВ» та «Київська Русь», а пізніше — загальноміський і парламентський канали. Але iз соціального пакета до дорожчого базового пакета цифрових каналів відійдуть іноземні TB5, DW, BBC World, CCTV4.

Розцінки на соціальний пакет не зміняться, а на базовий пакет цифрового ТБ навіть знизяться. Компанія «Воля», яка вклала 40 мільйонів доларів у високотехнологічне обладнання, сподівається цього року привернути увагу абонентів до «цифри».Зважаючи, що більшості киян доводитися вибирати не між операторами, а між пакетами однієї й тієї самої компанії, досягти підвищення попиту на послуги цифрового ТБ шляхом «перетасовування» каналів, можливо, справді вдасться. Поки що ТБ нового покоління існує тільки в Києві. Але на сьогодні жителі столиці однаково не поспішають купувати декодери, хоча ціни на них постійно знижуються. Нині на високотехнологічні послуги «Волі» підписалися лише 0,8% від загальної кількості абонентів.

У Великій Британії, Німеччині та багатьох інших європейських країнах аналогове ТБ вже практично повністю змінилося на цифрове. Насамперед це пов’язане з обмеженими можливостями радіочастотного ресурсу. Найближчими роками ця проблема стане актуальною і для України. Експерти припускають, що за нинішніх темпів розвитку високих технологій Київ повністю перейде на «цифру» за п’ять-вісім років, повідомляє Катерина ДЯДЮН, «День».

«Ноїв ковчег» по-великоскнитськи

Село Великий Скнит Славутського району Хмельницької області — наче Ноїв ковчег. Крім традиційних у цих мальовничих місцях корів, телят, свиней, кіз, курей, гусей, качок, індиків, тут утримують чорнобурих лисиць і песців. Донедавна не було тільки страусів, одначе і цю прогалину усунуто.

«Шість чорних африканських страусів потроху звикають до холодної зими», — повідомив для «Дня» голова АТЗТ «Мирне» с. Великий Скнит Леонід Броневицький. На запитання, звідки ж вони тут узялися, відповів: «Комерційна таємниця». Що ж до подробиць із життя цієї екзотичної птиці, то заявив, що один самець успішно справляється з двома самками.

«У травні «знайдуться» страусенята», — складає оптимістичний прогноз Леонід Броневицький. Він сподівається здивувати край дорогими яєшнями й страусятиною. Доручив догляд за страусами завідувачеві ферми Іванові Храпачу та «кращому ветеринарному лікареві району Петру Ковальчуку». Ті кажуть, що ця робота їм подобається. Перш ніж узятися за виконання відповідального доручення, ретельно прочитали всю наявну в сільській бібліотеці літературу про те, «що це за звір і з чим його їдять». Наразі розповідають, що страус цієї породи, одержаної при схрещенні південноафриканського з північноафриканським, набирає до 160 кілограмів ваги й живе до 80 років. Самка зберігає яйценоскість до 50-літнього віку. Яєшнею з одного яйця вгамує апетит велика компанія...

У голови ж до цієї птиці — прагматичний підхід: «Прибуткова галузь». Загальний рівень рентабельності виробництва за 2003 рік у цьому акціонерному товаристві сягнув 33-х відсотків. «Тобто: вкладаємо у виробництво гривню, натомість одержуємо 1,33 гривні», — пояснює Леонід Броневицький. Йому відомо, що у найреспектабельніших закладах «громадського харчування» Славути й Хмельницького страв із страусятини поки що немає, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Бізнесменів буде «підібрано і обігріто»

Луганська регіональна торговельно-промислова палата (ТПП) відкрила у Кремінському районі центр підтримки бізнесу. Це четвертий центр, відкритий у рамках україно-британського проекту «Акція «Донбас» щодо надання технічної та науково-методичної допомоги у розвитку середнього і малого бізнесу на Луганщині. Усього було визначено 4 пілотнi території — 2 міста і 2 райони стосовно організації у них подібних центрів. На сьогодні їх уже створено у Краснодоні, Сiверськодонцi і Перевальському районі, а центр, що відкрився у Кремінній став останнім, четвертим за рахунком. «Звернувшись у ТПП, підприємці можуть отримати повний комплекс послуг, враховуючи весь досвід і напрацювання палати, зокрема, маркетингові дослідження, консалтингові послуги», — відзначили у Луганській ТПП. Однак головною метою створення центрів підтримки бізнесу стало максимальне наближення послуг торговельно-промислової палати до підприємців у районах і містах.

Так, у Кремінському центрі місцеві представники малого і середнього бізнесу можуть отримати допомогу в розробці бізнес-планів, а ті, хто тільки вирішив зайнятися підприємництвом, можуть отримати консультації фахівців щодо створення і реєстрації власного бізнесу. Як відзначили у Луганській ТПП, на наступний рік ставиться завдання створення мережі подібних центрів в області, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ

Литовські паспорти підробляють у Рівному

Співробітники СБУ в Рівненській області завершили розслідування кримінальної справи щодо трьох працівників обласного молодіжного центру праці. Їх звинувачують у тому, що, змовившись, вони впродовж двох останніх років продали бажаючим працевлаштуватися в країни Західної Європи 7 підроблених закордонних литовських паспортів, в яких проставлялися усі необхідні штампи та транзитні візи. Двох українок з підробленими паспортами затримали в 2003 році на КПП «Ужгород» у Закарпатській області при спробі виїхати з України. Обидві притягнуті до кримінальної відповідальності і засуджені. Ще п’ять чоловік, які скористалися «послугами» цього центру, були затримані на угорсько-австрійському кордоні при спробі проникнути в Австрію, повідомляє Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне.

На Франківщині дбають про сім’ї миротворців

Для допомоги сім’ям військовослужбовців українських миротворчих підрозділів, які несуть службу в багатьох гарячих точках планети, в Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті створена робоча група. Працівники військових підрозділів та служб сприятимуть дотриманню вимог чинного законодавства щодо забезпечення державного соціального захисту громадян, які перебувають на службі в Збройних силах України та членів їхніх сімей, вирішенню морально-психологічних проблем військовослужбовців, пов’язаних із матеріальним забезпеченням, квартирними питаннями та працевлаштуванням членів їхніх сімей, повідомляє Оксана ГОВЕРА.

Газета: 
Рубрика: