Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

1 листопада, 2003 - 00:00

5—8 гривень «на хліб»

Губернатор Дніпропетровщини Володимир Яцуба пообіцяв жителям області зберегти колишньої ціни на три види «соціального» хліба. Саме таку умову він поставив місцевим хлібопекарям, які напередодні, посилаючись на подорожчання борошна та збитковість пекарного виробництва, звернулися до нього з проханням скасувати регулювання цін на хлібобулочні вироби у зв’язку з його неефективністю. «Ми не можемо не реагувати на ситуацію, що склалася, — сказав губернатор на засіданні колегії облдержадміністрації, тим більше, що про підвищення цін на хліб оголосили 11 областей України. Якщо ми нічого не робитимемо, запаси продовольства зерна, які має у своєму розпорядженні область, просто «перетечуть» у ті регіони, де ціни на хліб і борошно вищі». За словами В. Яцуби, нині на Дніпропетровщині зосереджено найбільший запас продовольчого зерна серед областей України — 104 тисячі тонн. Для його нарощування влада вжила жорстких заходів, примушуючи зернотрейдерів в обмін на вивіз кормового зерна завозити в область зерно продовольче. Крім того, враховуючи значний урожай соняшнику, кожний з 22 сільських районів області зобов’язали обміняти по 1 тисячі тонн цієї культури на дефіцитне зерно. Однак зараз над зерновими запасами нависла загроза, а всі зусилля можуть виявитися марними. Владі Дніпропетровщини, сказав губернатор, і передусім мерам міст, слід думати про те, як пом’якшити удар по добробуту населення, оскільки, за попередніми оцінками, ціни на хліб можуть підвищитися на 17—22%. «Сьогодні, — повідомив глава облдержадміністрації, — є домовленість з хлібопекарями, що кожний хлібозавод вироблятиме не менш як один вид дешевого «соціального» хліба за рахунок цін на інші види хлібобулочних виробів. Крім того, найбільш незабезпеченим жителям області, а таких, за офіційними даними, нараховується понад 100 тисяч осіб, обіцяють виплачувати з місцевих бюджетів своєрідні доплати «на хліб» — приблизно 5—8 гривень на місяць, повiдомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

Третина городян вважає, що мер-утiкач добре працював

Міська служба вивчення громадської думки (МСВГД — Контекст- Медіа) Красного Луча (Луганська область) провела опитування жителів. Краснолучани методом анонімного анкетування оцінювали причини тривалої відсутності міського голови і результати роботи місцевого самоврядування за період з 2002 по 2003 рік. Мера Красного Луча Сергія Лук’яненка звинувачують у прихованні прибутків від сплати податків в особливо великих розмірах. Лук’яненко втік і його оголошено у розшук. Результати опитування показали вельми широкий спектр думок про ситуацію, що склалася у місцевому самоврядуванні. Як повідомив керівник МСВГД Володимир Макеєв, третина опитаних жителів міста вважає, що Сергій Лук’яненко справлявся з обов’язками міського голови. 35% респондентів не змогли однозначно оцінити результати його роботи. Ті, хто вважає виконання Сергієм Лук’яненком своїх обов’язків незадовільним, назвали основні причини, через якi він не впорався зі своїми обов’язками. «Йому не дають працювати», — відповіли 43% опитаних. «У нього немає відповідного досвіду і освіти», — вважають 23%. «Слабо працюють депутати міської ради», — стверджують 14%. «У нього немає кваліфікованих помічників», — упевнені 12% респондентів. Третина опитаних вважає Сергія Лук’яненка невинним у тому, у чому його звинувачують, 15% думають, що він винен, 43% вагалися з відповіддю, оскільки не володіють достовірною інформацією. 9% респондентів не виявили інтересу до ситуації. Жителі Красного Луча, що брали участь в опитуванні, запропонували варіанти виходу із становища, що склалося. 35% вважають, що треба дочекатися його повернення й ухвалити рішення після закінчення судового розгляду. 22% запропонували звільнити міського голову з посади через відсутність на роботі. 18% готові збирати підписи на підтримку мера, повiдомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

«Фото на згадку» у дитбудинку

Так називається акція, яку для вихованців Луганського обласного дитячого будинку №2 організували народний депутат України Василь Надрага і Луганська обласна жіноча організація «Дія». Саме вони і вручили 30 малюкам перші в їхньому житті альбоми з фотографіями у різні моменти їхнього перебування у дитячому будинку. За словами Василя Надраги, милосердя передбачає і пам’ять про події у житті кожного з малюків, про що і нагадуватимуть підготовлені фотоальбоми. Тепер у кожного малюка буде своя історії дитинства, як у малюків, що виховуються у рідних сім’ях. Розпочата акція передбачає, що ці альбоми поповнюватимуться протягом усього періоду перебування дітей тут. На даний час в обласному дитячому будинку № 2 перебувають 108 малюків у віці до 3 років, з них 35 дітей-інвалідів, 4 ВІЛ-інфікованих і одна тубінфікована дитина. Їх обслуговують 260 співробітників. За словами головного лікаря дитячого будинку № 2 Катерини Донцової, «наш дитячий будинок має стати для малюків рідним, тому тут роблять все необхідне для цього». Добрим показником роботи цієї установи, відкритої наприкінці минулого року, став факт усиновлення 30 малюків, причому 20 з них взяли українські сім’ї, інші — іноземні, повiдомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Суми залишилися без гарячої води

Припинення її подачі спричинено різким скороченням надходження до міста газу, якого замість необхідних Сумам щогодини 17- 18 тисяч кубометрів подається зараз вдвічі менше. Цього палива вистачає лише на теплозабезпечення сумчан, та й то по мінімуму: в багатьох квартирах місцевих мешканців сьогодні батареї ледь теплі. За словами першого заступника міського голови Анатолія Бондаря, в обласному центрі зараз немає зарезервованого на листопад палива, бо в міста відсутні кошти на його придбання. Місцева влада спробувала було шляхом передачі в заставу ряду комунальних об’єктів взяти гроші на опалення в банку, але це рішення як неправомірне опротестувала прокуратура. Зараз керівництво міста в терміновому порядку вишукує гроші на закупівлю газу, зокрема, прийнято рішення про спрямування в рахунок оплати палива грошей, передбачених на фінансування пільг і субсидій, повідомляє Сергій ХАНІН, Суми.

Газета: 
Рубрика: