Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

28 серпня, 2003 - 00:00

Призначено нового міністра внутрішніх справ

Президент України Леонід Кучма звільнив Юрія Смирнова від посади міністра внутрішніх справ України і призначив главою МВС керівника Головного управління АП з питань судової реформи, діяльності військових формувань і правоохоронних органів Миколу Білоконя. Про це Президент повідомив журналістів в середу у Києві. «Сьогодні підписав указ про призначення нового міністра внутрішніх справ. Завтра о 9.00 його буде представлено», — сказав учора Л. Кучма, наголосивши разом з тим, що в ротації керівництва МВС «немає політики». М. Білоконь змінив на посту глави МВС Юрія Смирнова, що займав посаду міністра з 26 березня 2001 року. До призначення міністром внутрішніх справ М. Білоконь з листопада 2001 року працював заступником глави адміністрації Президента — керівником головного управління з питань судової реформи, діяльності військових формувань і правоохоронних органів. Генерал-лейтенант міліції, перебуває в діючому резерві МВС України. М. Білоконь народився 22 березня 1955 р. в селі Могильовка Жмеринського району Вінницької області. 1981 року закінчив Київську вищу школу МВС, 1992 р. — Академію МВС, кандидат юридичних наук. З 1975 р. по 1994 р. працював в органах внутрішніх справ, з 1994 р. по 1996 р. — в центральному апараті МВС України на посадах: заступника начальника Головного управління охорони громадського порядку МВС України, першого заступника начальника Головного управління адміністративної служби міліції МВС. З 1996 р. по 1999 р. — начальник Головного управління адміністративної служби міліції МВС України. З 1999 р. по 2001 р. — начальник Управління МВС України в Кіровоградській області.

Військові радитимуться

У всіх областях України відбудуться наради керівництва частин, з’єднань і об’єднань Збройних сил, які дислокується в регіонах, з керівниками обласних, міських держадміністрацій і органів виконавчої влади. Метою нарад є роз’яснення шляхів виконання указів Президента України про основні заходи реформування української армії і ефективного використання можливостей регіонів у реалізації Держпрограми реформування і розвитку ЗС України до 2005 року, повідомляє прес-служба Міноборони України. У четвер така нарада відбудеться в Харкові. Планується розглянути завдання, що потрібно виконати в рамках подальшої оптимізації бойового і чисельного складу ЗС України. Особлива увага приділятиметься питанням передачі військових містечок, майна, об’єктів інфраструктури, що вивільняються в процесі реформування ЗС, соціальної адаптації військовослужбовців, які звільняються внаслідок скорочення армії.

Гроші на гімназію — за рахунок продажу санаторію

Учора на позачерговій сесії Верховної Ради Криму депутати ухвалили рішення продати санаторій «Ай-Даниль», що знаходиться сьогодні у кримській власності, але в управлінні МВС України. Ціна продажу — не менше 27,5 мільйона гривень: саме у стільки оцінюється будівництво першої Української гімназії, яка вже шостий рік працює у пристосованих приміщеннях. Виступаючи перед кримськими депутатами, заступник генерального директора Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, народний депутат Сергій Матвієнко сказав, що його підприємство взяло б на себе зобов’язання купити за суму, не меншу за вказану в рішенні сесії, санаторій для оздоровлення трудового колективу, крім того, взяло б шефство над будівництвом гімназії у Сімферополі. Аргументуючи рішення продати санаторій, голова Ради міністрів Криму Сергій Куніцин зауважив на сесії, що Крим, з одного боку, абсолютно безплатно втратив багато оздоровниць, які було передано іншим власникам, з іншого боку, йому відомо, що на сьогодні щонайменше чотири політичні групи у Києві борються за володіння санаторієм без усякої вигоди для Криму. По-третє, зазначив Сергій Куніцин, за попереднiми оцінками, залишкова вартість санаторію «Ай-Даниль» приблизно вдвічі менша за суму, за яку потенційний покупець згоден викупити оздоровницю, тому він вважає оцінку санаторію приблизно у п’ять мільйонів доларів цілком реальною. Як повідомив на сесії голова Верховної Ради Криму Борис Дейч, проект продажу санаторію і будівництва за рахунок отриманих грошей української гімназії обговорювали з Президентом, і він, зі слів Дейча, схвалив такий варіант вирішення проблеми. Приймаючи рішення про продаж санаторію, кримські депутати зобов’язали керівництво Маріупольського металургійного комбінату не змінювати профіль об’єкта, забезпечити його цілорічну роботу, а також зареєструвати оздоровницю як юридичну особу на території Криму, щоб колектив сплачував усі податки до кримського бюджету. Погоджуючись із такими вимогами, Сергій Матвієнко сказав, що колектив меткомбінату, який нараховує 65 тисяч працюючих, потребує такої оздоровниці і зможе впоратися з її експлуатацією у разі згоди на співпрацю з Кримом для вирішення цих проблем із взаємною вигодою. Кримські депутати 91 голосом із 95 присутніх підтримали ідею продажу санаторію, проте зобов’язали керівництво Фонду майна Криму провести тендер оцінювачів і визначити реальну ціну оздоровниці. Проти цього рішення виступили тільки депутати, які представляють «Російський блок Криму». Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Єврейська музика двох півкуль

У Пущі-Водиці відкрився IV Міжнародний фестиваль-семінар єврейської музики «Клезфест в Україні, 2003». Заключний же гала-концерт, на який запрошено публіку, відбудеться сьогодні (о 19.00) у приміщенні Київського державного музичного театру для дітей і юнацтва. У цьому році на «Клезфест» його організатори Яна і Борис Яновери за сприяння Фонду розвитку єврейських общин у Росії та Україні (Нью-Йорк, США), проект Американської єврейської всесвітньої служби запросили 55 найкращих виконавців з України, Молдови, Білорусі, Естонії, Росії, Великої Британії, США і Канади. Сьогодні по всій Східній Європі єврейське музичне життя набирає сили і все більше привертає увагу широкої аудиторії. У Будапешті проходить прекрасний щорічний фестиваль «Клезмер і література». Польща також відроджує свою єврейську спадщину: там проходить великий літній фестиваль у Кракові. Фестивалі єврейської музики проходять також у Москві та Санкт-Петербурзі. Цікаво, що найбільший внесок у розвиток єврейської музики на міжнародній арені зробила Німеччина. «Клезфест в Україні» — це не звичайний фестиваль, а міжнародний семінар, на який мають за честь приїжджати найкращі клезмери та вокалісти з близького і далекого зарубіжжя. Тому в цьому році буде високий рівень майстер-класів, які проведуть відомі фахівці з інструментальної музики та вокалу. Серед них Мерілін Лернет (Канада) — відома піаністка, композитор і аранжувальник, солістка Flying Bulgar Klezmer Bank, знаменита виконавиця пісень на ідиш Адріана Купер (США) і всесвітньо відомий лідер традиційного клезмерського стилю, соліст Тріо «Sukke», кларнетист Мерлін Шеперд (Англія). Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА, спеціально для «Дня».

Газета: 
Рубрика: