Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

7 серпня, 2003 - 00:00

Понад тисячу керівників у АПК порушили закон

Iз початку року в агропромисловому комплексі України розкрито понад 4 тис. злочинів, також 3,6 тис., пов’язаних із його реформуванням. Серед них понад половину становлять посадові зловживання (1875) і крадіжки шляхом зловживання службовим становищем (781), повідомили агенції Інтерфакс-Україна в департаменті Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Встановлено суму збитків, яка становить 204,2 млн. грн., 62% з якої вже відшкодовано в процесі перевірок до слідства і під час слідства. До кримiнальної відповідальності притягуються 2,9 тис. осіб, із яких 1,3 тис. — керівники підприємств галузі, в тому числі 732 — глави сільгосппідприємств і 75 — голови сільських, селищних і місцевих рад. Зокрема, в Києві в ході роботи в складі слідчо-оперативної групи Генеральної прокуратури у кримінальній справі, порушеній за статтею «зловживання владою чи службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків», додатково зібрано матеріали на одного з керівників ДАК «Хліб України». За даними департаменту, зловживаючи службовим становищем, цей керівник не виконав умов зовнішньоекономічної угоди, чим завдав значних збитків інтересам компанії. У Донецькій області за матеріалами обласного управління прокуратура порушила кримінальну справу щодо директора ВАТ «Зачатьєвський елеватор» і його заступника, які незаконно реалізували двом іншим підприємствам 153 тонни зерна пшениці 3-го класу з держрезерву, заподіявши державі збитків бiльш як на 100 тис. грн.

Чорне море видужує?

На думку фахівців одеської філії Інституту біології південних морів, протягом останніх 10 років стан екосистеми Чорного моря помітно поліпшився. Як зазначає заст. керівника з наукової роботи філії, доктор біологічних наук Галина Мінічева, поліпшення стану екосистеми пов’язане з частковим припиненням роботи промислових підприємств, які забруднюють морське середовище, а також переходом сільськогосподарського виробництва на сучасні, безпечні для екосистем технології. Г. Мінічева також зазначила, що під час останніх досліджень в акваторії Одеського порту, яка найбільше підпадає під техногенний вплив, було виявлено види риб, занесені в Червону книгу, зокрема, морський коник, чорноморський лосось, бичок-рижок. Останнім часом ці види риб стали рідкістю для одеського узбережжя. Як передає Інтерфакс-Україна, 1871 року в Одесі було створено першу в Європі морську біологічну станцію. За кілька років станцію було переведено до Севастополя. 1902 року в Одесі створюють нову морську біологічну станцію, яка проіснувала при Новороссійському (Одеському) університеті до 1922 р. 1954 року було прийняте рішення про створення Одеської станції Інституту гідробіології АН УРСР. Через десять років три морськi біостанції, які працювали на Чорному морі (Севастопольська, Одеська і Карадагська) були організаційно об’єднані в Інститут біології південних морів. Сьогодні у філії працює 137 чоловік. Він має сучасну лабораторну базу і експедиційне судно водотоннажністю 20 т. Унікальні дослідження провідних вчених філії, присвячені екології критичних зон Чорного моря, де одночасно зосереджено інтереси морських організмів і людей, висунуто на здобуття державної премії.

У селах газом і не пахне

За темпами газифікації Вінниччина випереджує всі регіони України. На поточний рік в області планували протягнути понад 600 км газових мереж, але вже минуло понад сім місяців, а газовики проклали лише 116 км труб. Як зазначає губернатор області Віктор Коцемир, регіон почав гальмувати газифікацію з вини районних адміністрацій, а точніше, через безвідповідальне ставлення до газифікації чиновницького апарату області. Проведення газу затримують також і бюрократичні зволікання контролюючих служб регіону. Втім, чи покарали когось за халатне ставлення до роботи, прес-служба обласної адміністрації не повідомляє. Та навіть якщо план з газифікації встигнуть виконати, Віктор Коцемир вважає його заниженим. На сьогодні міста краю газифіковані на 75%, і лише 14,5% сіл дочекались природного газу. Щодо грошей, то в держбюджеті для Вінниччини на виконання інвестиційних проектів передбачили 3,3 млн. грн., а потреба області тільки на цей рік складає більш як 40 млн. грн. Тому люди можуть покластись лише на свої гроші, для них головне — дочекатись, коли нарешті дотягнуть газову трубу до їхнього населеного пункту, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця.

Проти стихії — всі гуртом

Луганська обласна громадська організація «Регіон» закликала всіх небайдужих людей допомогти новоайдарцям, які потерпіли внаслідок розгулу липневої стихії, коли на територію Новоайдарського району обрушилися зливи небаченої сили. Внаслідок стихії в населених пунктах: с.м.т. Новий Айдар і селах Бахмутівка, Олексiївка, Райгородка, Дмитрівка, Айдар-Ніколаївка затоплено 860 подвір’їв, присадибних ділянок і все вирощене на них. Частину будинків зруйновано, непоправної шкоди зазнали сільськогосподарські підприємства району — знищено близько 700 га посівних площ. Внаслідок стихійного лиха постраждали 2,5 тисячі мешканців району, дві третини яких — це літні громадяни й діти. Перетворилися на непридатні одяг, взуття, постіль. Органи влади вживають заходів для ліквідації наслідків стихії: цілодобово працюють місцеві спеціалізовані служби, фахівці обласного управління з питань НС, використовується необхідна техніка, практично завершено відкачку води із затопленої території, потерпілі забезпечуються питною водою й гарячим харчуванням. Не залишається збоку і громадськість: засновано благодійний фонд «Марафон милосердя», діють пункти збору продуктів харчування і предметів першої потреби. Відкрито рахунок для благодійних внесків, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Тендер на допомогу

На придбання п’яти моніторних комплексів для стеження за станом хворих міський відділ охорони здоров’я Рівного збирається витратити близько 200 тисяч гривень, виділених з бюджету розвитку. Встановлено їх буде у центральній міській лікарні для проведення операцій та стеження за хворими, які перенесли інсульт, у палатах інтенсивної терапії. Заміна застарілих, неодноразово ремонтованих моніторів, значно розширить можливості лікарів, адже за допомогою нової техніки вимірюватиметься чимало життєво важливих показників пацієнтів — артеріальний тиск, температура тіла, пульс, наповненість крові киснем ту вуглекислотою, частота дихання, зніматиметься кардіограма тощо. Тендер уже оголошено, і бажання взяти в ньому участь виявило п’ять фірм. Примітно, що буквально минулого місяця з волі міського керівництва оновився автопарк міської станції «швидкої допомоги» — придбано три автомобілі марки «Газель». Щоправда, через нестачу коштів було закуплено не спеціалізовані машини, а звичайні мікроавтобуси, спецапаратуру в яких встановлюватимуть за рахунок знятої зі старих «карет швидкої допомоги». За словами головного лікаря закладу Євгена Мальчевського, з 29 наявних санітарних машин 6—7 потрібно списати, бо вони вже повністю вичерпали свій технічний ресурс. Три автомобілі після сесії Рівнеради про відчуження майна вже списані. Саме їм на заміну й з’явилися нові «Газелі», повідомляє Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне.

Газета: 
Рубрика: