Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 травня, 2003 - 00:00

Варшава — за присутність українців в Іраку і продовження нафтопроводу «Одеса — Броди»

Польська сторона з розумінням ставиться до того, що для прийняття Україною рішення про направлення своїх військових для участі в стабілізаційних силах в Іраку на запрошення з боку США і Польщі необхідні певні політичні умови, пов’язані, зокрема, з внутрішнім законодавством, наявністю мандата ООН, невизначеністю ситуації із іракськими владними інституціями. Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Марек Зюлковський під час зустрічі із журналістами у Житомирі, що пройшла вчора. Водночас посол зазначив, що заяви про наявність політичної волі стосовно направлення військових підрозділів до Іраку, які прозвучали з української сторони, можна розцінити як позитивний момент, і, ймовірно, наступними тижнями в політичних колах нашої країни будуть вирішуватися питання відпрацювання деталей стосовно такого рішення. На запитання «Дня» про більш предметну участь Польщі в продовженні по її території нафтопроводу Одеса — Броди пан М. Зюлковський зазначив, що на даному етапі проводиться аналіз вигідності цього проекту, вартість якого оцінюється у $500 млн. Так, у п’ятницю цього тижня керівництво і фахівці «Укртранснафти» проведуть презентацію бізнес-плану будівництва і експлуатації трубопроводу від Бродів через Польщу з виходом на інших європейських споживачів нафти. Після цього польською стороною буде проведена оцінка економічної здійсненності цього проекту і його рентабельності. Зараз міністерство економіки Польщі проводить роботу з фірмами, які б могли бути зацікавленими в його реалізації, і такі фірми вже є. На 27 травня призначена презентація названого проекту в Брюсселі, в штаб-квартирі Європейського Співтовариства, в якій будуть брати участь високопоставлені керівники польського уряду. І є сподівання, зазначив посол, що він буде визнаний одним з європейських енергетичних проектів. Потім може бути створений консорціум, який здійснить необхідні інвестиції, і якщо почати будівництво найближчими місяцями, вважає польський дипломат, то польська частина нафтопроводу може прийняти нафту вже через 2—3 роки. Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День»

85 «нелегалів» — за чотири дні

Таким був результат роботи сумських прикордонників під час травневих свят. Зважаючи на те, що це третина загалом затриманих ними нинішнього року порушників кордону, цифри досить вражаючі. Спочатку, сьомого-дев’ятого травня, службовці Сумського прикордонного загону перешкодили незаконно потрапити на територію України тридцятьом громадянам Китаю (до речі, групу китайських нелегалів у такій самій кількості було затримано зовсім недавно, у квітні). А днем пізніше — 10 травня — працювати охоронцям кордону довелося ще інтенсивніше: вони «виловили» 55 нелегальних мігрантів, в основному з Індії та Пакистану. У шістнадцяти із затриманих у паспортах є позначки про прибуття в аеропорти Росії. Як розповів один з індусів, група, що сформувалася у Москві, добиралася до російсько-українського кордону автотранспортом. Однак, попри те, що немає жодних сумнівів, звідки прибули непрошені гості, російська сторона приймати їх назад не дуже поспішає. Майже у половини цих людей відсутні документи. До того ж, вважають сумські прикордонники, певним чином на ситуацію вплинуло поширення чуток, оприлюднених деякими російськими ЗМІ, щодо можливої наявності у затриманих мігрантів небезпечної інфекції. З огляду на розповсюдження у світі атипової пневмонії, зайвий клопіт, зрозуміло, нікому не потрібний. Втім, хоча чутки й не підтвердилися, а всі затримані перебувають під пильним наглядом медиків, кількість нелегалів, яких змушений утримувати прикордонний загін, невпинно зростає: останнім часом вона досягла близько ста осіб. До речі, обходиться таке «задоволення» нашій державі недешево — витрати на добове утримання кожного з нелегальних мігрантів становлять у середньому п’ятдесят гривень. Алла АКІМЕНКО , Суми.

Селянам потрібна... робота

Уряд України незадоволений темпами вирішення проблеми зайнятості населення на селі та має намір вжити кардинальних заходів. Про це вчора в інтерв’ю журналістам після доповіді на засіданні Кабінету Міністрів повідомив міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв. «Покращуються показники зі створення робочих місць, із зайнятості населення, з працевлаштування і з підвищення заробітної плати, але темпи не задовольняють уряд, і є необхідність у кардинальних заходах», — сказав міністр. З його слів, уряд має намір активізувати співпрацю з органами місцевої влади, Нацбанком, іншими банківськими установами, щоб залучити кредитні ресурси для створення нових робочих місць, а також «відновити справедливість в орендній платі на землю», повідомляє агентство Інтерфакс-Україна. М. Папієв вважає недостатньою орендну плату за землю тієї категорії селян, яка віддала її в користування новим власникам. «Її розміри становлять від 200 до 500 грн. на рік, що недостатньо для забезпечення доходів», — підкреслив він. Зі слів міністра, на нинішньому засіданні Кабінету Міністрів прийняли рішення доопрацювати вже наявні заходи для вирішення проблеми зайнятості сільського населення і зробити їх «конкретнішими з встановленням конкретних дат для звітності за проведену роботу». М. Папієв повідомив, що на сьогодні в Україні зареєстровано 453 тис. безробітних на селі, причому більша частина знаходиться в західному регіоні України. Він також повідомив про проблему, яка існує сьогодні з виплатою зарплати, зокрема, 80% зарплати видають у натуральному вигляді. «У цьому плані ми дамо доручення органам місцевої влади вирішити це питання у рамках чинного законодавства», — сказав М. Папієв.

Газета: 
Рубрика: