Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

22 квітня, 2003 - 00:00

Засуджені збудують храм

У закритих установах та слідчому ізоляторі Сумської області загалом перебуває 4,5 тисячі осіб. Решта засуджених відбуває альтернативні покарання, не пов’язані з місцями позбавлення волі. Із набуттям чинностi нового Кримінального кодексу, що деякою мірою «пом’якшив» ряд положень, сьогодні частка тих, хто потрапляє за грати, становить лише третину. В той же час, за словами начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Сумській області Василя Макаренка, місцеві установи закритого типу переповнені до краю і порушили вже всі існуючі ліміти. Це проблема не лише Сумської області: в Україні, приміром, нині налічується понад 800 осіб, засуджених до довічного ув’язнення. Розмістити їх, дотримуючись усіх вимог, немає можливості. Тому доводиться утримувати 6 засуджених цієї категорії і в Сумському слідчому ізоляторі.

Фінансування теж досить болюча проблема. Так, у тому ж слідчому ізоляторі позаминулого року неодноразово відключали воду та електроенергію через заборгованість по їхнiй сплаті, торік теж був такий випадок. Замість 100 гривень на місяць, які повинні виділятися на утримання одного «зк», реально вдається залучити лише 60.

Серед позитивів — соціальний напрям роботи. Зокрема, з метою морального впливу на засуджених, психологічної підготовки їх до звільнення та нормальної інтеграції у суспільство, Департаментом укладено угоду про співпрацю з Сумською єпархією Української Православної церкви. Як повідомив отець В’ячеслав — настоятель релігійної громади однієї з сумських колоній, всього за два роки його паства збільшилась з 20 до 200 осіб. У закритих установах області влаштовано каплички і спеціально оформлено куточки, де засуджені можуть задовольнити свої духовні потреби. Помічено: серед тих, хто відвідує службу Божу, майже не зустрічаються порушники режиму утримання, багато з них отримують дострокове звільнення. Дехто виявляє бажання обвінчатися або охреститися. За гратами вистачає і мулярів, і столярів, є навіть іконописці! — то вирішено протягом кількох найближчих років власними силами збудувати і свій православний храм, повідомляє Алла АКІМЕНКО, Суми.

В Ужгородi знижують цiни

В Ужгороді на 3—10 гривень зменшилися тарифи за ритуальні послуги, медогляди й послуги інвентарбюро. Зокрема, вартість медичних оглядів кандидатів у водії замість колишніх 23 гривень буде 20 грн. 75 коп. для чоловіків і 21 грн. 45 коп. для жінок. Найбільш суттєво зниження зачепило ритуальні послуги. Вартість труни від одного до двох метрів буде 98 грн. 78 коп., надання автокатафалка на відстань 100 км — 63 грн. 89 коп., викопування могили вручну — 63 грн. 23 коп. А всього віднині плата за 12 найнеобхідніших ритуальних послуг обійдеться ужгородцям у 392 гривні 59 копійок, що майже на 100 гривень менше, ніж раніше. До речі, саме на високі ціни було найбільше нарікань із боку ужгородців. Як сповістили в комісії з вдосконалення системи врегулювання цін і тарифів Ужгородської міської ради, знижено і тарифи на послуги інвертарбюро. Ужгородському міжрегіональному бюро технічної інвентаризації рекомендовано при визначенні вартості робіт оплату вести залежно від змісту проведеної роботи, категорії складності земельних ділянок, будівель. Контроль за виконанням цього рішення залишив за собою мер Віктор Погорєлов, повідомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

Сороковини


Минулої неділі виповнилося 40 днів з дня смерті лідера Конгресу Українських Націоналістів, народного депутата України Слави Стецько. Провести душу Великої Українки в останню путь у столичному Будинку вчителя зібралися її друзі, колеги, знайомі й просто ті, хто любив і поважав пані Славу. Пам’ять С. Стецько у своїх виступах ушанували останній командир УПА Василь Кук, глава Організації українців у Бельгії Омелян Коваль, директор Інституту українознавства Петро Кононенко, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук, сьогоднішній лідер КУНу Олексій Івченко. Віче-реквієм, присвячене сороковинам від дня смерті С. Стецько, пройшло також у Львові.

Газета: 
Рубрика: