Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

4 березня, 2003 - 00:00

Юрія Сергєєва призначено послом у Франції

Президент України Леонід Кучма підписав указ про звільнення Юрія Сергєєва з посади державного секретаря Міністерства закордонних справ у зв’язку з переходом на іншу роботу. Іншим указом Кучма призначив Ю. Сергєєва послом України у Франції та постійним представником України при ЮНЕСКО, повідомила прес- секретар Президента Олена Громницька. 47-річного Ю. Сергєєва було призначено держсекретарем МЗС у липні 2001 року. До цього, з лютого 2001 року, працював першим заступником міністра закордонних справ. З жовтня 1997 року послом України у Франції був Анатолій Зленко, призначений головою МЗС у жовтні 2000 року (уряд Віктора Ющенка), перепризначений на цю посаду у травні 2001 року (уряд Анатолія Кінаха).

Донорам — безкоштовний проїзд

У Києві постійних донорів крові забезпечуватимуть безкоштовними місячними проїзними квитками для проїзду в двох видах транспорту — метро і тролейбусі. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, таке розпорядження підписав днями міський голова Олександр Омельченко з метою підвищення зацікавленості населення в поширенні донорства.

Київський міський центр крові видаватиме проїзні донорам, які здавали кров та її компоненти в цьому центрі, а також відділеннях трансфузіології міських лікувально-профілактичних закладів. Зокрема, проїзні видаватимуть донорам, які здавали кров безкоштовно, починаючи з 2002 року, за кожні дві разові максимально допустимі дози. А також — донорам апаратного плазмоферезу (за кожні 4 плазмоздачі), мануального плазмоферезу (за кожні 6 плазмоздач) та донорам ізоімунної плазми крові.

Кримські есдеки планують зростання вдвічі...

Довести чисельність Кримської організації СДПУ(О) до 2004 року до 35 тисяч, а до 2006 року до 50 тисяч членів партії — таке завдання поставила перед собою VIII республіканська конференція партії, яка відбулася наприкінці минулого тижня. В її роботі взяли участь 462 делегати — представники понад 20 тисяч кримських соціал-демократів.

Окрім того есдеки вирішили «за рахунок нарощування організаційного потенціалу та вдосконалення публічної політики» домогтися, щоб до наступних парламентських виборів стати однією з найвпливовіших політичних сил у Криму й дістати підтримку близько 25—30 відсотків виборців. Минулого року СДПУ(О) на півострові активно займалася партійним будівництвом, повідомив журналістам секретар Кримського рескому партії Юхим Фікс, переобраний на цю посаду на конференції. У містах і районах автономії, а також у мікрорайонах найбільших міст уже сьогодні нараховується близько 900 первинних осередків СДПУ(О), в яких перебуває 20,65 тисячі членів партії. На виборах у березні 2002 року СДПУ(О) в Криму посіла друге місце, завоювавши голоси 12,5 відсотка виборців. Двоє з 10 народних депутатів від Криму, а також 595 депутатів нижчих рівнів (Верховної Ради АРК, районних, міських, сільських і селищних рад автономії), міські голови Ялти, Красноперекопська та Сак — члени соціал-демократичної партії. У 79 радах створено фракції соціал-демократів…

Конференція також схвалила «Концепцію політичної діяльності СДПУ(О) на період до 2006 року», в якій стратегічними завданнями партії визначаються «участь і перемога в президентських виборах 2004 року, вагоме збільшення представництва у Верховній Раді України на виборах 2006 року, подвоєння кількості партійців у складі органів місцевого самоврядування, розширення впливу соціал-демократичної ідеології на українське суспільство». Iнформацiю пiдготував Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Національний банк України випустив пам’ятну монету «В’ячеслав Чорновіл»

Трохи більше двох місяців тому 24 грудня 2002 року відзначали 65-річчя В’ячеслава Чорновола, автора низки книг, відомого публіциста, який очолював найбільшу партію національно-демократичної орієнтації — Народний Рух України. З часу утворення Руху восени 1989 він був одним із його лідерів, а з перетворенням Руху на партію у грудні 1992 року став його головою. З 1990 року його тричі обирали депутатом Верховної Ради України. Трагічно загинув в автокатастрофі під Києвом 25 березня 1999 року. Національний банк України 28 лютого ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 грн., присвячену відомому державному і громадському діячу України. Як повідомляється в телеграмі НБУ в понеділок, монету виготовлено з нейзильберу, вага — 12,8 гр., тираж — 30 тис. штук. На лицьовому боці монети (аверс) зображено композицію, що втілює ідею соборності України: малий державний герб України в оточенні рослинного орнаменту підтримують лев і козак із мушкетом і кругові написи «УКРАЇНА», «2», «ГРИВНI», «2003» і логотип монетного двора НБУ. На зворотному боці монети (реверс) зображено портрет В. Чорновола, по колу — написи «В’ЯЧЕСЛАВ ЧОРНОВIЛ» і роки життя — 1937-1999. Інф. «Дня».

У Массандрі відкрито музей виноробства Криму

На першу екскурсію до музею виноробства Криму, який створено в Ялті, було запрошено учасників 12-го Міжнародного ярмарку «Крим. Курорти. Туризм-2003». Експозицію нового музею розміщено в мансарді старого заводу, побудованого фундатором вітчизняного виноробства князем Львом Голіциним у Массандрі.

Для тих, хто бажає ознайомитися з унікальною колекцією вин із царських і голіцинських підвалів, нині відкрито підземні галереї енотеки, в якій зберігається понад мільйон пляшок, у тому числі і з «Хересом де ля Фронтера» 1775 року, передає Кримська агенція новин. Одну з 7 пляшок із цим напоєм було виставлено на аукціоні в Лондоні. Її було куплено за 50 тисяч доларів.

1994 року на честь 100-річчя «Массандри» на зберігання було закладено 500 пляшок із шедеврами нинішніх виноробів. Їх розкоркують, коли мине сто років.

Винний тур, який у цьому курортному сезоні «Масандра» готова запропонувати всім гостям Криму, які цього забажають, триватиме півтори-дві години й завершуватиметься в дегустаційній залі, де гостям запропонують скуштувати й оцінити дев’ять кращих масандрівських вин — від червоного столового до доволі знаного «Мускату білого червоного каменю», повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Ялта — Сімферополь.

Газета: 
Рубрика: