Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко /УКРАЇНА

11 січня, 2003 - 00:00

МВС візьметься за «проблемні» регіони

Міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов має намір докласти додаткових зусиль для поліпшення правопорядку в Одеській області, де останнім часом сталася серія резонансних злочинів — повідомляє агенство «Українські новини». Юрій Смирнов зазначив, що Одеська область є складним у криміногенному розумінні регіоном, сказавши, що вина в цьому не тільки МВС, але й інших правоохоронних органів, а також місцевої виконавчої влади. На його думку, тяжка криміногенна ситуація викликана перш за все економічними проблемами. За словами пана Смирнова, МВС вирішило встановлювати особливий контроль терміном на 1 рік за своїми територіальними управліннями, в яких спостерігається складна криміногенна обстановка. Це стосується управлінь МВС в Одеській, Львівській і Донецькій областях. Як вже повідомлялося у ЗМІ, у зв’язку зі скоєнням в Одеській області низки резонансних злочинів Адміністрація Президента України направила в Одесу оперативно-слідчу групу в складі співробітників МВС, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури, Державної податкової адміністрації, Міністерства юстиції і Державної митної служби. Склад групи — близько 20 чоловік; вона прибула в Одесу 27 грудня й буде працювати в місті до 10 січня 2003 року. Президент України Леонід Кучма також доручив Генпрокуратурі, МВС, СБУ і державній адміністрації Одеської області забезпечити розкриття й повне розслідування вбивства генерального директора акціонерної рибопромислової компанії «Антарктика» Валерія Кравченка, який був убитий 22 грудня в гаражі свого будинку в центрі Одеси і убивство якого слідство вважає замовленим та пов’язаним з професійною діяльністю.

Картина ужгородця в музеї Ватикану

На землі є чимало музеїв, де виставлені роботи великих майстрів живопису всіх часів і народів. Та, мабуть, одним із найунікальніших є музей Ватикану в Римі. Тут знаходяться роботи велетнів світового мистецтва. Не так давно робота художника-ужгородця Віталія Либи стала теж надбанням цього музею. У рамках 13-го щорічного фестивалю сакрального мистецтва в Словацькому технічному музеї в Кошицях розгорнулася персональна виставка українського художника Віталія Либи на духовну тематику. Там і звернули увагу на одну з його робіт і запропонували подати її в президентську адміністрацію в Братиславу, бо президент Словаччини повинен був відвідати Ватикан. Митець, котрий тривалий час працює в Кошицях, із радістю прийняв таку пропозицію. Через кілька днів зателефонували з Братислави і попросили передати майстру, що його роботу «Свята трійця» вiдправлено до Ватикану. Президент СР Рудольф Шустер вручив її Папі Івану Павлу II. У творчій біографії художника подібний випадок не єдиний. 11 вересня 2001 року після терактів у США він створив композицію, на якiй дуже стривожений, з гнівом в очах, Ісус Христос, а з ним дванадцять нажаханих апостолів, літак і поруйновані хмарочоси-двійнята. Цю картину в готелі «Братислава» побачив голова Партії народного порозуміння Йожеф Еппереші. Він був вражений і разом із письмовим співчуттям вiд своєї партії передав президенту США Джорджу Бушу цю картину. На Батьківщині художник теж прагне наполегливо працювати. Нещодавно, приміром, завершив величний портрет закарпатського поета, лауреата Державної премії України імені Т. Шевченка Петра Скунця. Iнформацiю пiдготував Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

В Україні — 157 банків

В Україні за станом на 1 січня 2003 року ліцензію на проведення банківських операцій мали 157 комерційних банків. Як повідомила вчора прес-служба Національного банку України (НБУ), 136 банків є АТ, при цьому 94 — ВАТ (в тому числі два державнi), 42 — ЗАТ, 20 — ТОВ, ще 1 банк — кооперативний. За станом на 1 січня в стадії ліквідації знаходяться 24 комерційнi банки, причому 11 ліквідуються за рішенням НБУ, 12 — за рішенням господарських судів, один — за рішенням зібрання акціонерів. За минулий рік НБУ виключив із держреєстру 12 банків, у тому числі 10 — у зв’язку з їх ліквідацією. НБУ також зареєстрував п’ять нових банків, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна. Минулий рік, виходячи із статистики прес-служби НБУ, був для комерційних банків України вдалим. Їхній прибуток за 2002 рік становив 756,6 млн. грн., що на 42,3% більше, ніж у 2001 році. При цьому доходи банків за минулий рік виросли порівняно з 2001 роком на 21,8% — до 10,457 млрд. грн., тоді як витрати — на 20,5% (до 9,7 млрд. грн.). Рентабельність активів становила 1,3%, капіталу — 8,4%, чиста відсоткова маржа — 5,5%.

Кікбоксери здалися без бою — Дідові Морозові й Снігуроньці

Рідні святкові персонажі завітали перед старим роком в Ужгородський спортивний клуб «Іппон», де вшосте проходив традиційний всеукраїнський Кубок Діда Мороза для «бойової» дітвори віком від 5 до 10 років. У числі 72-х учасників були представники Рівненської, Львівської та Закарпатської (а саме з Іршави, Мукачева, Берегова та Ужгорода — «Іппон» і клуб сенсея Віктора Болонкіна) областей. Із подібних дитячих турнірів вийшло в люди чимало крайових майстрів спорту. Саме за це голові обласної федерації кікбоксингу, головному наставникові «Іппона» Анатолію Перцеву наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту присвоєне звання «Заслужений тренер України». Радість із татом вирішив розділити син — чотирирічний Володя Перцев. Вийшов на ринг проти старшого на два роки Владика Пекаря з Мукачева. Став наймолодшим учасником, але «роки взяли своє» — програв за очками. Найприємнішими, звісно, змагання були для переможців — Юрія Нитки, Миколи Лазаренка, Олексія Химинця (Ужгород), Віллі Деме (Мукачево), Романа Хорковського та Андрія Бузинарського (Львівщина). Вони отримали й медалі.

...Щодо планів дорослих кікбоксерів, то за повідомленням Анатолія Перцева, на початку січня відбудеться святкове засідання обласної федерації кікбоксингу, де будуть визначені кращі серед тренерів, спонсорів і навіть журналістів. У наступному році відбудеться Спартакіада України, що, проходить раз на чотири роки. В залік від області підуть 12 єдиноборців, повiдомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

Зима наступає

Як повідомили в п’ятницю агенцію Інтерфакс-Україна в українському Гідрометцентрі, з неділі на півночі країни буде до 28 градусів нижче нуля, на північному сході — до мінус 32, на півдні — до мінус 20, а в Києві — близько мінус 25. Вітер слабшатиме, сильних опадів не очікується. А морози протримаються лише два дні. З 14 січня температура знову підвищиться. У столиці в цей день очікується близько мінус 10.

До кінця тижня інтенсивні снігопади триватимуть. Особливо сильні вони будуть на Прикарпатті, центральних областях і на півночі України. Потім циклон переміститься на північний схід і схід країни. У найближчі дні в горах Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей зберігатиметься небезпека зсуву лавини. Під час похолодання вона поменшає, але після підвищення температури зросте ще сильніше. Коментуючи сильні снігопади останніх днів, у Гідрометцентрі повідомили, що кількість опадів на сьогодні не лише не перевищує, але навіть не досягає норми.

Газета: 
Рубрика: