Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко /Україна

15 жовтня, 2002 - 00:00

60 років УПА відзначили і в Криму

13 жовтня 2002 року у Сімферополі представники громадських та політичних організацій півострова вшанували честь і пам’ять вояків Української Повстанської Армії з нагоди 60-ї річниці створення УПА, яке припадає на Святу Покрову 14 жовтня. Урочистості почалися літургією в Кафедральному Соборі святих Володимира та Ольги УПЦ Київського патріархату. Після цього учасники вирушили до пам’ятника Тарасу Шевченку. Як зазначив голова кримської організації РУХу Олег Фомушкін, «під час ходи відчувалось доброзичливе ставлення до події з боку кримчан-перехожих». Біля пам’ятника Шевченку в Сімферополі зібралася також група ветеранів-комуністів близько 60 чоловік. Вони намагалися криками зірвати мітинг українців, однак це їм не вдалося. Єпископ Сімферопольський і Кримський Климент провів молебен, а голова кримської організації РУХу(Українського Народного Руху) Олег Фомушкін, відкриваючи мітинг зазначив: «Визнання усіх борців за свободу та незалежність Української держави героями — єдиний та необхідний шлях до громадського примирення». В мітингу взяла участь Людмила Безкровна, донька керівника Сімферопольської організації УПА Володимира Шарафана, якого співробітники НКВС витягнули з шпиталю і 13 лютого 1945 року розстріляли у дворі Сімферопольської тюрми. Від ветеранів Вітчизняної війни на мітингу в честь 60-річчя створення УПА виступив капітан І рангу в відставці Микола Дубровський. Він дав приклад примирення й злагоди. Під кінець мітингу ветеранів-комуністів майже не залишилось, вони розійшлися по домівках. 14 жовтня святкування в Криму продовжувалися. З ранку на площі Леніна група учасників Руху вітала кримчан з 60-річним ювілеєм УПА, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Кучма попрощався з колишнім головою Радміну

Президент України Леонід Кучма взяв участь у суботу в церемонії прощання з колишнім головою Ради Міністрів УРСР Олександром Ляшком. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-секретаря Президента Олену Громницьку, Л. Кучма висловив щирі співчуття рідним і близьким О. Ляшка. Нагадаємо, О. Ляшко був головою Ради Міністрів УРСР у 1972—1987 роках. Він помер на 87-му році життя.

Віктор Скомороха складає повноваження

«Мої перші слова до вас — слова подяки», — сказав учора, звертаючись до представників мас-медіа, голова Конституційного Суду України Віктор Скомороха. Річ у тім, що 19 жовтня визначений термін повноважень — три роки — нинішнього голови КС закінчується, і 21 жовтня на засіданні спеціального пленуму Конституційного Суду обиратиметься його наступник. Тому свою учорашню прес-конференцію Віктор Скомороха назвав прощальною. Він відзначив, що впродовж цих трьох років співпраця Конституційного Суду з журналістами була доволі плідною. Підтвердження цьому — близько 3 тисяч публікацій та понад 11 годин ефірного часу на телебаченні, присвячених проблематиці КС. За словами В.Скоморохи, такій взаємодії навіть позаздрили російські колеги, які пообіцяли узяти український досвід спілкування прес-служби КС із пресою на озброєння. За зізнанням Віктора Скоморохи, він залишає свою посаду «з почуттям виконаного — слід сказати, нелегкого, але необхідного — обов’язку». «Служив, як міг, примхливій дамі на ім’я Феміда», — пожартував наш співрозмовник (утім, це служіння не припиняється, адже суддею Конституційного Суду Віктор Єгорович лишається). За кількістю розглянутих справ і прийнятих рішень упродовж трьох останніх років Конституційний Суд України виконав — за європейськими мірками — чотири річні «норми». Увесь цей час КС був, за словами його голови, чинником політичної стабільності, адже вирішував гострі політичні питання правовими методами. Що ж до першочергових завдань вітчизняної Феміди, то Віктор Скомороха вважає вкрай необхідним створення адміністративного суду, який би розглядав «конфлікти людини з владою», у той час як Конституційний Суд виступатиме арбітром «у суперечках того чи іншого закону і Конституції», повiдомляє Мар’яна ОЛІЙНИК, «День».

Газета: 
Рубрика: