Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 вересня, 2001 - 00:00

Судді України вивчають німецький досвід

Делегація українських суддів на чолі з першим заступником голови Верховного суду Володимиром Стефанюком повернулася з Федеративної Республіки Німеччина, де вони перебували з робочим візитом з 2 по 9 вересня. Візит, під час якого учасники української делегації обговорювали з німецькими колегами проект Адміністративного процесуального кодексу України, а також роботу модельних адміністративних судів в Україні, було організовано ОБСЄ спільно з Німецьким фондом міжнародної правової співпраці, — повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на німецьку радіостанцію Deutsche Welle. В.Стефанюк у інтерв’ю радіостанції підкреслив, що українські судді повертаються додому з великим запасом матеріалів. Він також зазначив, що німецькі колеги поділилися з українською стороною «цікавими розробками та проектами» у німецькій судовій системі. Представник ОБСЄ в Україні Фолькерт Мільх додав, що, підтримуючи проект створення адміністративних судів в Україні, ця європейська організація сприяє розвитку в країні механізмів захисту прав людини.

СДПУ(о) пропонує не забувати про законотворчість

СДПУ(о) готова піти на вибори самостійно, водночас веде переговори про блокування, у тому числі з партією «Демократичний союз», сказав перший віце-спікер парламенту, голова партії СДПУ(о) Віктор Медведчук в понеділок на традиційній прес-конференції у Верховній Раді. Як передає УНІАН, він наголосив, що СДПУ(о) є «самодостатньою політичною силою», у якої є фінансова та організаційна база для самостійної участі у виборах. Водночас В.Медведчук спростував інформацію, що до виборчого списку СДПУ(о) запрошено генерального продюсера телеканалу «1+1» Олександра Роднянського. Він заявив, що «в партії не буває людей зі сторони». Перший віце-спікер також закликав ЗМІ більшу увагу приділяти законодавчому процесу у Верховній Раді України, ніж передвиборним перегонам. Він висловив переконання, що сьогодні для парламенту більш важливим має стати законодавчий процес, оскільки не вирішено «дуже багато питань», у тому числі не ухвалені Податковий, Земельний, Цивільний кодекси, закон про судоустрій тощо. В.Медведчук також закликав різні політичні сили, представлені у парламенті, до «чесного законодавчого процесу, щоб передвиборча кампанія не накладала відбиток на законотворчий процес».

«НРБ-Україна» стає універсальним

Банку «НРБ-Україна» видано Ліцензію НБУ (№ 198 від 5 вересня 2001 р.) на здійснення широких банківських операцій, — повідомляє прес-служба банку. Отримання цієї ліцензії дозволить банку працювати як універсальний банк. Зокрема, серед пріоритетних напрямів діяльності «НРБ-Україна», керівництво банку називає операції з борговими зобов’язаннями та обслуговування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Крім того, у планах банку є надання повного комплексу послуг населенню: сховище та індивідуальні комірки забезпечені надійними технічними засобами і відповідають європейським стандартам. І хоч банк знаходиться на початковому етапі своєї діяльності (його було зареєстровано 15 червня цього року), статутний фонд становить 5 млн. ЄВРО, однак найближчим часом планується його збільшення до 12-13 млн. ЄВРО. Це дозволить увійти у десятку великих банків України.

У Законі «Про попередження захворюваності СНІДом» можливі зміни

Верховна Рада України учора розглянула законопроект «Про внесення змін у Закон України «Про попередження захворюваності синдромом набутого імунодефіциту (СНІД) та соціального захисту населення», що передбачає можливість переливання хворому неперевіреної на ВІЛ-інфекцію крові у невідкладних випадках, — повідомляє Інтерфакс-Україна. У цьому випадку, згідно із законопроектом, хворий чи його законний представник повинні бути попереджені про можливий ризик зараження. Згідно із законопроектом, у таких невідкладних випадках допускається переливання крові за умови проведення її діагностичного дослідження з використанням швидких тестів. Одночасно законопроект визначає право особи, зараженої ВІЛ-інфекцією, на відшкодування нанесеного її здоров’ю збитку за рахунок винної особи. Як очікується, рішення із законопроекту буде прийматися завтра.

Газета: 
Рубрика: