Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

24 травня, 2001 - 00:00

СДПУ(о) звинувачує уряд у зриві податкової реформи та виступає за чимшвидше зниження податків

СДПУ(О) виступає за необхідність формування бюджету на новій податковій базі, у тому числі за негайне зниження податку на прибуток підприємств, прибуткового податку на доходи громадян і ставок ПДВ. Ці заходи, вважають у партії, «мають стати першим етапом податкової реформи, який активно сприятиме відродженню вітчизняної економіки і зростанню добробуту громадян України». Як зазначається у заяві політради СДПУ(О), партія «категорично відкидає будь-які спроби заблокувати проведення давно очікуваної мільйонами громадян України податкової реформи. Ситуація, що склалася, свідчить про професійну неспроможність уряду, який вже другий рік поспіль нехтує думкою Президента України і позицією більшості депутатів Верховної Ради» щодо нового податкового законодавства, передає УНІАН. «Нинішній уряд, як ми і прогнозували, поступово, але досить послідовно підвів ситуацію до чергового зриву податкової реформи, відстрочки її на невизначений термін», наголошує політрада СДПУ(О). У зв’язку з тим, що Податковий кодекс прийнято лише в першому читанні, а на друге подано вже декілька тисяч поправок, представники виконавчої влади заявили про доцільність розробки на наступний рік профіцитного бюджету, побудованого на старій податковій базі. Соціал-демократи об’єднані вважають «цілком прийнятним, вкрай необхідним та обов’язковим рішення про зменшення податкових ставок, яке пізніше буде закріплено у рамках Податкового кодексу і стане етапом єдиної податкової реформи». Для СДПУ(О) «очевидно, що уряд не здатний до подібних рішень і тому шукає будь-які виправдовування зволікань iз розв’язання цих життєво важливих проблем». «Насправді зниження податкових ставок на основі внесення змін у чинне законодавство — шлях закономірний, технологічний і не пов’язаний з юридичними колізіями».

Чемпіон країни з баскетболу стане відомий завтра

У фінальній серії плей- офф чоловічої Суперліги збереглася інтрига. Багато хто вважав, що команді МБК «Одеса» цілком до снаги вирішити долю золотих медалей чемпіонату України вже в третьому або четвертому матчі фінальної серії плей-офф проти БК «Київ». Вельми відчутною була перевага одеситів у перших двох поєдинках. Але те, що трапилося на майданчику спорткомплексу «Меридіан», засвідчило: кияни були зовсім iз цим не згодні. Обидва поєдинки в столиці стали немов дзеркальним відображенням одеських. Метаморфози, майже за Овідієм. Цього разу «беки» були безумовними господарями становища і отримали дві переконливі перемоги в понеділок i вівторок — 100:86 і 112:98. Кращими на майданчику були Євстратенко та Балашов. Вирішальна зустріч відбудеться завтра, 25 травня, в Одесі. Олександр Волков, який не брав участі в перших чотирьох іграх, сказав, що не вийде на майданчик і в Одесі: «Я ж не можу грати вічно, — заявив метр вітчизняного баскетболу. — Час давати дорогу молодим», повiдомляє кореспондент «Дня» Сергій МАХУН .

Мораторій на відчуження державної власності

Міністерство юстиції України найближчими днями направить на затвердження Кабінету Міністрів законопроект про тимчасове введення мораторію на відчуження власності за борги, підготовлений Мінюстицією, Фондом держмайна і Держкомітетом промислової політики. Як зазначив агентству Інтерфакс-Україна перший заступник голови Фонду держмайна України Михайло Чечетов, «даний законопроект повинен поставити бар’єр нинішній сваволі з відчуженням власності». За його словами, законопроект передбачає тимчасове, на 3-4 місяці, припинення всіх процедур, пов’язаних iз відчуженням власності через «Укрспецюст», щодо податкових застав, позовів кредиторів, застав і т.д. За цей час Кабінет Міністрів повинен визначити причини виникнення кредиторської заборгованості підприємств і шлях її погашення. «Якусь частину заборгованості буде реструктуризовано, якусь — списано, і після цього мораторій на відчуження майна боржників буде знято», — сказав М.Чечетов. Як підкреслив замголови Фонду, в зв’язку із загостренням ситуації (нагадаємо скандали з СП «Росава» і «Донбасенерго») навколо цього питання законопроект необхідно прийняти якомога швидше, буквально днями.

Газета: 
Рубрика: