Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

16 вересня, 2000 - 00:00

В парламенті створена фракція «Яблуко»

Вчора на початку ранкового пленарного засідання перший заступник голови Верховної Ради України Віктор Медведчук оголосив про створення в парламенті нової фракції — «Яблуко». В неї увійшли 14 народних депутатів: позафракційні Віктор Чайка, Михайло Бродський, Валентин Проценко, Юрій Сахно, Анатолій Литюк, Сергій Підгірний, Сергій Потімков, Віктор Ткачук, Валерій Штепа, Володимир Фіалковський, Михайло Гуцол, що вийшов вчора з фракції «Батьківщина», Віктор Суслов, що залишив фракцію СДПУ(о), а також колишні «списочники» ПСПУ Олександр Чародєєв і Олена Мазур. Крім цього у фракцію СДПУ(о) вступив депутат Іван Бойчук, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Генпрокуратура опротестувала запровадження посади зовнішнього управляючого

Генпрокуратура України опротестувала Постанову Кабінету Міністрів від 19 липня 2000 року «Про затвердження Порядку застосування санкцій за порушення законодавства про електроенергетику», що дозволяє запровадження посади зовнішнього керівника (тимчасової адміністрації) в енергопостачальних компаніях, повідомляє Інтерфакс-Україна. У протесті підкреслюється, що порядок запровадження посади управляючого «створюватиме загрозу енергетичної безпеки України, оскільки відсторонення органу управління енергопостачальника від керівництва і передача його повноважень управляючому (тимчасовій адміністрації) блокуватиме діяльність енергопостачальника». Цей протест припиняє дію опротестованого акта і має бути розглянутий у 10-денний термін.

Як раніше повідомлялося, уряд надавав Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) право ухвалювати рішення про запровадження посади тимчасового управляючого в тих обленерго, які порушують умови та правила ліцензій на постачання електроенергії, а також порядок розрахунків за неї. Керівник міг повністю виконувати функції органів управління енергопостачальника, перевіряти його договірну, бухгалтерську і касову документацію, а також інформувати НКРЕ та компетентні органи про порушення з боку посадових осіб компанії. Віце-прем’єр Юлія Тимошенко неодноразово ініціювала перед НКРЕ розгляд можливості запровадження зовнішнього управляючого і в інших обленерго.

Рівненська міліція почала справжню війну з незаконною торгівлею валютою

Понад 1,5 тис. доларів було вилучено нинішнього року у нелегальних міняйл в Рівному. Такі дані обнародувала рівненська міліція. За останні дні обласним центром було затримано вісім торговців. Нелегальна торгівля іноземною валютою наносить чималий збиток банкам, діючим в регіоні. Вони не можуть на рівних конкурувати з нелегалами. Однак говорити про те, що тільки діями правоохоронних органів вдасться змінити ситуацію — не доводиться. На думку експертів, на місце кожного «вибулого з ладу» валютника незабаром заступить новий, бо цей вид нелегального бізнесу приносить вельми істотні прибутки. Необхідні економічні заходи, які б зробили легальні обмінні пункти більш привабливими для громадян. Поки ж курс місцевого «чорного ринку» нижче за банківський, багато які навіть законослухняні рівненчани вважають за краще придбати валюту у міняйл, незважаючи на ризик, пов’язаний з такого роду операціями, повідомляє Володимир КОНЄВ , «День».

Інтелект Бориса Патона оцінив Фонд інтелектуальної співпраці

У середу на засіданні Президії Академії наук України її керівникові Борису Патону було вручено премію ім. В.Вернадського, засновану Фондом інтелектуальної співпраці «Україна — ХХI століття» (голова — народний депутат Богдан Губський). У своєму слові академік підкреслив, що сприймає нагороду як відзнаку роботи всієї Президії. На його думку, Фонд інтелектуальної співпраці є надзвичайно цікавим і перспективним з огляду на те, що в програмі його діяльності передбачено підтримку конкретних проектів, які будуть мати вирішальне значення в економічному та духовному розвитку України в наступному тисячоліття.

Інф. «Дня».

Газета: 
Рубрика: