Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 серпня, 2000 - 00:00

У Рівному — кредитний бум

Зниження ставки Національного банку з кредитування, що спостерігається в останні місяці, вельми сприятливо відбилося на рівні кредитування в Рівненській області, передає Володимир КОНЄВ, «День» . За перші шість місяців нинішнього року обсяг кредитів становив 260 млн. грн. і зріс у порівнянні з тим же періодом минулого року вдвiчi. Загальна сума кредитів порівнянна з обласним бюджетом. У останні тижні обсяг кредитів перевищує 50 млн. грн. У той же час, незважаючи на «кредитний бум», керівники обласних філіалiв банків вельми серйозно вивчають кожного претендента на позику. Причина такої обережності — досить високий процент неповернення коштів. За перше півріччя він виріс з 52,8 млн. грн. до 70 млн. Особливе занепокоєння викликає неповернення боргів підприємствами і сільгоспкооперативами. Зі слів начальника обласного управління НБУ Івана Чуха, багато керівникiв досі не усвiдомили різницю між банківським кредитом і бюджетними асигнуваннями. Саме великий ризик кредитування стримує банки при видачі позик реформованим КСП. З 3 млн. грн., виділених урядом для компенсації процентних ставок по кредитах сільгоспвиробникам, в області поки використана тільки третина. При цьому самі господарства в більшості своїй дуже потребують навіть невеликих сум «живих грошей».

«Собор-2000» знову стикається з труднощами

Регата «Собор-2000», що символізує возз’єднання нації і проводиться за активною участю партії УНП «Собор», під кінець свого шляху знову зіткнулася з труднощами. Слідуючи на трьох яхтах з Києва вниз по Дніпру і Чорному морю до Севастополя, учасники регати, серед яких відомі опозиційні політики, періодично проводили мітинги і зустрічі з громадянами. У минулі вихідні власті Севастополя заборонили мандрівним активістам проведення мітингу на території Державного музею-заповідника «Херсонес», де під час проведення земляних робіт була знайдена авіаційна бомба ФАП-250 (250 кг). Місце, де було знайдено бомбу, охороняється силами УМВС, відвідування музею припинене, повідомляє УНІАН. На місці пригоди працювала оперативна група Управління з питань надзвичайних ситуацій міськадміністрації.

Обережно: незаконна торгова палата!

Представництво Американської торгової палати в Україні попереджає українських бізнесменів, що розміщена у Вашингтоні організація, яка називає себе Американською торговою палатою в Україні, незаконно діє під такою назвою. Як повідомили агентству Інтерфакс- Україна в посольстві США у Києві, виконавчий директор представництва Американської торгової палати в Україні Хорхе Зукоськи заявляє, що вашингтонська організація не є легітимною і офіційною. Представництво Американської торгової палати в Україні радить всім українським бізнесменам скептично ставитися до будь-яких товарів і послуг вказаної сумнівної організації у Вашингтоні. Наприклад, вашингтонська організація пропонує українським бізнесменам спеціальний пакет послуг для відвідування авіашоу в Новій Англії (США). Ця сумнівна пропозиція включає гарантоване отримання американської в’їзної візи, приватну вечерю з високими посадовими особами США і подорож на приватному літаку. Як заявляє Зукоськи, ця пропозиція потенційно неправдива.

В Сумах продовжуються вiдключення

Після приїзду наприкінці липня до Сум віце-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко і її заяви про те, що з 1 серпня область отримуватиме стільки електроенергії, скільки зможе за неї заплатити, жителі регіону почали жити сподіваннями, що, нарешті, регулярні відключення струму на Сумщині припиняться. Однак замість очікуваних 280 МВт у серпнi для області виділено лiмiт потужностi всього в межах 218 МВт, що лише на 31 МВт більше за ліміт, який діяв у липні, повідомляє Сергій ХАНІН, «День» . Як і раніше, в регіоні зранку і ввечері вимикається світло, а в деяких установах, які б, здавалося, повинні працювати без перебоїв зі струмом (наприклад, у школах обласного центру), він взагалі відсутній. І це при тому, що «Сумиобленерго», за словами директора енергозбуту В. Середи, за рівнем проплати за електроенергію протягом останніх днів увійшло до першої шістки областей України. Керівництво «Сумиобленерго» вважає, що такий підхід до розподілу лімітів викликаний статусом їхньої енергокомпанії, яка є приватизованою.

Газета: 
Рубрика: