Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

10 серпня, 2000 - 00:00

Піші колони шахтарів наближаються до столиці

Колона із 41 гірника шахти «Княгининська» ДХК «Донбасантрацит», яка два тижні пішим походом іде в столицю України, протестуючи проти невиплати заборгованості по зарплаті, досягла в середу міста Золотоноша Черкаської області. Як повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, починаючи з 17 серпня, можна чекати прибуття шахтарів до Києва. При цьому М. Волинець відзначив, що час появи шахтарів у столиці «залежить від ходу переговорів», та «поки що конкретні переговори не ведуться». Голова НПГУ також заявив, що гірники «настроєні рішуче», але вже «знизили планку вимог». «Вони вимагають погасити 170 тис. грн. заборгованості цього року всьому колективу шахти, а не заборгованість за весь період, як того вимагали раніше», — цитує Інтерфакс-Україна слова голови НПГУ. М. Волинець також повідомив, що ще одна колона зі 191 чоловіка шахти «Партизанська» ДХК «Антрацит», яка також пішим ходом рухається на Київ, уже знаходиться в районі села Каменка Харківської області. Учора в Україні страйкувало 5 шахт Донецької і Луганської областей. Шахтарі попереджають, що у разі невиконання їхніх вимог погасити існуючу заборгованість по зарплаті та іншим соціальним виплатам вони висунуть політичні вимоги.

В афганському полоні залишається 72 українця

Нині 72 громадянина України вважаються такими, що пропали без вісті і перебувають у полоні в Афганістані, заявив заступник голови Держкомітету України у справах ветеранів Валерій Аблазов. За його словами, комітет нині «курирує» справи 8 військовополонених, зокрема тих, що перебувають в Афганістані. Про їхнє повернення ведуться тристоронні переговори між Україною, Афганістаном та Пакистаном, оскільки один із полонених емігрував у Пакистан і перебуває в районі Пешевар серед біженців з Афганістану. В. Аблазов також заявив, що в усіх країнах СНД кількість громадян, що пропали без вісті і перебувають у полоні в Афганістані, становить 290 чоловік, причому «цифра стосовно українських військовополонених весь час змінюється». Наприклад, 1993 року надійшли дані про те, що живий 31 чоловік, а через деякий час було отримано підтвердження тільки про 10 чоловік, але це зовсім не означає, що всі інші загинули, підкреслив В. Аблазов. На сьогоднішній день, за його словами, отримано повідомлення про загибель 7 чоловік. В. Аблазов повідомив, що в кінці минулого року в засобах масової інформації Афганістану було опубліковано кількома мовами звернення про те, що «Україна чекає своїх синів». «Ми навіть передбачили виплату мінімальної заробітної плати протягом 2 подальших років після їхнього повернення, не враховуючи, працюють вони чи ні. Роки перебування в полоні також зараховуються як трудовий стаж», — цитує Інтерфакс-Україна заступника голови Держкомітету у справах ветеранів.

У Сумах запрацювали ліфти

Після майже 2-місячної перерви у Сумах знову запрацювали ліфти, які знаходяться на балансі спеціалізованого ремонтно-будівельного управління «Сумиліфт». Їхня зупинка в середині червня була зумовлена великою заборгованiстю житлово-експлуатаційних та інших організацій обласного центру перед ліфтовиками, яка на той момент сягала без малого 2 млн. грн. Працівники управління вимагали віддати і заборговані їм зарплати. Хто зна, скільки ще ліфтове господарство Сум стояло на «прив’язі», коли б облдержадміністрація не виділила управлінню 530 тис. грн. Саме таку суму жадали отримати ліфтовики для своїх першочергових потреб, однак з неї на зарплатню піде лише дещиця. Гроші отримають лише ті працівники підприємства, хто запускав у дію ліфти, яких по місту почало працювати 362 одиниці. Решту ж коштів буде спрямовано на закупівлю запчастин до тих 93 ліфтів, які за час простою встигли розкурочити місцеві «металісти» чи просто варвари, повідомляє Сергій ХАНІН , «День».

Газета: 
Рубрика: