Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

24 листопада, 2010 - 00:00

Класика авангарду: 27 листопада відбудеться авторський концерт Валентина Сильвестрова

Вечір пройде у Фонді сприяння розвитку мистецтв (у рамках циклу концертів камерної музики Music-Review WEEKEND). Він розпочинає серію авторських концертів, присвячених класикам сучасної української композиторської школи, і є результатом співпраці Національного порталу академічної музики Music-Review Ukraine та Національної спілки композиторів України. Ім’я знаменитого композитора Валентина Сильвестрова добре відоме меломанам. Маестро — яскравий представник музичного авангарду у світі. Його творчість уже не одне десятиліття справляє яскраві враження на слухачів і надихає молоде покоління композиторів світу на нові пошуки у світі звуків музики. Програма концерту під назвою «Сильвестров-Шуман» складатиметься із творів українського класика сучасності Валентина Сильвестрова та композитора-романтика Роберта Шумана, творчість якого вже багато років надихає Валентина Васильовича до своїх музичних пошуків. На вечорі виступить дует Інна Галатенко (сопрано) і Роман Рєпка (фортепіано). Ці артисти плідно співпрацюють із Сильвестровим, презентуючи його самобутні твори слухачам різних країн. Треба зазначити, що цей вечір знаменує повернення музикантів на українську сцену після трирічної перерви, пов’язаної з їхньою роботою за кордоном, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

У дитячій бібліотеці столиці пройде вечір пам’яті

25 листопада о 14.00 у Центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва відбудеться вечір пам’яті, присвячений Дню пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Мета його — надати юному поколінню інформацію про великий голод 1932-1933 років в Україні, про його економічні, політичні, демографічні, морально-етичні, соціально-психологічні наслідки, також сформувати у молоді історичну пам’ять і свідомість того, що ті страшні події залишаються незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Організатори заходу (Центральна міська бібліотека ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва та київський ліцей №142) запросили на вечір очевидця Голодомору — архітектора, двічі лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Степана Сліпеця. З історично-літературними доповідями виступлять старшокласники ліцею №142 — члени клубу «Досвіт», який заснований за підтримки Всеукраїнської спілки краєзнавців та Інституту історії України НАН. Також у рамках заходу буде презентовано фільм «Незнаний голод». Слово матимуть члени Асоціації дослідників Голодомору. Завідувач відділу обслуговування учнів 5-9 класів Саломея Енгибарян представить аудиторії книжкову виставку «Дзвони пам’яті та скорботи», яка складається з документальних, історичних, художніх творів українських та зарубіжних істориків, письменників і дослідників, а також довідників, бібліографічних покажчиків, плакатів, статей періодики з фондів бібліотеки. Завершиться дійство хвилиною мовчання на честь світлої пам’яті мільйонів безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей і запаленням свічок у рамках Всеукраїнської акції «Запали свічку».

«Чисте місто. Чиста річка. Чиста планета»

Під такою назвою відбувся ІІ Міжнародний екологічний форум у Херсоні. «Місія форуму — сприяння збереженню природних ресурсів і біологічного різноманіття, встановленню екологічного благополуччя, стимулювання міжрегіонального та міжнародного співробітництва в справі охорони навколишнього природного середовища», — зазначила президент Херсонської торгово-промислової палати Вікторія Остроумова. На численних дискусійних майданчиках обмінювалися досвідом представники України, Росії, Білорусі та Молдови. У роботі форуму взяли участь делегації багатьох підприємств, розташованих на Дніпрі, зокрема, Херсонського морського торговельного порту. «Розвиток Херсонщини нерозривно пов’язаний з морегосподарським комплексом. Тому ми розробили генеральну схему розвитку порту до 2015 року, яка дозволить значно збільшити перевалку вантажів, подвоїти надходження до бюджетів всіх рівнів, створити нові робочі місця, а найголовніше — виконати цю роботу без шкоди для навколишнього середовища», — сказав начальник ХМТП Сергій Ігнатенко, повідомляє Софія СЕРЕБРЯКОВА, Херсон.

Дмитро Дроздовський — лауреат премії ім. О. Білецького

Названо цьогорічного лауреата премії імені Олександра Білецького. Ним став Дмитро Дроздовський, висунутий редакцією журналу «Всесвіт» і тижневиком «Слово Просвіти». До речі, Дмитро став наймолодшим лауреатом премії за всю її історію! Дмитро Дроздовський — знаний літературний критик, літературознавець і перекладач, постійний автор «Дня». Закінчивши Києво-Могилянську академію, зараз він працює заступником головного редактора «Всесвіту». Лауреат Міжнародної літературної премії ім. Олеся Гончара. Чотири роки тому здобув ѓрант Президента України для молодих учених і видав працю «Код майбутнього» (про феномен українського шістдесятництва, науковий керівник — професор Оксана Пахльовська).

Газета: 
Рубрика: