Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 липня, 1999 - 00:00

Запорізьку АЕС ремонтують планово

У вівторок увечері відключено 4-й енергоблок Запорізької АЕС. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на компанію «Енергоатом», блок відключено для проведення планового ремонту, який триватиме до 11 жовтня. Нині на атомних електростанціях України в роботі перебуває 7 з 14 діючих енергоблоків. Плановий ремонт йде на 2-му, 4-му і 5-му блоках Запорізької АЕС, 1-му блоці Південно-Української АЕС, 1-му блоці Хмельницькоїй і 3-му блоці Чорнобильської АЕС. На 2-му блоці Рівненської АЕС триває позаплановий ремонт. Радіаційний стан на майданчиках усіх українських АЕС — в межах норми.

Платникам податків спишуть штрафнi санкції

Верховна Рада вчора прийняла альтернативний внесеному Президентом України закон про списання платникам податків усіх форм власності штрафних фінансових санкцій, повідомляє Інтерфакс-Україна. Згідно із законом, підлягають списанню пеня і суми фінансових санкцій, нарахована на 1 січня і не сплачена на 1 травня поточного року, в тому числі, нараховані у зв'язку з порушенням термінів розрахунків під час здійснення операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності, окрім тих, які стягуються за рішенням суду. Порядок нарахування пені за невчасну сплату податків, зборів і обов'язкових платежів визначається з розрахунку 120% облікової ставки Нацбанку від суми недоплати. Такий порядок нарахування пені застосовується при її обчисленні по всіх податках, зборах і обов'язкових платежах.

Обсяг зовнішньої торгівлі України зменшився на 26%

Загальний обсяг зовнішньої торгівлі України в січні–травні зменшився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 26% і становив $8834 млн., повідомили Інтерфакс-Україна в Держкомстаті. При цьому обсяг експорту, за станом на 1 червня, скоротився на 20,8% — до $4299 млн., обсяг імпорту — на 30,4% — до $4535 млн. Негативне сальдо в торгівлі товарами за підсумками січня–травня становило $236 млн., знизившись порівняно з аналогічним періодом минулого року в 4,6 разу. На думку фахівців Держкомстату, це значною мірою зумовлене зниженням вартості імпортованого в Україну з Росії в рахунок сплати за транзит по території України природного газу. Найбільший обсяг експортних поставок припадає на частку Російської Федерації (17,9% загального обсягу експорту), Китаю (8,2%), Туреччини (6,3%), Німеччини (5,5%). Найбільші імпортні надходження були з РФ (49,3% загальних обсягiв імпорту), Туркменістану (10,5%), Німеччини (6,9%).

В УНА-УНСО не люблять московського патріарха і Леоніда Кучму

«Ми не допустимо хресного ходу, який 22 серпня прихильники московського патріарха мають намір здійснити вулицями Києва» — така заява прозвучала вчора на прес-конференції лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля в Дніпропетровську. Цей хід, який почнеться територією України від Маріуполя, сказав він, «курирують люди, наближені до Президента», вони «хочуть показати, що не лише Ткаченко за слов'янську єдність». Андрій Шкіль пояснив журналістам, що для того, щоб перешкодити ходу, «є десятки способів, наприклад, блокування», повідомляє кореспондент «Дня» Вадим РИЖКОВ . Кажучи про майбутні вибори Президента України, лідер УНА-УНСО не дав чіткої відповіді на запитання про те, кого підтримуватиме його організація. Однак він повністю виключив підтримку лівих кандидатів і Леоніда Кучми. «За час його правління, — сказав він, — було зруйновано багато того, що було почато при Кравчуку». В Україні, на думку А. Шкіля, сьогодні «немає економічної кризи, а є криза політична», оскільки на чолі держави стоять «тимчасовики», котрі прагнуть продати держмайно та «забезпечити свою сім'ю». «За вісім років незалежності, — зазначив він, — по-справжньому не покарано жодного злочинця, крім тих, хто став неугодним владі». Хоча нещодавно один iз лiдерiв УНА-УНСО Д. Корчинський у виступi на телеканалi «Ера» не пошкодував добрих слiв на адресу Л.Кучми.

Офіційне безробіття — майже 4%

За даними Державного центру зайнятості Міністерства праці і соціальної політики, на початок липня рівень зареєстрованого в Україні безробіття серед населення працездатного віку становив 3,98%. У Закарпатській, Тернопільській, Рівненській, Сумській, Волинській, Житомирській, Львівській, Івано-Франківській та Чернігівській областях цей показник становить від 5,41% до 7,15%. Протягом січня — червня, за даними Інтерфакс-Україна, на обліку в державній службі зайнятості перебувало більше як 1,7 млн. чоловік. Кількість осіб, що мають статус безробітних, збільшилася порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,4 разу і становить близько 1,5 млн. чоловік. На обліку в службі зайнятості перебувало 1,1 млн. чоловік. Разом із тим кількість зареєстрованих вакансій — тільки 55,2 тисячі. У середньому на одне робоче місце претендувало 20 чоловік, у тому числі серед робітників — 16 чоловік, серед службовців — 28, серед осіб без спеціальної підготовки — 37.

Газета: 
Рубрика: