Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

13 липня, 2010 - 00:00

Головою Конституційного Суду став Анатолій Головін

Головою Конституційного Суду України обрано Анатолія Головіна, — повідомляє Інтерфакс-Україна. Таке рішення було прийняте на закритому засіданні суду в понеділок. Згідно з офіційними даними з сайту КС, Анатолій Головін народився 1952 року в Донецькій області у сім’ї робітників. Трудову діяльність почав автослюсарем донецького заводу «Донбаскабель». Пройшов строкову військову службу. Після закінчення Свердловського юридичного інституту 1976 року працював стажистом слідчого, слідчим, старшим слідчим прокуратури Кіровського району Донецька, старшим слідчим прокуратури Донецька. Упродовж 1979 — 2005 років перебував на службі в органах державної безпеки України: обіймав посади в керівному складі слідчих та інших підрозділів, був заступником керівника Договірно-правового управління, першим заступником керівника, керівником слідчого управління СБУ. У 2003 — 2004 роках обіймав посаду заступника генерального прокурора України — керівника Головного управління військових прокуратур. У серпні 2006 року призначений Верховною Радою суддею Конституційного Суду. 10 вересня 2008 року обраний заступником голови КС. Він генерал-лейтенант юстиції запасу, заслужений юрист України.

На Закарпатті розкопують печери Х століття

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор спільно зі священнослужителями єпархії та журналістами розпочав розкопки входу до печер, які датуються Х століттям, повідомляє «ЗІК». Владика Феодор розповів, що часто бував усередині печер, проте через вирубування дерев у лісі поблизу Свято-Миколаївського монастиря та зсуви ѓрунту вхід до них нині засипано. Священнослужителі поставили собі за мету відкопати вхід й установити над печерами скит, щоб відновити святиню, звернулися по допомогу й до губернатора Закарпаття Олександра Ледиди. 1991 року Феодор звертався до відділу археології Міністерства культури, проте названа столичними фахівцями ціна на розкопки непосильна для єпархії. На переконання владики, печери в лісі датуються Х століттям і викопані місцевою братією під керівництвом ченців із Києво-Печерської Лаври. Печери були залишені 1360 року. У наш час тут було знайдено кілька свідчень того, що в печерах здійснювалися молитви: сама їхня структура, залишки шкіряної палітурки Євангелія, кіптява на стелі над овальною заглибиною на стіні (ймовірно, від свічки, що горіла перед іконою), глечик, у якому мукачівські черниці нині зберігають освячену воду.

Екологи збирають кошти на лікування 300-річного горіха

У 2011 році відзначається 90-річний ювілей Юрія Нікуліна. Єдиний пам’ятник видатному акторові в Україні — живий пам’ятник у Криму, 300-річний горіх, який брав участь у зйомках ключового епізоду фільму «Кавказька полонянка». Дерево гине. Необхідно термінове лікування та пломбування дупла й установка підпор під важкі гілки горіха, повідомляє прес-служба Київського еколого-культурного центру. Збір коштів на лікування — народна акція на підтримку пам’яті улюбленого актора. Акція проводиться під егідою Київського зоологічного парку загальнодержавного значення та Київського еколого-культурного центру. Можна залишити кошти у скриньці для збору благодійних внесків на лікування горіха Нікуліна, що знаходиться у павільйоні «Острів звірів» на території Київського зоопарку.

Як відрізнити реальну опозицію від «телевізійної»: поради від Томенка

Коментуючи останні голосування в парламенті, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав: «Хто що не казав би, а практична парламентська діяльність є реальною оцінкою того, які політичні сили не лише заявляють, а й діють як опозиція». «Бо можна на ток-шоу зокрема чи в пресі загалом декларувати свою непримиренну боротьбу з владою, однак принципову послідовну позицію і реальну опозиційність визначають дії, а не декларації», — додав він. Такою дією, на думку М. Томенка, було голосування з приводу внесення до порядку денного питання про звернення Верховної Ради до Президента України Віктора Януковича щодо внесення ним подання на звільнення Валерія Хорошковського з посади голови Служби безпеки України. Микола Томенко нагадав, що не один тиждень ішли розмови про вплив голови Служби безпеки на перерозподіл телевізійного ринку на користь наближеної до нього групи каналів «Інтер», прямий конфлікт інтересів голови СБУ на користь «РосУкрЕнерго», а не держави. «Однак голосування засвідчило, що серед 153 народних депутатів, які підтримали ідею звільнення голови СБУ за вищезазначені незаконні дії, не виявилося більшості депутатів партії Віктора Ющенка «Наша Україна», представників «Єдиного центру», прихильників Арсенія Яценюка у фракції. Власне, і сам голова фракції Микола Мартиненко, який «б’ється» за статус лідера опозиційної фракції, вирішив підтримати Валерія Хорошковського», — зазначив М. Томенко. Тому, вважає віце-спікер, парламентська опозиція на сьогодні «розділена на реальну опозицію і таку собі хитру «телевізійну» опозицію». «Тож, якщо ви хочете перевірити не задекларовану, а реальну опозиційність тих чи інших політичних сил, стежте за голосуванням у Верховній Раді України», — наголосив Микола Томенко, повідомляє його прес-служба, tomenko.kiev.ua.

Затверджено новий склад Комітету з Шевченківської премії

Учора Президент України Віктор Янукович затвердив новий персональний склад Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Згідно з текстом указу В. Януковича, який розміщений на офіційному сайті Президента, від 12 липня, голові комітету Борису ОЛІЙНИКУ доручено у двотижневий строк подати пропозицію стосовно удосконалення роботи комітету та процедури присудження Національної премії. Також до складу комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка увійшли: Вікторія КОСТЮЧЕНКО — заступник голови; Роман БАЛАЯН — кінорежисер (за згодою); Олег ВЕРГЕЛІС — журналіст (за згодою); Ганна ВЕСЕЛОВСЬКА — театрознавець, доктор мистецтвознавства (за згодою); Василь ГЕРАСИМ’ЮК — поет (за згодою); Віктор ГУЦАЛ — диригент (за згодою); Іван ДРАЧ — поет (за згодою); Дмитро ІВАНОВ — поет (за згодою); Олександр ІВАХНЕНКО — художник (за згодою); Тетяна КАРА-ВАСИЛЬЄВА — мистецтвознавець, доктор мистецтвознавства (за згодою); Віктор КОВТУН — художник (за згодою); Богдан КОЗАК — актор (за згодою); Анатолій МЕЛЬНИК — художник, директор Національного художнього музею України (за згодою); Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО — літературознавець (за згодою); Вадим ПИСАРЄВ — хореограф, народний артист України (за згодою); Євген САВЧУК — диригент (за згодою); Олександр СИЗОНЕНКО — письменник (за згодою); Володимир СІРЕНКО — диригент (за згодою); Мирослав СКОРИК — композитор (за згодою); Євген СТАНКОВИЧ — композитор (за згодою); Марія СТЕФ’ЮК — співачка (за згодою); Богдан СТУПКА — актор (за згодою); Дмитро СТУС — старший науковий співробітник Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України (за згодою); Сергій ЯКУТОВИЧ — художник (за згодою). Нагадаємо, що минулого тижня указом Президента Борис Олійник змінив Миколу Жулинського на посаді голови шевченківського комітету, повідомляє Дмитро ЧАЛИЙ, Літня школа журналістики «Дня».

Газета: 
Рубрика: