Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

23 грудня, 2009 - 00:00

Одесити й у негоду не сумують

Попри важкі для Південної Пальміри погодні умови, одесити й із лиха примудрилися зробити веселощі. Ось такі фігури з’явилися в центрі міста — на Куликовому полі. Як розповів один із творців фігур, Євген Коротков, над сніговими статуями працювала будівельна бригада, яка через завірюху на якийсь час залишилася без роботи. «На об’єкт дістатися неможливо, — ми були вимушені з товаришами декілька днів простоювати, — говорить Євген Коротков. — Ми і вирішили застосувати наші здібності в сфері створення снігових форм. Хто не проходить, всі посміхаються». Ентузіасти говорять, що вирішили ліпити зі снігу фігури, коли дізналися, що в місті утворюються добровільні дружини з ліквідації наслідків стихії. «Снігова біда згуртувала одеситів, — говорить Євген, — хтось на джипах витягує земляків із снігових заметів. У нас, наприклад, джипів немає. Ми відкопуємо машини лопатами і ліпимо сніговиків». Зараз в Одесі на зміну заметілі та снігу прийшла ожеледиця. Мінусова температура, за прогнозами синоптиків, триматиметься як мінімум, до Нового року. А тому снігові фігурки залишаться на головній площі міста ще довго. Окрім ентузіастів і рятувальників, які допомагають землякам, у місті знайшлося немало тих, хто заробляє на стихії гроші. Наприклад, лопати на Привозі піднялися в ціні з 30 до 150 гривень. А таксисти беруть за проїзд від 7 до 20 гривень за кілометр, повідомляє Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса.

Двоє севастопольців перепливли Дарданелли

Двоє севастопольців перепливли протоку Дарданелли (Туреччина) з Азії до Європи за температури води 12 градусів по Цельсію. Заплив, присвячений заступнику моряків святому Миколі, організувала «Спілка підтримки розвитку молоді та спорту в Севастополі» й фірма «Суднобудування» (Севастополь). З турецького боку заплив забезпечував відомий бізнесмен і плавець-марафонець Айхан Касап. 20 грудня о 14.40 з берега в районі 5 км на схід від міста Чанаккале стартували відомий плавець-марафонець Олег Соф’яник і севастопольський журналіст, представник «Спілки» Роман Черненко. За 39 хвилин плавці здолали 2,2 кілометра та фінішували в бухті на схід від селища Іджібат. На дистанції спортсменам допомагав попутний південно-західний вітер. Раніше, 13 листопада, Роман Черненко й Олег Соф’яник перепливли протоку Босфор (Туреччина) з Європи до Азії, здолавши 1 км за 17,5 хвилини за температури води 10 градусів. Також 25 листопада у 13-градусній воді екстремали перепливли Севастопольську бухту (1,9 км) за 45 хвилин, повідомляє sevastopol.su.

На «вихідні за півціни» — з усієї України

Впродовж двох днів — 19 та 20 грудня в місті Лева відбувалася акція «Вихідні за півціни». Як і обіцяли її організатори, 50-відсоткові знижки на самісіньке свято Миколая чекали на гостей у готелях, ресторанах, туристичних агенціях та в розважальних закладах. За словами працівників відділу туризму ЛМР, завдяки цій акції вони навіть удосконалили свої знання з географії України, бо погостювати до міста Лева за півціни приїхали мешканці Києва, Білої Церкви, Запоріжжя, Луганська, Херсона, Тернополя, Рогатина, Золочева, Чопа, Івано-Франківська, Ладижина, Буська, Лисичанська, Кіровограда, Вінниці, Ялти, Судака, Трускавця, Стрия, Черкас, Чернівців, Південноукраїнська, Луцька, Дрогобича, Ужгорода, Коростеня та багатьох інших міст України. Спокусилися на суттєві знижки й численні туристи з-за кордону — в основному з Росії (з Москви, Санкт-Петербурга, Мурманська) та Польщі (з Познані, Кракова та Вроцлава). Більшість туристів говорили, що дізналися про акцію завдяки рекламі на телебаченні та в інтернеті. Поза сумнівом, посприяла акції й газета «День», яка опублікувала на своїх шпальтах інформацію про львівські «Вихідні за півціни». Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

До 20-річчя легалізації УГКЦ

Інститут історії церкви репрезентував в Українському католицькому університеті виставку «До світла воскресіння крізь терни катакомб», присвячену 20-річчю виходу з підпілля Української греко-католицької церкви. Дев’ятнадцять виставкових банерів представляють історію УГКЦ з 1939 до 1991 р. — процес ліквідації, підпільну діяльність в умовах репресивної радянської політики і насаджування атеїзму, боротьбу за легалізацію і перші події з життя відродженої УГКЦ. На думку директора Інституту історії церкви о. Андрія Михалейка, одним із найцікавіших моментів експозиції є відображення ієрархії висвячування єпископами інших єпископів у підпіллі. «Такого ви не прочитаєте і не знайдете в жодній книжці», — переконаний отець-доктор. Матеріали для виставки надали Інститут історії церкви, Центр досліджень визвольного руху, галузевий державний архів Служби безпеки України та Львівський музей історії релігії. Експозиція в УКУ триватиме до Різдва, а далі помандрує парафіями Львова та України, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Газета: 
Рубрика: