Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

11 серпня, 2009 - 00:00

Вперше українські футболістки гратимуть на чемпіонаті Європи

Національна жіноча збірна України з футболу вперше у своїй історії змагатиметься за перемогу у фінальній частині чемпіонату Європи 2009 року, повідомляє УНІАН. За даними прес-служби Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, матчі турніру проходитимуть з 21 серпня по 10 вересня у Фінляндії. У фіналі чемпіонату Європи-2009 також візьмуть участь національні жіночі збірні Англії, Данії, Італії, Ісландії, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Росії, Фінляндії, Франції та Швеції. Суперниками команди України, яка грає у групі «А», будуть національні збірні Данії, Нідерландів та Фінляндії. Матчі чвертьфіналу чемпіонату відбудуться 3—4 вересня, 6—7 вересня — півфінальні ігри й 10 вересня — вирішальний поєдинок у столиці Фінляндії місті Гельсінкі.

У смітті потопає колись найчистіше місто України

Від початку серпня з Тернополя не вивозять сміття. Проблема назріла через переповнене сміттєзвалище, яке де-юре закрили ще у минулому столітті, але де-факто, за відсутності альтернативи, продовжувало функціонувати. Відходи, що скидалися туди десятиліттями з обласного центру, нині загрожують здоров’ю жителів села Малашівців Зборівського району, де розташована сміттярка, потерпають і сусідні населені пункти — Ігровиця й Івачів Горішній Тернопільського району. Є також перспектива зараження води, яка надходить у помешкання тернополян (поблизу сміттєзвалища водозабір обласного ценру —Івачівське водосховище). Про те, що проблему нарешті вирішать, тернопільські чиновники обіцяли громадам сіл півроку. Йшлося і про рекультивацію сміттєзвалища, і про виділення резервного кар’єру, не кажучи про сміттєсортувальний завод, на побудову якого потрібно не один рік. Як розповіли у сільраді Малашівців, оскільки істотних дій, щоб вирішити питання, люди не побачили, то й перекрили дорогу до сміттєзвалища. З 1 серпня по тридцять осіб від кожної громади Малашівців, Івачіва Горішнього й Ігровиці чергують там цілодобово, не допускаючи сміттєвозів, і кажуть, що більше не підуть на поступки владі, яка їх дурить. «Нам шкода тернополян, — кажуть у Малашівцях, — але ми вже не можемо дихати». Поки обласна і міська влада шукають вихід із ситуації, Тернопіль топиться у смітті. Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль

На Дніпропетровщині відкрили новий туристичний маршрут

Із вересня місцевий історико-краєзнавчий музей спільно зі священиками Кафедрального собору Спасо-Нерукотворного Образу пропонують бажаючим новий туристичний маршрут «Храми Павлоградщини», повідомляє УКРІНФОРМ. Як повідомили у виконкомі Павлоградської міської ради, міська автобусна екскурсія триватиме понад три години. За цей час екскурсанти відвідають найбільш знакові й величні духовні об’єкти краю. У проміжках між відвідуванням храмів туристів познайомлять з історією міста, особливостями його розвитку й забудови. «Найбільш значима духовна споруда Павлограда — Свято-Вознесенський собор. Його було зведено у 1845 році на центральній площі міста на пожертвування мешканців Павлограда. Дзвін собору було чути на відстані 30 км. А перший камінь Свято-Нерукотворного Образу Кафедрального собору заклав у 1892 році протоієрей Іоан Сергієв (Кронштадський). Цей храм зведено за ініціативою та на кошти Почесного громадянина Павлограда Якова Федоровича Голубицького, котрий був членом Земської думи. Також цікавими є Свято-Успенський, Свято-Миколаївський, храм на честь похвали Пресвятої Богородиці», — розповіли працівники Павлоградського історико-краєзнавчого музею.

Непідкупна суддя «купилася» за чотири тисячі

На гарячому спіймали співробітники СБУ суддю Кіровоградського районного суду під час отримання хабара. Позитивне вирішення питання про зняття арешту з автомобіля служителька Феміди оцінила у чотири тисячі гривень. Кошти від клієнта, що сподівався на адекватне рішення, були у пані судді в руках саме в момент затримання. Представник служби безпеки повідомив, що хабарниця й раніше грішила срібнолюбством, вимагаючи й отримуючи кошти від громадян, чиї справи розглядалися в суді. В діях затриманої Генеральна прокуратура вбачає ознаки злочину, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України (отримання хабара), і порушила кримінальну справу, повідомляє Людмила МАКЕЙ, Кіровоград.

Газета: 
Рубрика: