Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

3 червня, 2009 - 00:00

Дні Європи в Кривому Розі

В останні дні весни криворожці святкували не лише загальноміське свято, 234-ту річницю рідного міста, але й змогли повною мірою відчути себе істинними європейцями. У промисловому центрі нашої країни відзначалися Дні Європи в Україні. У зв’язку з цією подією місто відвідали представники посольств країн ЄС. На офіційному відкритті святкувань зі вступною промовою перед жителями Кривого Рогу виступили посол, голова представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, який, зокрема, зазначив: «Дні Європи для українців є хорошою можливістю підкреслити свою європейську індивідуальність». Мер Кривого Рогу Юрій Любоненко зауважив, що «в економічному аспекті криворізький бізнес давно і стабільно співробітничає з 26 із 27 країн Євросоюзу. Загальний обсяг експорту, що поставляється до Європи криворізькими підприємствами складає понад 1805 млн.дол.», повідомляє Олег АДАМОВИЧ, Кривий Ріг.

Євро-2012 зайнялася громадськість

Днями відбулися загальні збори Україно-польського форуму під головуванням академіка Національної академії наук Миколи Жулинського, на якому президента Федерації футболу України Григорія Суркіса обрали головою Громадської комісії з питань Євро-2012, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на інформаційну службу Федерації футболу України. Як зауважив у вступному слові Микола Жулинський, Україно-польський форум є громадським рухом, який організували ще 1996 року з метою використання потенціалу взаєморозуміння на найвищому політичному рівні між обома країнами. Однак, за словами М. Жулинського, останнім часом робота комісій, що входять до структури Форуму, не відрізнялася активністю. І лише отримання Україною та Польщею прав на проведення футбольного чемпіонату Європи 2012 року дало новий поштовх до співробітництва між нашими країнами. З урахуванням цього головуючий висунув пропозицію створити Комісію з питань Євро-2012 і запропонував очолити її президенту ФФУ Григорію Суркісу. Учасники засідання одноголосно підтримали цю пропозицію. «Ми досить часто недооцінювали громадські ініціативи, але вони бувають досить успішними ,а іноді прокладають дорогу швидше та ефективніше, ніж державні прожекти», — зауважив Григорій Суркіс.

Тернопіль матиме сміттєпереробний завод

У Тернополі нарешті вирішать проблему зі сміттям, у якому практично потопає колись найчистіше місто України. Ця надія з’явилася після того, як Тернопільська міська рада підписала угоду про реалізацію проекту з будівництва сміттєпереробного заводу з німецькою компанією AUTEV. Вона спеціалізується на розробках і впровадженні новітніх технологій щодо охорони навколишнього середовища, відновлювальної енергії й автоматизованого виробництва. Подібні проекти компанії вже діють у Таїланді та Греції. Передбачається, що проект, який у межах України став пілотним у Тернополі, матиме поширення в інших містах нашої держави.

— Ми досягли взаємної домовленості про створення компанії, яка буде зареєстрована в Тернополі і займатиметься вивченням та погодженням усіх екологічних проектів, на які будуть запити в цілому по Україні, — розповів голова Тернопільської міської ради Роман Заставний. За його інформацією, після того, як сміттєпереробний завод буде здано в експлуатацію, його передадуть у комунальну власність Тернополя. Вже скоро в обласному центрі компанія планує відкрити інженерне бюро. Згідно з одним із пунктів підписаної угоди, до співпраці залучать Тернопільський державний технічний університет ім. І. Пулюя, де готуватимуть спеціальні кадри. Восени на розгляд міської ради представлять майстер-план проекту й після ухвали почнуть його реалізовувати. Будуватимуть сміттєпереробне підприємство в Тернополі за кошти Євросоюзу, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Газета: 
Рубрика: