Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

21 травня, 2009 - 00:00

Прем’єр надішле прохання Президентові про звільнення міністра оборони

Глава уряду збирається просити Президента Віктора Ющенка про звільнення Юрія Єханурова з посади міністра оборони (нагадаємо, міністр оборони призначається за квотою Президента). Таку заяву Юлія Тимошенко зробила вчора на засіданні уряду: «Я як прем’єр-міністр переглянула всі акти, докази, і можу сказати: безпрецедентне корупційне поводження з бюджетними коштами. Це мій особистий висновок, на який я маю право, — заявила Юлія Тимошенко. — Тому я надішлю на ім’я Президента свого листа, додам усі акти, які у нас є, з проханням — так, як це передбачено Конституцією, — подати подання до Верховної Ради на звільнення міністра оборони». Також Ю. Тимошенко повідомила про намір звернутися до голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією створення парламентської слідчої комісії за фактом корупції в Міноборони. Вона планує зустрітися з Генеральним прокурором України Олександром Медведьком, щоб проконтролювати, що «цю справу не буде зам’ято, як це в нас звичайно буває», — повідомляє Інтерфакс-Україна. Вже після засідання Юрій Єхануров повідомив журналістам, що не збирається подавати заяву про відставку. «До останнього дня працюватиму, як належить. Я постараюся бути корисним (на посаді міністра)», — заявив глава оборонного відомства вчора на прес-конференції. При цьому він зазначив, що після звинувачень, які прозвучали на засіданні Кабміну, він збирається зробити доповідь Президентові Вікторові Ющенку і сподівається на таку зустріч у четвер, 21 травня. Міністр вважає, що ухвалу про подальше перебування його на посаді має прийняти Віктор Ющенко як Верховний Головнокомандувач.

Луцьк запрошує на святкування Днів Європи

Цими вихідними в Луцьку пройдуть Дні Європи. Організаторами свята, метою якого є популяризація ідей європейської інтеграції України, виступають луцька міська рада спільно з Центром молодіжних громадських організацій Волині «Наша справа» та Представництвом Європейської комісії в Україні. У рамках Днів пройде ряд міжнародних заходів — велофорум, джаз-фольк фестиваль «Музичні діалоги», фотовиставка «в русі» «Європейська панорама», конкурс малюнків на асфальті тощо. Тоді ж відбудуться акції, які мають особливу вагу для Луцька — фінал Міжнародного конкурсу для школярів «Європейська олімпіада», Другий фестиваль традицій та звичаїв країн-членів Європейського Союзу «Євробачення», радіовікторина на радіо «Луцьк» на знання історії та сучасності ЄС, його країн-учасниць. Також буде проведено «Місяць європейського кіно» та виставку-ярмарок традиційних страв Європи. Очікується, що на святкування Днів Європи до Луцька прибудуть голова представництва Європейської комісії в Україні, а також посли Австрії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Чехії. Нагадаємо, що День Європи — це свято, яке відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня. Саме у цей день у 1985 році в Мілані було прийнято рішення про затвердження 9 травня Днем Європи, що також вважається Днем народження ЄС. В Україні свято було встановлено в 2003 році та проходить у третю суботу травня.

Тестування — не для всіх?

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання мало адаптоване для дітей з особливими потребами. Такі висновки зробили незалежні спостерігачі, які стежать за перебігом тестування в Рівному. До того ж на пунктах тестування, що є в місті, не вистачає медичних працівників та чергових. «Вже другий рік поспіль ми стежимо за тим, як відбувається зовнішнє незалежне оцінювання у Рівному, — коментує Андрій Токарський, представник громадської мережі «Опора». — Найскладніше нині випускникам із вадами зору. Річ у тім, що вони складають тести разом з усіма, натомість належних умов для них не забезпечено. Були скарги на недостатнє освітлення, та й, власне, текст завдань неадаптований. Більше пощастило випускникам із вадами слуху, які складали тести. Адже на пунктах тестування були присутні сурдоперекладачі. А серед порушень, які виникали цьогоріч, найчастіше зустрічаємося з недостатньою кількістю персоналу». Були й випадки, коли порушення фіксували з боку інструкторів, які не дотримувалися часового регламенту, повідомляє Тетяна КУШНІРУК, Рівне.

В Україні ліки маркуватимуть шрифтом Брайля

Верховна Рада встановила обов’язкове маркування ліків за допомогою шрифту Брайля з 2010 року, повідомляє «Радіо «Свобода». За ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 340 депутатів при 226 необхідних. Депутати визначили, що на зовнішній упаковці ліків мають бути написані шрифтом Брайля їхні назви, дози діючої речовини й форми препарату. У пояснювальній записці до закону зазначається, що в Україні кількість громадян, які для ознайомлення з друкованою інформацією застосовують шрифт Брайля, коливається від 45 до 50 тисяч осіб, в тому числі кількість тих, хто повністю втратив зір, коливається від 10 до 20 тисяч.

Чернівці та Севастополь — кращі міста України

У Всеукраїнському конкурсі «Населений пункт кращого благоустрою та підтримки громадського порядку-2008» Чернівці та Севастополь завоювали перше місце, повідомляє ЗІК. Вони стали переможцями в категорії міст із населенням до одного мільйона мешканців. Друге місце в цьому конкурсі посіли Житомир і Чернігів, третє — Миколаїв і Луганськ. Цього року уряд обіцяв переможцям конкурсу як винагороду презентувати комунальну техніку. Чернівці завойовують перше місце в цьому престижному серед населених пунктів України конкурсі другий рік поспіль.

Газета: 
Рубрика: