Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

19 травня, 2009 - 00:00

У парках Тернополя не продаватимуть навіть пива

Цьогорічного відпочинкового сезону у парках Тернополя не продаватимуть ні пива, ні інших алкогольних чи слабоалкогольних напоїв. Тепер, відповідно, «зникнуть» із зелених зон міста й розрекламовані пивні намети. Купити можна буде тільки морозиво. В Тернопільському об’єднанні парків культури і відпочинку впевнені: для того, щоб дозвілля провести вдало, не обов’язково підвищувати настрій спиртним. Та й лавки і атракціони будуть цілими. Адже цього року до нового відпочинкового сезону придбали 200 лавок, а от на нові атракціони немає коштів — найдешевші коштують від десяти до двадцяти тисяч доларів. «Мало того, що приходять зі своїм спиртним, то ще й в парках купують, а потім чинять безлад, лаються, не дивлячись на те, що поряд гуляють діти», — розповідає заступник директора Тернопільського об’єднання парків культури і відпочинку Антон Скрипчинський. Самі ж відпочивальники вважають, що таке нововведення навряд чи посприяє належному порядку та культурі людей. «Те, що не продаватимуть у парках спиртного, звичайно, добре. Проте той, хто захоче випити — принесе із собою», — каже Ольга Приходько. «Це, можливо, зменшить прибутки підприємців, але ситуації не вирішить», — впевнений Петро Гайовий, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Правда про кримськотатарських «буржуазних націоналістів»

Пам’ятні та траурні заходи, присвячені 65-й річниці депортації сталінським режимом із Криму кримськотатарського народу, а також кримських вірменів, болгар, греків і німців тривають уже кілька днів. 18 травня в Сімферополі відбулися багатолюдні мітинги біля залізничного вокзалу «Сімферополь», у парку Салгірка, в інших місцях, де цього дня 65 років тому були встановлені місця збору тих, хто підлягав депортації, де формувалися ті 72 ешелони з товарних вагонів, у яких за два травневі дні було вивезено в невідомість близько 190 тисяч кримських татар.

Цього скорботного дня вранці за рішенням Президента України Віктора Ющенка голова СБУ Валентин Наливайченко передав народному депутатові України Мустафі Джемільову, заступнику голови меджлісу Рефату Чубарову, муфтію мусульман Криму Еміралі Аблаєву та постійному представнику Президента України в АР Крим Леоніду Жуньку розсекречені матеріали про репресованих представників кримськотатарської еліти у 1920-1930 роки. За звинуваченням у так званому «буржуазному націоналізмі» 1928 року було репресовано 63 найвидатніших представників кримськотатарської інтелігенції, які практично становили тогочасну духовну еліту кримськотатарського народу. Нині народу передано архівні справи й фотографії репресованих політичних і громадських діячів. Уперше було оприлюднено матеріали обвинувачувального вироку й висновки органів прокуратури щодо посмертної реабілітації цих громадян уже в 90-ті роки минулого сторіччя.

Учасники колегії СБУ також узяли участь у презентації книжки «Справа партії «Міллі Фірка». Останній рукопис Сабрі Айвазова», виданої за сприяння СБУ в серії «Розсекречена пам’ять». Оприлюднення цього архівного матеріалу є значною подією в житті Криму. Це публікація останнього рукопису відомого кримськотатарського політичного діяча та письменника, роботу над яким він завершив у радянській в’язниці наприкінці 1937 року. Рукопис тривалий час зберігався в архіві й був недоступний для широкого загалу. Рішенням військової колегії Верховного суду СРСР від 17 квітня 1938 року Сабрі Айвазова засудили до розстрілу, того ж дня за сфабрикованою справою письменника було страчено в Сімферополі як «троцькіста» й «одного з керівників антирадянської націоналістичної організації». У своєму останньому творі Сабрі Айвазов розповів про історію кримськотатарського національного руху на початку ХХ сторіччя з точки зору безпосереднього учасника тих подій. Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь

У Черкасах буде фестиваль дерев’яних скульптур

Два роки поспіль у Черкасах взимку відбувався фестиваль льодових фігур «Крижталь». А влітку минулого року в парку «Соснівка» постала алея із кам’яних скульптур, що їх витісували просто на очах у жителів міста учасники фестивалю «Живий камінь». Цьогоріч міська влада вирішила вигадати щось новеньке. І оголосила про підготовку нового дійства — фестивалю дерев’яних скульптур. Керівник підприємства «Дирекція парків» Олександр Радуцький каже, що на початку червня в парку Перемоги з’явиться казкова поляна з дерев’яних скульптур. Особливістю фестивалю стане відкриття музею скульптора-аматора Михайла Ширінкіна. Колись, у часи Великої Вітчизняної війни, він був пілотом-винищувачем. Нині виготовляє дивовижні вироби з дерева. Його скульптури стоять у міських парках, на дитячих майданчиках та в дитсадках Черкас. Митець дарує всі свої роботи черкащанам. Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси

Газета: 
Рубрика: