Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

22 січня, 2009 - 00:00

Українській козацькій державі — 360 років

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про відзначення у 2009 році 360-ї річниці подій, пов’язаних зі створенням Української козацької держави зі столицею у місті Чигирині, повідомляє УКРІНФОРМ. З метою виховання у громадян почуття патріотизму та поваги до історичного минулого українського народу, В.Ющенко зобов’язав Кабінет Міністрів розробити разом з обласними державними адміністраціями за участю Національної академії наук України та Ради українського козацтва план заходів з відзначення цієї дати. При цьому уряд має передбачити проведення в жовтні у місті Чигирині Черкаської області урочистостей з нагоди 360-ї річниці Української козацької держави, святкування у серпні 2009 року на території Тернопільської області річниці перемоги військ Богдана Хмельницького у битві під Зборовом, а також проведення у місті Києві Всеукраїнської наукової конференції, присвяченої створенню Української козацької держави та відповідних тематичних конференцій та круглих столів у інших населених пунктах України. Кабмін повинен вжити заходів щодо завершення реставраційних робіт на об’єктах історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» та Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» та організувати у навчальних закладах та закладах культури, військових частинах тематичних заходів із висвітлення подій періоду створення Української козацької держави. Державному комітету телебачення та радіомовлення України Президент доручив організувати цикли тематичних теле- і радіопередач, забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо відзначення 360-ї річниці подій, пов’язаних зі створенням Української козацької держави зі столицею у місті Чигирині.

Кабінет Міністрів визначить охоронну зону навколо Ботанічного саду

Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів встановити охоронну зону Національного ботанічного саду ім. Гришка НАН України в Києві не менше, ніж 200 м по периметру огорожі, повідомляє «Природа України». За ухвалення відповідного проекту проголосували 403 депутати. Також Верховна Рада доручила уряду визначити охоронну зону ботсаду протягом трьох місяців. Крім того, парламент доручив Кабміну за участю Національної академії наук затвердити межі та положення, що визначають режим охоронної зони ботанічного саду. Рада ввела мораторій на виділення земельних ділянок на відстані 200 м по периметру огорожі Ботанічного саду ім. Гришка до моменту встановлення його охоронної зони. Як повідомлялося, у травні 2008 року пропонувалося створити часову охоронну зону ботсаду ім. Гришка. Нагадаємо, Ботанічний сад ім. Гришка засновано 1936 року, він займає площу 132 га в історичній місцевості Звіринець (Київ). Колекції саду складаються приблизно з 13 тис. видів рослин з усіх континентів.

У київських школах відслідковуватимуть, як харчуються діти

Столична влада посилила контроль за станом харчування дітей у столичних школах. Як заявила начальник Головного управління освіти і науки КМДА Лілія Гриневич, міською владою передбачена ціла низка заходів на міському та районних рівнях, спрямованих на посилення контролю за належним використанням коштів, передбачених на харчування школярів, повідомляє прес-служба КМДА. «Кошти на харчування учнів навчальних закладів міста, що перебувають у комунальній власності районів, передбачаються в кошторисах доходів і видатків управлінь освіти районних у м. Києві державних адміністрацій. Проте, враховуючи складну економічну ситуацію і виникнення кредиторської заборгованості за харчування учнів у деяких загальноосвітніх навчальних закладах Деснянського району, ми посилимо контроль за ситуацією. Будуть проведені термінові заходи, спрямовані на недопущення зловживань, підвищення відповідальності службових осіб та персоналу за дотриманням нормативів використання продуктів та санітарних норм», — сказала Лілія Гриневич.

В Одесі озброєні злочинці викрали карету та пограбували кучера

В Одесі тепер грабують не лише таксистів і викрадають машини. Днями двоє озброєних злочинців викрали справжню карету, запряжену двома кіньми, й пограбували кучера. Як розповів кучер Віталій Дубов, двоє викрадачів напідпитку, погрожуючи автоматом Калашникова, наказали йому підвезти їх до нічного клубу. «Вони направили на мене автомат. Біля нічного клубу «Палладіум» парубки зажадали їхати далі. Мені вдалося потай з мобільного телефону зв’язатися з власником карети і розповісти все», — повідомив Віталій Дубов. Власник карети Віталій Груздьов на автомобілі наздогнав карету. «Двоє молодих людей відмовилися платити. Вони відібрали в кучера телефон і хотіли сховатися. Але тут повз проїжджала міліцейська машина. Троє міліціонерів відреагували вмить і спробували затримати злочинців. Ті кинулися навтіки, міліціонери — за ними. Одного вдалося затримати десь у ста метрах від екіпажу», — розповів Віталій Груздьов. Щоб затримати підозрюваного, співробітнику патрульної служби прапорщику Віталію Калафіцькому довелося застосувати табельну зброю. Річ у тім, що тікаючи, злочинець направив автомат на міліціонера і закричав, що вб’є його. Розбійник був поранений у праву ногу, але й це його не заспокоїло. «Під час затримання він чинив опір і ми змушені були застосувати ще й прийоми рукопашного бою», — зазначив Віталій Калафіцький. Нині затриманий, який виявився 26-річним жителем міста Котовськ Одеської області й працював в Одесі охоронцем, перебуває в лікарні. В нього було вилучено пневматичний автомат «Юнкер» калібру 4,5 мм і телефон, який він відібрав у кучера. У міліції повідомляють, що затриманому може загрожувати в’язниця терміном від трьох до семи років. Як розповіли в Центрі громадських зв’язків ДУ МВС України в Одеській області, проти затриманого розбійника порушили кримінальну справу за статтею 187-ю, частина перша Кримінального кодексу України (розбійний напад). Другого порушника, який зміг утекти, досі розшукують правоохоронці, повідомляє Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса.

Газета: 
Рубрика: