Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

24 грудня, 2008 - 00:00

Президент помилував 76 засуджених

Президент України Віктор Ющенко помилував 76 засуджених. Відповідний указ оприлюднила прес-служба глави держави у вівторок, повідомляє Інтерфакс-Україна. Зокрема, 28 засуджених звільнені з місць позбавлення волі, 48-м засудженим термін покарання скорочений. 2008 року до Президента надійшло 14,77 тис. клопотань про помилування 8,04 тис. засуджених. Найбільше клопотань про помилування надійшло з Донецької області — 3,18 тис., Криму — 1,2 тис., Києва — 1,07 тис., Дніпропетровської — 753 та Одеської областей — 696. За пропозицією комісії з питань помилування при Президентові України, В. Ющенко підписав 11 указів про помилування 855 засуджених. Із них 515-м осудженим основний термін покарання скорочений, 340 осуджених від подальшого відбування основної або додаткової міри покарання звільнені. При цьому задоволені 1,91 тис. клопотань громадян про помилування. Під час вирішення питання про помилування В. Ющенко передусім враховував тяжкість вчиненого злочину, термін відбутого покарання, особистість засудженого, його поведінку та ставлення до праці, думку місцевих органів влади та громадськості про доцільність помилування.

У Раді створено депутатську групу «За Україну!»

До неї увійшли 17 народних депутатів. Як повідомили УНІАН у прес-службі «Народного Союзу «Наша Україна», головою групи обрано В’ячеслава Кириленка. Учасники групи ухвалили спільну заяву, в якій виклали основні цілі та принципи новоствореного об’єднання. «Усі, кому свобода й добробут кожного українця дорожчі за посади, рейтинги й бездумне збагачення, мають об’єднати свої зусилля», — говориться в документі. Учасники групи заявили про намір діяти «не як представники фракцій, партій чи коаліцій, а виключно як представники народу, який довірив нам у цьому антиукраїнському, наскрізь корумпованому парламенті відстоювати український інтерес». «Наша мета — системні зміни, які давно назріли», — відзначається в заяві. Група є відкритою для приєднання народних депутатів, які поділяють її цілі та принципи.

В Iвано-Франківську вандали пошкодили каплицю

У Меморіальному сквері Івано-Франківська вчинено акт вандалізму. Як повідомили УНІАН у прес-службі Івано-Франківського міськвиконкому, про це доповів на оперативній нараді в голови міської ради начальник КП «Зелене господарство» Василь Федів. За його словами, в Меморіальному сквері зняли 12 кв. м мармурової плити з каплиці, в якій проводили богослужіння й молилися всі бажаючі. Крім того, розбиті п’ять урн для сміття, зламані шість лавок і розписана огорожа скверу. Влада Івано-Франківська збирається посилити патрулювання правоохоронців у Меморіальному сквері, особливо у вечірній та нічний час, повідомляє Glavred.info.

У Луцьку буде... три новорічні ялинки

На центральній площі обласного центру Волині вже почали прикрашати до свят ялинки, які тут ростуть. Три зелені природні красуні в цьому році мають замінити найголовнішу ялинку міста, котру традиційно встановлювали впродовж багатьох років. Звичайно ялинку купували у лісівників чи приватних осіб: біля деяких волинських осель ростуть справжні красуні. Центральна міська ялинка мусила мати щонайменше 50 років. Тобто вік, після якого ще немало літ росте і стає все ціннішою. Про те, що не варто рубати деревце заради кількатижневої втіхи, у Луцьку вели мову давно. Але традиційно рубали і ставили... Нині ж луцький міський голова Богдан Шиба таки прислухався до звернень громадських організацій. Тим більше що у самому центрі центральної луцької площі — Театральної — ростуть три прекрасні ялини. Місцеві архітектори і дизайнери запропонували цікавий варіант облаштування на свята Театрального майдану. Тут планують встановити казкове містечко з різдвяними шопками. Знаючі люди стверджують, що щороку в Україні на новорічно-різдвяні свята вирубують кілька мільйонів ялинок і сосен. Ними можна було б засадити майже 200 гектарів лісу. За офіційними даними, торік на новорічні «потреби» однієї тільки Волині було зрубано понад 70 тисяч деревець. Тому волиняни і вирішили показати гідний приклад іншим містам щодо збереження довкілля, прикрасивши у свята живі ялинки, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Волинська область.

Газета: 
Рубрика: