Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

1 листопада, 2008 - 00:00

Кухарі з’ясують, хто з них кращий

Тільки-но у місті Лева відвирувало «Свято кави», а міська рада та Гільдія рестораторів вже оголосили про нове. Йдеться про конкурс «Львівська пательня», що триватиме до 5 грудня і на якому визначатимуть найкращого львівського кухаря. Змагання, де оцінюватимуть тільки м’ясні страви, проходитиме у два етапи. Під час першого, що триватиме до 20 листопада, учасники повинні надіслати в департамент економічної політики Львівської міськради фотографію страви з описом технології її виготовлення. З усіх отриманих фотопропозицій професійне журі має відібрати 6 найкращих. Другий, заключний етап «Львівської пательні» відбудеться 5 грудня у палаці спорту «Україна» у форматі відкритого дійства — кухарі демонструватимуть свою вправність у приготуванні м’яса перед публікою. Винагорода за 1 місце становитиме 5000 грн., за друге — 3500, за третє — 2500. А визначатиме найкращого кухаря Львова міжнародне журі, до складу якого ввійдуть фахівці з Польщі й Франції та, звичайно ж, України. Організатори першої «Львівської пательні» дуже сподіваються, що конкурс стане щорічним. Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Сьогодні подорожчає проїзд у київському метро

У Києві з 1 листопада вартість однієї поїздки в метро коштуватиме 2 грн, в наземному транспорті — 1,5 грн, якщо талон купити в спеціальних пунктах продажу, і 2 грн, якщо купувати безпосередньо в транспортному засобі. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив в інтерв’ю журналістам перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Денис Басс. Вартість поїздки в 50 коп. збережеться, за його словами, в річних проїзних квитках на наземний транспорт та метро. Депутати також передбачають, що до кінця 2009 року має бути завершено перехід на транспортну картку киянина, а з 2010 року — перехід на диференційовану систему оплати проїзду залежно від відстані та кількості станцій метрополітену.

На виставці у Львові можна послухати Соломію Крушельницьку

Виставка «Львів виходить у світ» розпочала свою роботу у львівському Центрі міської історії Центрально-Східної Європи. Ця виставка була створена у Берліні Центром юдаїки «Новий Єрусалим» і є поглядом на минуле Львова, що поєднало зусилля істориків, кураторів та митців з різних країн та континентів. Здобутки різних національностей, які проживали в різні часи у Львові демонструють у 12 сюжетах-секціях: «Вокзал», «Кнайпи», «Конфесії», «Синагоги», «Театр», «Львівський університет», «Медицина», «Книжковий базар», «Друкарні», «Група «Артес», «Польське радіо «Львів», «Каплиця Боїмів» В експозиції представлено фотографії, книги, репродукція «Шотландської книги», де робили свої записи кращі львівські математики. Не оминули увагою організатори й двох особистостей — Штепка (Казімежа Вайду) та Тонка (Генріка Вогельфенгера): ці двоє завдяки своїм діалогам і пісенькам, виголошеними польсько-ідиш-німецько-українською мішанкою львівських батярів, стали популярними, з ними зняли два фільми «Буде ліпше» (1936) і «Волоцюги» (1936). Також у їхньому виконанні можна почути популярну пісню «Tylko we Lwowi». Також відвідувачі можуть переглянути фільм «Українські греко-католики». А шанувальники театру прослухати запис виконання Соломії Крушельницької та побачити модель салону в її помешканні, повідомляє Тетяна ТУРЧИНА, Львів.

Надихаючий приклад «Дня»

Учора названо переможця конкурсу «Хмельницький крізь фотооб’єктив» у номінації «Приз глядацьких симпатій». Ним став Олександр Баннов. Роботам Олександра Баннова віддали свою перевагу 40 городян і гостей міста, а 17 із них визнали найкращою його «Кращу в світі баскетбольну команду». Секретар Хмельницької міської ради Валерій Лесков, який головував у засіданні журі конкурсу, повідомив про надихаючий приклад газети «День» в організації цих заходів. «Свого часу в обласному художньому музеї експонувалася фотовиставка «Дня». То була подія для Хмельницького. Представники місцевої влади збагнули значення фотомистецтва у діалозі з громадськістю», — заявив «Дневі» Валерій Лесков. На вернісаж «Хмельницький крізь фотооб’єктив» представили свої роботи 36 авторів. 254 відвідувачі виставки висловили свої симпатії. Високі оцінки шанувальників фотомистецтва одержали також роботи Дмитра Ковбасюка, Лариси Подкоритової, Сергія Прищепи. «Приз глядацьких симпатій» — то також, сказати б, творче запозичення, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Газета: 
Рубрика: