Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

18 жовтня, 2008 - 00:00

«Родинний дім» збирає друзів

Сьогодні, 18 жовтня, о 13.00 в Українському домі відкривається V щорічний фестиваль родинної культури «Родовід», організований Київським міським центром сім’ї «Родинний дім». За словами одного з організаторів Наталії Біленчук, найголовніша його мета — зберегти родинні традиції. А як це зробити, знають учасники фестивалю — кілька десятків талановитих родин, які поділяться своїми секретами, а також покажуть результати родинної творчості: співатимуть, танцюватимуть та проведуть виставку-ярмарок власних виробів. А ще усі відвідувачі фестивалю зможуть переглянути Х фотовиставку «Дня» (хтось вперше, а хтось, можливо, у черговий раз), яка триває в Українському домі до 20 жовтня.

Ювілейна «Червона рута»

19 жовтня у Чернівцях відбудеться фінальний етап ХХ Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики. За словами виконавчого директора фестивалю Мирослава Мельника, до участі у «Червоній руті-2008» запрошено українських виконавців, яким фест дав старт музичної кар’єри, а також нинішніх зірок естради, передає УНІАН. Фестиваль вирішили у наступному році повернути у Чернівці, де він так успішно стартував 20 років тому. «Питання його проведення буде вирішуватися з керівництвом Чернівецької ОДА та міської ради, оскільки на це грандіозне дійство очікується щонайменше 20 тисяч гостей», — повідомив Мельник.

Нагадаємо, перший фестиваль української сучасної естрадної пісні «Червона рута» відбувся ще за часів СРСР у 1989 р. у Чернівцях — на знак того, що на Буковині жив і творив автор однойменної пісні, популярний виконавець та композитор Володимир Івасюк. Майже 90% відомих, популярних в Україні та за її межами вітчизняних виконавців відкриті «Червоною рутою». Серед них: Руслана Лижичко, Олександр Пономарьов, Ірина Білик, Марія Бурмака, Жанна Боднарук, Ані Лорак, Ірина Шинкарук, Катя Чілі, Віктор Павлік, гурти — «ВВ», «Брати Гадюкіни», «Плач Єремії», «Мертвий півень», «Кому вниз», «Скрябін», «Піккардійська терція», «Брати блюзу», «Тартак», «Танок на майдані Конго» та багато інших.

Монумент Кириченко

У селі Землянки Глобинського району Полтавської області відкрито пам’ятник народній артистці, Герою України Раїсі Кириченко, передає УНІАН. Монумент виготовлено з бронзи й встановлено на території школи, яка носить ім’я цієї співачки. Його виготовили за кошти районного бюджету і спонсорів. Автор пам’ятника — Анатолій Котляр. Нагадаємо, в жовтні 2006 р. в на батьківщині співачки, у с. Землянки, було відкрито музей-світлицю Раїси Кириченко. Крім того, в Полтаві щорічно проходить всеукраїнський фестиваль-конкурс «Пісенні крила Чураївни», присвячений пам’яті Кириченко.

Побачила світ унікальна книга «В крымском доме»

У Кримському етнографічному музеї пройшла презентація збірника «У кримському домі: вірмени, болгари, греки, німці, українці». Подібних багатомовних видань небагато не лише в Україні, але й у світі. Книга об’єднала матеріали серії альбомів під такою ж назвою, які видавалися протягом останніх десяти років при підтримці фонду «Відродження». Цього разу збірник вийшов у світ на бюджетні гроші. Кожну з п’яти частин видано національною, державною і російською мовами. Книга адресована всім кримчанам, але, головним чином, — учням загальноосвітніх шкіл і студентів. Кожна частина книги складається з нарисів про історію перебування того чи іншого народу на кримській землі, його внеску до спільної історії, про популярні національні свята та обряди, а також із добірок найбільш уживаних прислів’їв, приказок, загадок, скоромовок, лічилок. У книзі є словнички, які тлумачать терміни і поняття, а також і безліч світлин із життя попередніх поколінь кримчан. Це культурне багатство свідчить про те, як багато спільного у кримчан різних національностей — у фольклорі, історії, культурі, психології, побуті. Як зазначила ініціатор створення збірника, заслужений учитель автономії Тамара Салиста-Григорян, сьогодні у кримських дітей є можливість «доторкнутися до культурної спадщини вірмен, болгар, греків, німців, українців Криму, які протягом віків створювали на півострові пласти матеріальної та духовної культури нарівні з представниками інших етносів». Вона висловила впевненість, що в майбутніх книгах серії «В кримському домі» напевно побажають представити свою культуру кримські татари, росіяни, білоруси, естонці, поляки, азербайджанці і багато які інші етноси, які населяють півострів, розповіді про які ще попереду. Збірник має високу мету — з дитячих років виховати патріотів, які знають, цінять і поважають культуру і мови інших народів — про це говорили на презентації автори-укладачі книги — Тетяна Захарова, Юрій Лаптєв, Леонід Бєлий, Олег Габрієлян, Олег Смірнов, Сократ Лазаріді та інші. За загальною думкою, видання подібних збірників потрібно продовжити, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Газета: 
Рубрика: