Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 січня, 2012 - 00:00

«Параджанов. Дотик»

Так називається виставка світлин Сергія Параджанова, яка відкривається 12 січня в Національному музеї Тараса Шевченка. В експозиції представлено роботи Юрія Гармаша (Україна) та Вінісіо Аріаса Рохаса (Коста-Ріка). Куратором проекту є Олена Оганесян. Виставка відбудеться за підтримки Міністерства культури, Музею Т. Шевченка, Національної кіностудії ім. О. Довженка, Національної спілки кінематографістів України, Вірменського товариства культурних зв’язків, PARADJANOV ART. За словами голови НСК Сергія Тримбача, цей вернісаж можна назвати репетицією до 90-річчя відомого кінорежисера, яке кінематографічна спільнота різних країн буде відзначати через два роки. Планується, що до ювілею підготують масштабну експозицію не тільки робіт Сергія Йосиповича, а й його світлини колег, щоб ознайомити широке коло шанувальників українського поетичного кіно з різних областей нашої країни, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

«Горошівська Маланка» запрошує на Тернопільщину

Колоритне Різдвяне свято «Горошівська Маланка» з року в рік приваблює тисячі туристів з усієї України в село Горошова Борщівського району Тернопільської області, що розкинулося над тихоплинним Дністром. У цьогорічній програмі фестивалю, який розпочнеться увечері 13 січня, — виступи церковних хорів, культурно-мистецьке дійство за участю гурту «Маланка», парад Різдвяних вертепів. Ця яскрава подія триває в Горошовій до самого ранку. Цілу ніч жителі села в карнавальних костюмах щедрують, ходять із «козою» та водять Маланку — переодягненого в жіночий одяг парубка. До речі, як зазначають самі горошівчани, готуються вони до свята заздалегідь, власноруч виготовляють оригінальні костюми, велетенські фігури містичних героїв. «Горошівська Маланка» поєднала в собі і національні обрядові традиції, і сучасний народний гумор. Зокрема, люблять тут покепкувати й з українських політиків, розповідає Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

У Дніпропетровську засудили колишнього десантника, який проломив голову трирічній дитині

Ухвалу районного суду затвердив обласний Апеляційний суд — колишнього десантника засудили до шести років позбавлення волі. Трагедія сталася 2 серпня минулого року, коли під час святкування Дня повітрянодесантних військ блакитні берети, які випили, розважалися на Монастирському острові. За словами очевидців, того дня маленька дівчинка каталася на поні біля дитячого майданчика парку ім. Т. Шевченка. Дівчина-інструктор, яка вела поні, зробила зауваження п’яним хлопцям у смугастих майках і беретах — у відповідь один з них із силою кинув у неї пивною пляшкою, але влучив у дитину. Пляшка проломила чоло дівчинці і завдала відкритої черепно-мозкової травми. Батька дитини, який кинувся на вояку, що розперезався, п’яні десантники побили, після чого компанія втекла в невідомому напрямку. Пошуки покидьків тривали близько двох діб — 22-річного колишнього службовця аеромобільних військ, який покалічив дитину, міліція затримала за місцем мешкання. Цей інцидент виявився найбільш резонансним серед хуліганських витівок п’яних десантників, які спостерігалися й раніше. Традиційно колишні блакитні берети збираються на набережній Дніпра, де влада міста десять років тому встановила бронзовий пам’ятник земляку, командувачеві радянських Повітрянодесантних військ — генералу Василеві Маргелову, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

Газета: 
Рубрика: