Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

10 вересня, 2008 - 00:00

В Україні відзначатимуть День штурманської служби

Міністр оборони України Юрій Єхануров підписав наказ № 427 «Про встановлення Дня штурманської служби авіації Збройних сил України», повідомляє прес-служба Міністерства оборони України. Відповідно до наказу День штурманської служби авіації Збройних сил України відзначатиметься щорічно 28 лютого. Мета видання наказу — підтримка престижу штурманської служби авіації Збройних сил України, відзначили в Міноборони. Наказ спрямовано на стимулювання військовослужбовців до добросовісного виконання службових обов’язків, сприяння продовженню авіаційних традицій і поліпшенню військово-патріотичного виховання військовослужбовців і молоді, повідомляє прес-служба.

В Україні з’явилися нові Монети — на честь Наталі Ужвій та хрещення Русі

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну ювілейну монету, присвячену Наталі Ужвій — видатній акторці, одній із найяскравіших зірок українського кіно та театру, яка зіграла за час своєї сценічної діяльності понад 200 ролей, повідомляє Лігабізнесінформ. Монету номіналом 2 гривні виготовлено з нейзільберу вагою 12,8 г., діаметром 31 мм. (якість виготовлення «спеціальний анциркулейтед», гурт — рифлений). Пам’ятну монету випущено в кількості 35 тис. шт. На аверсі монети зображено театральну маску, вгорі півколом розміщено напис «Національний банк України», під якою — малий Державний Герб України і рік карбування монети «2008», внизу — «2 гривні», а також логотип монетного двору Національного банку України. На реверсі зображено портрет Наталі Ужвій, внизу розміщено напис: «Наталя Ужвій 1898–1986». Своєю сценічною діяльністю Н. Ужвій відтворювала багатогранність духовного світу жінки, її діяльність збагатила вітчизняну культуру. Також Національний банк України ввів у обіг пам’ятну ювілейну монету «Хрещення Русі» номіналом 100 і 5 гривень із серії «2000-річчя Різдва Христового», випущену з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі. Пам’ятну монету номіналом 100 гривень виготовлено зі срібла 999 проби, вагою в 1 кг і діаметром 100 мм. (якість виготовлення — «спеціальний анциркулейтед», гурт — рифлений), випущено в кількості до 800 шт. Монету номіналом 5 гривень із нейзільберу вагою 16,54 г. і діаметром 35 мм. (якість виготовлення — «спеціальний анциркулейтед», гурт — рифлений) випущено в кількості 45 тис. шт.

Скільки українців користуються інтернетом?

Компанія Sputnіkmedіa.net і найбільший український портал Bіgmіr)net опублікували глобальну статистику українського Інтернету за серпень 2008 року. Згідно з новими даними, у серпні кількість українських користувачів збільшилася на 0,43% порівняно з липнем, і склала 8 373 567 унікальних користувачів на місяць. Лідирує, як і колись, Київський регіон. Його частка склала 59,87% від загальної аудиторії, у той час як у Житомирського й Волинського регіонів найменша активність, усього 0,17% і 0,15% відповідно. У Чернівецького регіону — 0,19%. Далі розташувались такі великі регіони: Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Крим, Запоріжжя — їхня сумарна частка становить 30,21%. На інші регіони довелося 9,41%. При цьому Крим у серпні за активністю користувачів випередив Запорізький регіон.

Серед пошукових систем, з яких здійснювалися переходи українською аудиторією на українські сайти, лідером був Google — тут переходи склали 71,20%. Найпопулярніші пошукові запити серед користувачів: погода, новини, автобазар, гороскоп і ukr.net. Щодо операційної системи, якою найчастіше користуються, то нею залишається MS Wіndows XP — їй надали перевагу 82,56% користувачів.

Усе більше українців усиновлюють дітей

За даними Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, упродовж восьми місяців українці всиновили 1387 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повідомляє Укрінформ із посиланням на міністерство. Протягом першого півріччя українцями було усиновлено 1010 дітей, що на 20% більше за показники всиновлення за І півріччя 2007 року (821). У липні–серпні цього року батьків знайшли 377 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За оперативними даними, станом на 1 вересня кількість дітей, яких усиновили іноземні громадяни, становить 938. Протягом 2008 року до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей влаштовано 1216 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними за липень–серпень до сімейних форм виховання влаштовано 227 дітей. Нагадаємо, 2008 рік Президентом України проголошено Роком підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перший стадіон Євро-2012 відкриють у прямому ефірі

Державна комісія 8 вересня підписала акт приймання стадіону «Арена «Дніпро» в Дніпропетровську, на якому планується проведення матчів Євро-2012. Про це УНІАН повідомила начальник управління преси та інформації Дніпропетровської облдержадміністрації Алла Шоріна. Вона відзначила, що стадіон готовий до відкриття, яке заплановане на 14 вересня з прямою трансляцією на загальнонаціональних каналах. А. Шоріна також повідомила, що відкриття стадіону пройде за участю Президента України Віктора Ющенка. За її словами, глава держави також візьме участь в урочистому відкритті Меморіалу жертвам Голодомору в Дніпропетровській області. Стадіон «Арена «Дніпро», замовником будівництва якого виступила футбольна команда «Дніпро», збудовано за 3 роки. Інвестором є дніпропетровський бізнесмен Ігор Коломойський, вартість інвестиційного проекту — 45 млн. євро.

Газета: 
Рубрика: