Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

29 грудня, 2011 - 00:00

Тернопільщина відзначить 125-річчя Леся Курбаса

У краї в січні—лютому 2012 року заплановано культурно-масові заходи, присвячені вшануванню пам’яті та відзначенню 125-річчя від дня народження українського режисера, актора, драматурга, публіциста, перекладача Леся Курбаса. Зокрема в загальноосвітніх школах, закладах культури проведуть уроки пам’яті, круглі столи, усні журнали, цикл театральних вечорів. У музеях, бібліотеках відбудуться тематичні книжкові та фотовиставки, науково-краєзнавчі конференції на тему: «Лесь Курбас у світовому театральному мистецтві». Виставка архівних документів діятиме у Державному архіві Тернопільської області. А заключним акордом 25 лютого, в день, коли 125 років тому народився легендарний митець, стане урочиста академія «Лесь Курбас — наша гордість і слава» у селі Старий Скалат Підволочиського району. Там, у будинку діда, священика Пилипа Курбаса, нині діє обласний комунальний меморіальний музей-садиба Леся Курбаса, бо саме там минули дитячі роки засновника театральних вечорів. Як зазначають дослідники, хоча Лесь Курбас народився в Самборі на Львівщині, але для сина мандрівних артистів з раннього дитинства і до перших кроків у дорослий світ саме дідова хата була його рідною домівкою, де серед книг величезної бібліотеки і заповідної природи Медоборів формувалася непересічна особистість, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

«Подаруй життя ялинці»

Як розповів «Дню» директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, ідея проведення акції виникла 18 років тому. «Тоді на Львівщині процвітало браконьєрство, — згадує І. Антахович. — «Легальних» ялинок на базарах майже не було. Отож ми й вирішили захистити зелену красуню, зберегти її у природі». Відтоді конкурс «Збережемо життя ялинці» щороку відбувається в усіх школах Львова. Ігор Антахович наголошує, що започаткована центром акція зміцнює й родинні зв’язки, оскільки у створенні штучних ялинкових композицій беруть участь не тільки школярі, а й їхні батьки. «Добір матеріалів для композицій завжди вражає, — ділиться думками І. Антахович. — Цього року, наприклад, діти застосовували килимове покриття, чоловічі краватки, натуральний шоколад — немає меж фантазії». Найкращі витвори новорічної фантазії малих і дорослих львів’ян потрапляють на виставку просто неба, що її щороку розгортають перед будівлею міськради — на площі Ринок, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Несподівані ялинки представили й у волинському містечку Ківерці, де районний еколого-натуралістичний центр та Державна екологічна інспекція області провели акцію «Подаруй життя ялинці». Тут було представлено ялинки з пір’я, насіння соняшника, фантиків, горіхів, макаронів і навіть часнику. Їх діти виготовили своїми руками із природних матеріалів. Метою акції було навчити дітей берегти природу й зрозуміти, що зроблений власними руками символ новорічного свята не тільки гарний, а й стильний, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Волинська область.

Четвертокласник Максим Шарпарь із Єнакієвого зіграє з «Київською камератою»

Напередодні свят у столичному Будинку композиторів концерт класичної музики дали талановиті діти з різних регіонів України. На сцені — визнані музиканти, дипломанти міжнародних конкурсів, а поруч — переможці Міжнародного конкурсу пам’яті Чайковського, якими опікується організатор концерту, фундація «НАШЕ». «Перше, що ми взяли під свою опіку, — це Дитячий міжнародний конкурс пам’яті Чайковського, який щороку відбувається в Кам’янці, у європейському реєстрі він стоїть осібно, адже в ньому беруть участь діти з маленьких міст і сіл», — розповіла Вікторія ЗУБЕНКО, культуролог, співзасновниця Мистецької фундації «Наше». Серед тих, хто виступив того вечора, був, зокрема, лауреат численних міжнародних конкурсів Євген Моторенко, який, незважаючи на свій юний вік (зараз він у 7-му класі), уже у восьмилітньому віці мав честь грати на одній сцені зі Львівським камерним оркестром. До речі, інший молодий талант, Максим ШАРПАРЬ, учень 4-го класу з Єнакієвого, як нагороду дістав можливість виконати будь-який твір із Національним ансамблем солістів «Київська камерата» на чолі з Валерієм Матюхіним. «Ще не знаю, що виконуватиму, але із задоволенням зіграв би свій улюблений твір Сільванського «Стрімкий потік», — ділиться із «Днем» своїми планами Максим. — Хочу й надалі брати участь у конкурсах, моя мрія — це конкурс імені Фредеріка Шопена в Польщі». На наше запитання, яким він бачить майбутнє України, маленький геній лише знизав плечима. «Солодощів під подушками на свята ви знайдете ще багато, а от книжки, музика, образотворче мистецтво — це те, що мусить бути завжди навколо вас», — зауважила співзасновниця та голова оргкомітету Українського тижня моди Ірина ДАНИЛЕВСЬКА, яка вручила кожному з учасників лімітоване видання «Кобзаря» Тараса Шевченка. А різдвяним подарунком для всіх присутніх стало виконання щойно написаної українським композитором Золтаном Алмаші різдвяної сюїти, а також твору В. Сильвестрова «Зимова казка» для скрипки, рояля та синтезатора, повідомляє Інна ПАВЛЮК.

Газета: 
Рубрика: