Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

19 липня, 2008 - 00:00

Експерти-оптимісти прогнозують, щоУкраїна отримає ПДЧ навесні 2009 року

Президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов і політолог, науковий керівник Інституту євроатлантичної інтеграції Олександр Сушко скептично ставляться до того, що в грудні на саміті міністрів закордонних справ країн- членів НАТО задовольнить заявку України про надання ПДЧ щодо членства в Північно-Атлантичному альянсі. Про це вони заявили вчора на прес-конференції у Києві. «Значно більше шансів, що це питання буде вирішене на саміті НАТО в Німеччині та Франції, який відбудеться в квітні наступного року», — зазначив О. Сушко. На його думку, буде дуже символічно і красиво, що на ювілейному саміті НАТО буде прийняте таке рішення. З О. Сушком погоджується і В. Гречанінов: «Я відверто вам скажу — важко розраховувати, що нам нададуть ПДЧ у грудні». На думку В. Гречанінова, «якщо Росія не зробить ніяких неординарних кроків, то ми навесні можемо отримати ПДЧ». Однак експерти не виключають, що в разі нестабільності внутрішньої ситуації у країні, заявка України в найближчий рік не буде задоволена.

«Все може перекреслити одне — втрата дієздатності одного з органів влади в Україні. Якщо раптом внаслідок якихсь дій когось замість уряду з’явиться в.о. уряду, замість прем’єра — в.о. прем’єра, а замість парламенту — умовно кажучи, з’явиться в.о. парламенту, то за таких обставин Україна не отримає ПДЧ ні в грудні 2008 року, ні в квітні 2009 року», — підкреслив О. Сушко.

«Троїцький» знесуть протягом 100 днів

Уряд України підписав договір, що регулює проблему знесення недобудованої частини торгово-розважального центру (ТРЦ) «Троїцький» перед Національним спортивним комплексом (НСК) «Олімпійський», повідомляє Інтерфакс. «Лише сьогодні ми отримали факсом лист від віце-прем’єра Івана Васюника, про те, що Кабмін дає згоду на той договір, який підписали представники Київської міськадміністрації, Державне управління справами та компанія «Юджин», — повідомив заступник голови Київміськадміністрації Віталій Журавський. Він нагадав, що цей договір передбачає виділення як компенсації ТОВ «Юджин» земельної ділянки площею 80 гектарів на території ВДНХ на 49 років у оренду. При цьому КМДА протягом чотирьох років виплачує Держуправлінню справами за цю земельну ділянку 220 млн. грн. В. Журавський також повідомив, що якщо уряд дозволить провести тендер із процедури закупівлі в одного учасника на роботи з демонтажу ТРЦ «Троїцький», то ці роботи будуть виконані протягом 100 днів. В. Журавський також зазначив, що роботи зі знесення ТРЦ будуть початі після того, як буде визначений виконавець цих робіт, а також Київрада внесе зміни до міського бюджету, якими передбачено виділення 27 млн. грн. на фінансування цих робіт. КМДА виступає за те, щоб роботи з демонтажу «Троїцького» виконувало ВАТ «Київметробуд», який і будував цю будівлю. Раніше голова УЄФА Мішель Платіні й комісар ФІФА Герхард Капл письмово повідомили Україну, що НСК «Олімпійський», за результатами інспекції фахівців ФІФА і УЄФА, не зможе приймати футбольні матчі «Євро-2012» через будівництво поруч ТРЦ «Троїцький», оскільки він вдвічі обмежує місткість стадіону. НСК «Олімпійський» — один із основних спортивних майданчиків під час проведення «Євро-2012».

На Львівщині святкують Новий рік

У Сокальському районі Львівської області Новий рік наступив влітку, принаймні для працівників шахти «Надія». У середу, 16 липня, в першу зміну ДВАТ шахта «Надія» виконала річний план з вуглевидобутку. Загалом, з надр землі піднято 130 тис. тонн вугілля. «Надія» вже восьмий рік поспіль достроково виконує план з видобутку вугілля. З нагоди цього, за давньою шахтарською традицією, розпочинається святкування Нового року. Як розповів «Дню» Микола Бродер, заступник голови правління ДП «Львіввугілля», зазвичай на шахті відбуваються урочисті збори гірників, засвічують ялинку, що символізує початок нового виробничого року. Більше того, шахтарів вітають Дід Мороз і Снігуронька. Тетяна ТУРЧИНА, Львів.

Варварівський міст у Миколаєві може завалитися

Це не перебільшення, а цілком реальна перспектива, якщо не вжити термінових заходів. Міст, що з’єднує правий і лівий берег річки Південний Буг, був побудований у Миколаєві ще в 60-х роках минулого століття. Потік транспорту, що переміщається мостом щодня, досягає кілька десятків тисяч одиниць. Багато серед них важкої автотехніки, яка й руйнує споруду. Вихід із ситуації, що склалася, шукали на нараді, що пройшла за участю голову облдержадміністрації Олексія Гаркуши і мера міста Миколаєва Володимира Чайки. На ній було прийнято рішення про недопущення великовантажного транспорту в Миколаїв. Для закінчення капітального ремонту Варварівського мосту, за словами Володимира Чайки, необхідно 14,5 млн. грн., яких у міста немає. Ось уже п’ять років ведуться переговори про передачу двох миколаївських мостів у державну власність, однак жодних результатів ці переговори поки що не дали. Схему руху мостом, як сказав Володимир Чайка, повинен розробити Укрдорбуд, після чого схему нададуть для розгляду Міністерству транспорту та зв’язку, що погодиться чи ні з пропозиціями Укрдорбуду. Коли буде отримане схвалення Мінтранзв’язку, департаменту ДАІ доручать обмежити швидкість руху мостом до 40 км/год і не допускати вантажний транспорт вагою понад 22 тонни. Робота з обмеженню руху Варварівським мостом повинна бути проведена протягом місяця — для цієї мети вже створена комісія облдержадміністрації. Поки що, на жаль, під питанням залишається будівництво об’їзного мосту навколо Миколаєва. Щоправда, під час свого візиту до Миколаєва на початку цього місяця прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла, що кошти, які виділяються японською стороною на реконструкцію аеропорту Бориспіль, будуть направлені в Миколаїв. Але, судячи з усього, зробити це буде не так-то просто. А поки що Варварівський міст може завалитися в будь- який момент. Адже він ледве витримує багатотонні вантажівки, які рухаються ним і вдень, і вночі, повідомляє Віталій ШЛЯПНИКОВ , Миколаїв.

Газета: 
Рубрика: