Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

6 березня, 2008 - 00:00

Золотий хрест — герою!

Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА вручено останньому полковнику з ще живих героїв УПА — 88-річному Василеві Левковичу. Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА (а існує ще срібний і бронзовий) за всю історію його існування отримало тільки 20 осіб. Не всі нагороджені відомі, бо люди часом отримували їх під псевдо. Одним з відомих нагороджених осіб був Василь Кук — останній командир УПА. Однак його нагороду вилучили при арешті, й вона, ймовірно, знаходиться зараз у Москві — і така ситуація не була поодинокою. Тому, ще до часу смерті Василя Кука йшла розмова про повернення таких нагород в Україну. З огляду на важливість збереження історичної та національної пам’яті обласні ради Західного регіону ініціюють повернення цієї нагороди тим, хто був нею попередньо нагороджений. У бойових умовах нагородженому тільки зачитували наказ, а саму відзнаку, як правило, не видавали з огляду на конспірацію. Полковник УПА Василь Левкович (псевдо «Вороний»), на час нагородження був у званні майора, командував Військовим округом УПА «Буг» (ВО Буг). Нагороду, як найвищу, йому вручала Українська Головна Визвольна Рада (УГВР), що виконувала роль уряду. 8 лютого 1946 р. було видано постанову — нагородити майора Василя Левковича Золотим Хрестом Бойової Заслуги УПА. Після цього Головний командир УПА генерал Тарас Чупринка (Шухевич) видав наказ №1/46 від 15 лютого 1946 р., який і був зачитаний майору Левковичу. У сесійній залі Львівської обласної ради, під час урочистої ХХII сесії, куди, крім депутатів, прийшли ветерани УПА, учні ліцею імені Героїв Крут, з’їхалися керівники обласних рад з усієї Галичини, Василеві Левковичу нарешті вручили почесну нагороду, а до неї ще й 300 тисяч гривень для придбання квартири у Львові, де зараз мешкають його діти. Ірина ЄГОРОВА, «День».

ЄС допоможе нашим місцевим громадам

В рамках семінару-представлення спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Орлов і керівник проекту Джейсінгх Сах підписали Угоду про партнерство. Названий проект має на меті сприяння сталому соціальному та економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та співфінансування громадських ініціатив у всіх областях України та Автономній Республіці Крим через допомогу громадам у впровадженні невеликих за обсягом ініціатив у певних пріоритетних сферах. Учасниками проекту можуть бути села, селища та малі міста з населенням до 10 тис. осіб. Орієнтовна сума для фінансування проекту в кожній області України — 400 тис. дол. США. Здійснюється воно на таких умовах: 50% від вартості проекту (до 10 тис. дол.США) — кошти Програми розвитку ООН, 45% — внесок органів влади і місцевого самоврядування, 5% — кошти громади. Під час семінару керівник проекту оголосив про початок конкурсного відбору вiсiм районів Житомирської області для участі у проекті, в кожному з яких згодом відберуть п’ять громад. На даний час проект реалізується у 13 областях, у 31 районі, 22 містах та 460 селах або селищах України. Створено 1100 громадських організацій, які реалізують 685 проектів. У Житомирській області проект вже впроваджується в містах Житомирі та Новоград-Волинському, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

У Миколаєві відкрилася виставка фіалок

Напередодні 8 Березня в Миколаївському будинку природи відкрилася традиційна виставка фіалок, організатором і натхненником якої є велика ентузіастка Людмила Степанівна Балдук. У колекції, яку можуть бачити відвідувачі виставки, понад 100 різних видів цих чудових квітів: білі, рожеві, бузкові, пурпурові, бордові... Як розповіла організатор виставки Людмила Балдук, квітами вона займається вже давно. Багато років тому дочка подарувала їй горщик із квітами. Відтоді ось уже п’ятнадцять років ентузіастка вирощує квіти. В її будинку є фіалки найрізноманітніших видів, кожна з них має свою історію і свою душу, як стверджує Людмила Степанівна, повiдомляє Віталій ШЛЯПНІКОВ, Миколаїв.

Газета: 
Рубрика: