Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 грудня, 2007 - 00:00

Президент вимагатиме, щоб новий уряд дбав про чорнобильців

Президент України Віктор Ющенко обіцяє вимагати від нового уряду впровадження ефективних програм соціальної підтримки ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Як повідомили УНІАН у прес-службі глави держави, про це він заявив сьогодні на церемонії покладання квітів до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та Меморіального кургану «Героям Чорнобиля» і вшанував їхній подвиг хвилиною мовчання. Як зазначив глава держави у своєму зверненні, «сьогодні Україна вшановує героїв-рятівників, що стали на шляху ядерної стихії Чорнобиля. У скорботі ми схиляємося перед тими, хто загинув, рятуючи рідну землю і все людство від наслідків найбільшої в світовій історії техногенної катастрофи. У наших серцях назавжди залишиться світла пам’ять про жертви ядерного апокаліпсису кінця XX століття. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим». В. Ющенко як Президент України наполягатиме на тому, щоб герої Чорнобиля завжди відчували постійну увагу, підтримку і турботу держави, щоб були створені всі умови для їх соціальної і медичної реабілітації, вирішені усі життєво важливі питання, починаючи від гідних розмірів пенсій і до забезпечення достойних умов життя, сучасного медичного обслуговування.

Згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 року, День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається щорічно 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

У трьох областях гряде Рік замків

Львівська, Івано-Франківська й Тернопільська області проголосили 2008 рік — Роком замків. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Львівської обласної ради, голови Івано-Франківської і Тернопільської областей підтримали подібну ініціативу голови Львівської облради Мирослава Сеника. Для підготовки до проведення заходів буде створено спеціальну групу за участю представників трьох областей. У січні очікується підписання у Львові Декларації про проведення Року замків.

Чичиков по-лисичанському

Понад 56 тисяч бюджетних гривень незаконно привласнили працівники одного з вищих професійних училищ міста Лисичанська Луганської області. За прикладом гоголівського Чичикова деякі викладачі разом із директором успішно клонували «мертві душі». Тобто зараховували на навчання «фіктивних» студентів і спокійнісінько отримували їхні стипендії, премії і навіть матеріальну допомогу. Все це продовжувалося впродовж трьох років, поки любителі легкої наживи не потрапили до зони уваги співробітників спецпідрозділу з боротьби з корупцією і організованою злочинністю Управління СБУ в Луганській області. Ініціатор і організатор злочинної групи — директор ВПУ — Лисичанським міським судом засуджений до п’яти років позбавлення волі. Інші його «соратники» — з чотирьох до чотирьох з половиною років. Часу цілком досить для того, щоб ще раз перечитати Миколу Васильовича Гоголя й зробити відповідні висновки. Володимир МАРТИНОВ, Луганськ.

Олег Блохін підписав контракт із «Москвою»

Український тренер Олег Блохін очолив російський столичний футбольний клуб «Москва». Як передає unian.net з посиланням на РІА «Новости», контракт нового головного тренера «Москви» розрахований на три роки. Про це було оголошено журналістам вчора на прес- конференції. За словами самого О. Блохіна, кардинальних змін з початку його керівництва командою не передбачається. У 2007 році «Москва» під керівництвом Леоніда Слуцького посіла четверте місце в чемпіонаті Росії, що є кращим досягненням клубу. Проте ще до завершення чемпіонату керівництво клубу оголосило, що з російським фахівцем контракт продовжено не буде.

У Хмельницькому фейєрверку не буде

На пороховій бочці «сидів» один з мікрорайонів Хмельницького, та ніхто про те й гадки не мав. «Виявлено склад, де зберігається понад 20 тонн піротехнічних засобів побутового призначення. Приміщення не відповідає вимогам пожежної безпеки і експлуатувалося без відповідних на те документів», — повідомив для «Дня» начальник дослідної лабораторії Головного управління МНС у Хмельницькій області Олександр Свірчук. Що ж стосується тисяч «вогневих штук», то «на більшість із них не виявилося сертифікатів відповідності». Піротехнічні засоби гуртовими партіями відправляли із складу до точок роздрібної торгівлі. За однією з версій, власник займає в обласному центрі монопольне становище на цьому ринку. «Піротехнічні засоби вилучено у встановленому порядку», — зазначив Олександр Свірчук. Тому складаються прогнози, що у новорічну ніч у Хмельницькому буде обмаль фейєрверків і салютів. Небезпеку від забудованого багатоповерховими житловими будинками мікрорайону відвернули «в результаті спільного рейду співробітники лабораторії і міліції». Є також питання і щодо того, як саме потрапили на територію країни без відповідних документів виготовлені за кордоном небезпечні речі, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Газета: 
Рубрика: