Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

5 грудня, 2007 - 00:00

Президент України заявив про провал у боротьбі зі СНІДом і вимагає перевірити тендери

Віктор Ющенко називає злочинною бездіяльність МОЗ та інших профільних відомств щодо боротьби з ВІЛ/СНІД, передає УНІАН. Президент підкреслив, що більш провальної роботи у системі влади, ніж робота уряду, і зокрема, МОЗ, у сфері боротьби з ВІЛ/СНІДом не існує. «Причому цей провал трагічний, бо він замішаний на цілій системі прорахунків, злочинній бездіяльності, корупції, розкраданні державних коштів, нераціональному їх використанні», — підкреслив В. Ющенко. Президент гостро розкритикував відсутність чіткої системи управління в цьому питанні. За його словами, питанням боротьби з ВІЛ/СНІДом займаються всі, але конкретних людей, які готові взяти на себе відповідальність, немає. Розкритикував також Президент відсутність координаційних дій між профільними відомствами. В. Ющенко наголосив, що сьогодні гостро стоїть питання зміни системи державного управління в цій сфері, перегляду фінансування, координації роботи. Також необхідно по-іншому подивитися на міжнародну допомогу. Президент вимагає від Генерального прокурора України Олександра Медведька провести у грудні перевірку всіх тендерних операцій з закупівлі медикаментів, які необхідні для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні. За словами Президента, необхідно, щоб тендери проводилися відкрито. Він відзначив, що необхідно вийти на нові принципи тендерної політики, і «знайти чесного медика, який з цим впорається». Президент навів статистику, відповідно до якої, сьогодні в Україні щодня з’являється 47 хворих на ВІЛ-інфекцію та 12 випадків захворювання на СНІД, щодня держава фіксує сім випадків смерті через СНІД. Станом на 1 листопада поточного року в Україні офіційно зареєстровано близько 120 тис. ВІЛ-позитивних громадян, число хворих на СНІД становить 21,5 тис., померлих від СНІДу понад 12 тисяч. В. Ющенко наголосив, що це дає підстави говорити про генералізовану епідемію, а дії посадових осіб щодо боротьби з цим злом можна характеризувати як «злочинну байдужість».

Як треба «зшивати» країну

На засіданні Верховної Ради з ініціативи народного депутата України Олександра Фельдмана (БЮТ) було створено депутатське об’єднання «За Харків!». До нього увійшли дев’ять народних депутатів: Олександр Фельдман (БЮТ), Василь Грицак (ПР), Віктор Корж (ПР), Олег Гейман (БЮТ), Олексій Логвиненко (БЮТ), Володимир Філенко (БЮТ), Віталій Данилов (БЮТ), Валерій Камчатний (БЮТ) і Петро Ющенко (НУ-НС). Представляти депутатське об’єднання «За Харків!» уповноважений О. Фельдман, передає УНІАН. За словами О. Фельдмана, відсутність механізмів захисту інтересів харківського міського та регіонального співтовариства, а також їхнього цивілізованого лобіювання на державному рівні й стало передумовою створення об’єднання депутатів за регіональною ознакою.

«Оскільки в Україні немає аналогів загальноприйнятих у світовій практиці механізмів і форм лобізму, єдиним легальним і «нетіньовим» способом, який дозволяє обстоювати інтереси харків’ян, може стати група депутатів, які об’єдналися під цю ідею. Причому, зауважте, до неї увійшли представники різних політичних сил — БЮТ, ПР і НУ-НС. «За Харків!» відкрите для входження депутатів усіх фракцій», — сказав О. Фельдман.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що створення у Верховній Раді депутатського об’єднання «За Харків!» є вдалим прикладом консолідації представників різних політичних сил. «Основним поштовхом до створення такого об’єднання стала недостатня увага законодавців до проблем регіонів, — додав експерт. — У цьому контексті знову набуває актуальності тема створення в Україні двопалатного парламенту. Якщо це буде зроблено — країна одразу буде «зшита».

У супермаркеті торгували сальмонельозом

У Дніпропетровську зареєстровано спалах гострого кишково-шлункового захворювання — сальмонельозу. Перші хворі з ознаками харчового отруєння стали поступати до лікарень міста ще наприкінці листопада. Їхнє опитування показало, що всі потерпілі купували в одному з мережевих супермаркетів Дніпропетровська готову страву — картоплю з грибами та курятиною, яка виробляється кулінарним цехом при крамниці. Обстеження цього підприємства, повідомив на прес-конференції головний санітарний лікар міста Олександр Штепа, виявило цілий ряд порушень, які допускалися при приготуванні їжі. Так, вода, яка застосовувалася для миття продуктів, лише злегка підігрівалася, а термічної обробки зазнавали лише окремі компоненти, але не вся страва загалом, як це передбачено технологією. Подібна економія на енергоносіях дорого обійшлася покупцям кулінарної продукції — понад десяток їх опинилися на лікарняних ліжках. У сімох, зазначив О. Штепа, підтверджений лабораторними аналізами діагноз — «сальмонельоз». Як вважають фахівці, збудники цього захворювання потрапили до людських організмів разом із погано обробленою курятиною, що трапляється при ігноруванні санітарних норм. «На жаль, — сказав головний санітарний лікар, — останній випадок масового отруєння недоброякісною їжею — аж ніяк не виняток». Лише протягом поточного року санітарні служби міста понад 250 разів вносили подання адміністраціям мережевих супермаркетів, які жваво торгують готовими стравами — м’ясними виробами, салатами та іншими закусками. Вадим РИЖКОВ, «День».

У Росії знайшли оригінал грамоти з першою писемною згадкою про Чернівці

Її пошук розпочався 100 років тому, коли Чернівці готувались відзначати 500-літній ювілей, але донедавна бажаних результатів не було. І от напередодні відзначення 600-ї річниці міста надійшла довгоочікувана звістка — грамоту Олександра Доброго від 8 жовтня 1408 року віднайдено у фондах Державного історичного музею в Москві. Електронна копія грамоти була передана на експертизу науковцям чернівецького державного архіву та Чернівецького національного університету. Експерти підтвердили — це справді оригінал, щоправда, зберігається він і надалі в Москві, а чернівецькому архіву надано копію пам’ятки, повідомляє Наталія ЖИТАРЮК, Чернівці.

Газета: 
Рубрика: