Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

26 червня, 2007 - 00:00

Останній день спікера Мороза

Завтра, 27 червня, — останній день роботи Верховної Ради V скликання. Але перед відходом спікеру Олександру Морозу хочеться якомога голосніше бахнути дверима — наостанок спікер має намір внести зміни до Конституції, а саме «вдосконалити» політичну реформу. Олександр Олександрович хоче забрати у Президента право призначати міністрів оборони і закордонних справ. Він також пропонує зробити Кабмін звітним і підконтрольним тільки парламенту. Крім того, Олександр Мороз пропонує внести зміни до Конституції в частині повноважень депутатів Ради, дозволивши їм приймати рішення про саморозпуск парламенту 300 голосами. Також пропонується залишити Президенту право розпуску Верховної Ради, але перед обнародуванням відповідного указу зобов’язати Президента представляти його Конституційному суду для визначення відповідності його Конституції.

У цій справі (для зміни Конституції необхідно 300 голосів) соціалісти розраховують на регіоналів, комуністів і... БЮТ. «Думаю, ми будемо мати союзника в особі БЮТ... Незмінною залишається і задекларована позиція Партії регіонів, комуністів. Загалом, у нас в активі весь політикум України — за винятком тих партій, які пов’язують своє політичне майбутнє виключно з перспективами Віктора Ющенка», — сказав учора соціаліст Ярослав Мендусь.

Щоправда, коли цей матеріал готувався до друку, реакція БЮТ на цю заяву ще не надійшла. Зате з’явилася цікава заява з Банкової. Голова Секретаріату Президента Віктор Балога направив лист до Генпрокуратури, в якому просить провести правовий аналіз дій спікера Олександра Мороза, і висловив думку, що вони є підставою для кримінальної відповідальності. Він зазначив, що «є всі юридичні підстави стверджувати, що після 2 червня, коли парламент втратив правомірність, у діях Олександра Мороза є чіткі ознаки зловживання владою і службовим становищем».

Політологи просять таким заявам серйозного значення не надавати. Мовляв, зараз усі дії політиків підлегають банальному PR-у. «Якщо Мороз починає піаракції, то Балога дає абсолютно симетричну відповідь, — сказав «Дню» політолог Кость Бондаренко. — Я не бачу ніякого коефіцієнта корисної дії ні в заявах Балоги, ні в діях Мороза. Бачу тільки можливість створення інформаційного приводу. Саме так це і треба розцінювати, повiдомляє «Альона ЯХНО «День».

Фінал Євро-2012 проходитиме на «Олімпійському»

Відповідне рішення було ухвалене на сьогоднішній нараді щодо забезпечення комплексного вирішення питань, пов’язаних із підготовкою проведення Євро-2012 у Києві, повідомляє www.unian.net з посиланням на прес-службу віце-прем’єр-міністра Володимира Рибака. В. Рибак переконаний у необхідності невідкладно цивілізованим шляхом вирішити всі питання, пов’язані з будівництвом навколо стадіону «з урахуванням інтересів забудовника і шляхів компенсації його витрат на будівництво». «Саме про це я доповідатиму прем’єр-міністру й Президенту», — зазначив В. Рибак. У нараді взяли участь міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Корж, президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, представники дирекції НСК «Олімпійський» і ТОВ «Юджин» та ін. Нагадаємо, ТОВ «Юджин» будує торгово-розважальний центр «Троїцький» на площі перед Національним спортивним комплексом «Олімпійський». Як раніше заявляв міністр у справах сім’ї, молоді та спорту В. Корж, уряд мав намір просити мера Києва Леоніда Черновецького розглянути можливість виділення ТОВ «Юджин» альтернативної ділянки з урахуванням його комерційних інтересів. Керівництво УЄФА висловило серйозну стурбованість підготовкою Києва до Євро-2012, зокрема, невизначеністю ситуації навколо НСК «Олімпійський». Реконструкція стадіону досі не почалася, що може істотно вплинути на оцінку підготовки України до Євро-2012. Проте головною проблемою УЄФА вважає будівництво на площі перед НСК «Олімпійський» торгово-розважального центру. В свою чергу посол Польщі в Україні Яцек Ключковський вважає, що для фінального матчу Україна може вибрати стадіон у будь-якому місті, а не тільки в Києві.

130 вузів України залишились без ліцензій

Міністерство освіти і науки України оприлюднило список зі 130 вузів і філіалів вищих навчальних закладів, яким анульовано ліцензії чи припинена діяльність за порушення Ліцензійних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти та чинного законодавства. Таким чином, вузи, які увійшли у цей список, не можуть здійснювати освітню діяльність і набирати студентів.

Верба-убивця

23 червня о 10 годині 35 хвилин у центрі Хмельницького від верби раптом відкололася гілляка — вбила 18-річного хлопця і травмувала трьох громадян. Йшов дощ, розгулявся вітер, гриміли громи. Тут, під старою вербою біля фонтану, де два великих торгiвельних центри, дехто знайшов собі притулок від негоди. Випадкові свідки цієї трагедії розповідають, що стара верба зламалася, наче сірник, і вдарила миттєво, як блискавка. Про трагічно загиблого лише відомо, що пішов, як кажуть у народі, на світанку життя. Одержала струс мозку і забій хребта 47-річна жінка із Києва. Травмовано і 18-річного випускника однієї із шкіл, 19-річного студента. На місце надзвичайної пригоди прибули представники усіх надзвичайних служб, «батьки» міста. Про «паспорт» дерева-вбивці ніхто нічого достеменно не знає. «Ті кажуть, що вербі 50 років, ці — що «старша». Відповідні інстанції встановлять», — повідомив для «Дня» начальник управління житлово-комунального господарства міськвиконкому Олександр Шаповал. Відомо, що два роки тому дерево «пережило» процес омолодження. Олександр Шаповал каже, що за територію і все, що на ній, відповідає балансоутримувач — один із двох торговельних центрів. За його словами, ніщо не віщувало лиха. Інші ж запевняють: де тонко, там і рветься. Буцімто гілляка ледве «трималася» дерева. Відповідь на скорботне запитання про те, що призвело до трагедії, має «знайти» наглядова інстанція. Одначе місцеві жителі не мають жодного сумніву щодо того, що на роль винуватця буде «призначено» природу, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Автор гімну Волині став її почесним громадянином

Пісню «Волинь моя...» написав самодіяльний композитор і поет Степан Кривенький. Він мешкав у селі Вільхівка на Горохівщині. Пісня стала не лише візитною карткою Волині, а й справді народною: її співають навіть на весіллях. Степан Кривенький пошанований Волинською обласною радою посмертно. Та якщо його кандидатура не викликала жодних зауважень у депутатів, то інша — лікаря-психіатра вищої категорії, кандидата медичних наук Євгенії Лещук, котра давно мешкає у Львові, стала дещо спірною. Як аргумент на визнання почесною громадянкою Волинського краю називали її внесок у розвиток вітчизняної медицини, а також те, що пані Євгенія є автором багатьох поетичних збірок на патріотичну тематику, ініціатором встановлення у Берестечку пам’ятника Івану Богуну. Нині вона прикута важкою хворобою до ліжка, і визнання земляків мало б стати висловом їхньої вдячності. Сесія все ж підтримала цю кандидатуру, але відхилила іншу: покійного вже Мелетія Семенюка, котрий багато років очолював Волинське братство вояків ОУН-УПА, був активним учасником національно-визвольного руху, повідомляє Наталія МАЛІМОН , «День».

Газета: 
Рубрика: