Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

23 грудня, 2006 - 00:00

Дріжчаного «обмiняли» на бюджет

«Антикризовики» таки виконали свою обіцянку. Верховна Рада України на своєму останньому цього року засіданні звільнила Ігоря Дріжчаного з посади голови Служби безпеки України. За цю ухвалу проголосувало 407 народних депутатів із 444 присутніх у сесійній залі: від Партії регіонів — 183, від Блоку Юлії Тимошенко — 117, від «Нашої України» — 71, від Соціалістичної партії — 30, від Комуністичної партії — 0 і 6 позафракційних депутатів. Виступаючи з місця, один із лідерів БЮТ і колишній голова СБУ Олександр Турчинов підкреслив, що це предмет домовленостей між Президентом Віктором Ющенком і урядом. «Ющенко розміняв бюджет на відставку Ігоря Дріжчаного», — сказав він. Раніше регіонал Тарас Чорновіл також заявляв, що Віктор Ющенко підписав закон про бюджет-2007 в обмін на збільшення його соціальної частини та звільнення Дріжчаного. Нагадаємо, що 14 грудня ВР не прийняла проекту постанови про звільнення І. Дріжчаного, передає Олена ЯХНО, «День».

Як волиняни в Донецьку гостювали

Вперше за багато років офіційна делегація Волинської області побувала на Донеччині. Очолював її голова обласної ради Анатолій Грицюк, а її членами стали депутати місцевих рад різних рівнів, керівники органів місцевого самоврядування та апарату обласної ради. Раніше Схід і Захід об’єднувалися лише на прикладі нечисленних делегацій дітей і студентів переважно у новорічні та різдвяні свята. Точніше, волиняни щиро приймали на Різдво східняків, а самим якось у цьому регіоні бувати не випадало. Волиняни як представники переважно аграрної області були,звичайно, шоковані великим розмахом промислового виробництва на Донеччині. Адже побували на багатьох гігантах: від ТзОВ «Кнауф Гіпс Київ» і Артемівського заводу обробки кольорових металів до ВАТ «Донецький металургійний завод» і фабрика «Конті». Проте Волинь як прикордонна область (межує з Польщею, котра є членом Євросоюзу) становить великий інтерес для донецького бізнесу. І на Донбасі, й на Волині є немало людей, які хочуть жити дружно в єдиній Україні. Виявом реальної співпраці між двома областями буде договір про постачання яловичини з Волині та обмін групами студентів. Поїздка переконала, що особисті контакти дуже важливі, особливо в умовах існуючої конфронтації та нерозуміння, котрі, на жаль, ще існують між представниками двох регіонів, повідомляє Наталія МАЛІМОН , Луцьк.

«Пригоди Чiполліно» в Києві

Уперше на столичній сцені Театру оперети оживуть герої популярної казки італійського письменника Джанні Родарі. Зараз проходять останні репетиції мюзиклу, постановник якого — Тамара Тимошенко-Горюшко (вона ж є автором сценічної версії). Музику до вистави «Пригоди Чiполліно» написав київський композитор Володимир Домшинський, відомий театралам своїми попередніми роботами у Театрі оперети «Карнавал казок в Україні» та «Білосніжка та сім гномів». Балетмейстер вистави — Анжела Гречановська, сценографію та костюми створила Ірина Давиденко. За словами художнього керівника постановки Богдана Струтинського, «Пригоди Чiполліно» — вистава для сімейного перегляду. Її буде цікаво подивитися як дітям, так і дорослим. У казці Джанні Родарі червоною ниткою проходить думка, що коли ми єдині у своїй меті, то будь-яке зло можна подолати, а теми дружби, взаємовиручки, стійкості й товариства не полишать нікого байдужими. Головну роль — Чiполліно — зіграє Ірина Беспалова, дядька Гарбуза — Олександр Кравченко, Синьйора Помідора — Арсен Курбанов, Графиню Вишню — Людмила Бєльська та інші актори. Прем’єра «Пригод Чiполліно» відбудеться 27 грудня, а пізніше цю виставу діти зможуть переглянути у дні шкільних канікул, повiдомляє Аліса АНТОНЕНКО .

Батьку Махну повернули штаб

Не встигли дніпропетровці оговтатися після брежнєвського ювілею, як у місті знову знаменна подія — на фасаді будівлі готелю «Асторія», розташованого на головному проспекті, з’явилася меморіальна дошка на честь іншого знаменитого земляка — Нестора Махна. Річ у тім, що в готелі в роки громадянської війни був штаб махновців, які тричі захоплювали губернське місто Катеринослав. Саме ця обставина й надихнула активістів дніпропетровської організації партії «Братство» виступити з епатажним почином. Лідер «братчиків» — Дмитро Корчинський — заявив: «Гасла махновців і сьогодні не втрачають своєї актуальності». За словами Д. Корчинського, спочатку «братчики» хотіли узгодити встановлення меморіальної дошки з місцевою владою. «Однак потім, — сказав він, — ми пригадали, що Нестір Іванович був анархістом і нічого ні з ким не узгоджував, а тому просити дозвіл було б моветоном». У результаті «хлопці скинулися» й «вирішили все зробити самостійно». Незважаючи на бурхливий протест представників влади, молоді хлопці з пов’язками на обличчях притягли будівельні козли й, озброївшись нехитрим інструментом, буквально за кiлька хвилин прикріпили до стіни гранітну дошку з портретом батька Махна. Адміністрація готелю, приватизованого структурами, близькими до П. Лазаренка, у відповідь не вжила жодних заходів. Відкриття меморіальної дошки на колишньому махновському штабі прихильники Д. Корчинського відзначили феєрверком. Перехожі, які зi здивуванням поглядали на те, що відбувається, в поглядах розійшлися — одні називали Махна бандитом, інші — народним заступником і революціонером. Проте майже всі погодилися з тим, що популярності батьку як історичній фігурі не позичати. Вадим РИЖКОВ , «День».

Газета: 
Рубрика: