Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

26 вересня, 2006 - 00:00

Бабин Яр стане заповідником

У ці вересневі дні Київ сумуватиме. 65 років тому в Бабиному Яру масово знищували людей. Сьогодні Україна прийме учасників і гостей Всесвітнього форуму пам’яті Голокосту. Як очікується, захід відвідають представники 41 країни чисельністю близько 1000 осіб. Серед них три президенти — президент Ізраїлю Моше Кацав, президент Хорватії Степан Месич і президент Чорногорії Філіп Вуянович.

«Уже найближчим часом буде створена робоча група з відомих фахівців-істориків, політологів, соціологів, які наблизять нас до розуміння трагедії Бабиного Яру, таких злочинних явищ, як антисемітизм і ксенофобія», — пообіцяв на вчорашньому брифінгу радник Президента України, керівник Головної служби гуманітарної політики Маркіян Лубківський. І додав, що, згідно з розпорядженням Президента Віктора Ющенка, в Києві буде створений Державний історико-культурний заповідник «Бабин Яр», повідомляє Олена ЯХНО «День».

У Німеччині запустили виставу «Юлія Тимошенко»

Потсдамський театр Ганса Отто поставив виставу під назвою «Юлія Тимошенко» про події помаранчевої революції в Україні. Як повідомляє Німецька хвиля, всі квитки на цю виставу були розкуплені задовго до показу. «Ідея поставити виставу про помаранчеву революцію виникла одразу після пам’ятних подій кінця 2004 року», — розказав режисер Ансеві Кеніг.

На думку акторів і режисерів, найцікавішою, яскравою особистістю на чолі помаранчевого руху була Тимошенко. «Щиро кажучи, як театральний персонаж Ющенко нам здався абсолютно нецікавим. Цілком можливо, що він більш ефективний як політик. Але Юлія — це щось особливе: як поп-зірка, як революційна ікона, як людина, з якою виборці ідентифікують свої очікування», — сказав режисер.

Так само нецікавою для сцени німецькі драматурги вважають і свого канцлера Ангелу Меркель. Виконавиця головної ролі у виставі «Юлія Тимошенко» Анна Лебінськи зізналася, що главу німецького уряду ніколи грати не погодилася б, а «Юлію» грає із задоволенням.

На українських підприємствах загинуло 40 осіб

Із 18 по 24 вересня на підприємствах України загинули 40 осіб. Як повідомили в Інформаційному центрі Держгірпромнагляду, 20 осіб загинули на підприємствах Донецької області, по три людини — на підприємствах Полтавської та Черкаської областей, по дві людини — на підприємствах Київської, Луганської, Львівської та Харківської областей, по одній людині — на підприємствах Криму, Миколаївської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької та Чернігівської областей.

По галузях нагляду: 18 осіб — у вугільній промисловості, восьмеро осіб — на будівництві, п’ятеро осіб — в агропромисловому комплексі, по три людини — в енергетиці та на транспорті, по одній людині — в металургійній промисловості, в соціально-культурній сфері та на підприємствах котлонагляду, передає УНІАН. На підприємствах України від початку вересня загинули 79 працівників.

Курочкін зізнався, що фінансував Вітренко

«На минулих парламентських виборах я підтримував Наталію Михайлівну Вітренко, а багато моїх друзів перебували в партії «Русско-Украинский Союз», що ввійшла до блоку «Народна опозиція», — таке несподіване зізнання в одному з інтерв’ю зробив російський бізнесмен Максим Курочкін, відомий також як Макс Скажений. Нагадаємо, що Курочкін був оголошений у розшук українським Інтерполом. Він також похвалився, що саме партія «РУСь» фінансувала левову частку витрат виборчої кампанії Вітренко, що «дозволило зробити блок «Народна опозиція» впливовою політичною силою».

Як відомо, на початку квітня 2006 року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляв про те, що виборча кампанія блоку «Народна опозиція» фінансувалася цим самим Курочкіним. Тоді вірний соратник Вітренко Володимир Марченко назвав міністра брехуном, який «дозволяє собі ляпати, що попало». «Жоден Курочкін не фінансував нашої кампанії», — сказав тоді Марченко.

Сам Юрій Луценко вчора в Дніпропетровську зазначив, що з політичного та морального погляду інтерв’ю Курочкіна є підтвердженням, що під час парламентських виборів в Україні існувала «організована політична група імені Курочкіна під назвою «Блок Наталії Вітренко».

І все ж таки це зізнання Макса Скаженого, на думку Луценка, «не загрожує Наталії Вітренко юридичною відповідальністю». Можливо, Юрій Віталійович забув, що, згідно з українським законодавством, фінансувати з-за кордону політичні партії заборонено? Цікаво, що ж ще повинна зробити Наталія Михайлівна, щоб на неї все-таки звернули увагу Генпрокуратура, міліція і ЦВК, повідомляє Олена ЯХНО «День».

У Ялті відкрилося Nemiroff YaltaRally

У церемонії відкриття взяв участь Президент України Віктор Ющенко. Він відкрив ралі, виїхавши зі старту за кермом гоночного автомобіля. Уперше цього року змаганням надано статус етапу Кубка Європи. Про свою участь у гонці заявили 56 українських і міжнародних екіпажів. Гонка пройде на більш ніж 200 кілометрах кримських доріг.

Газета: 
Рубрика: