Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

21 вересня, 2006 - 00:00

Соратники Ющенка хочуть провести ревізію політреформи?

47 депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати нелегітимним заборону КС здійснювати ревізію змін до Основного закону, які набрали чинності. Депутати вимагають визнати неконституційними зміни до закону «Про Конституційний Суд», які містять таку норму. Як повідомив депутат Михайло Поживанов, крім нього, це подання до КС представлятимуть Василь Куйбіда з «Нашої України» та Олег Недоша з БЮТ, передає «Українська правда».

Він додав, що у вівторок увечері зареєстрував це подання до КС. «Депутати, які прийняли такі зміни до закону про КС, неприпустимим чином намагаються втрутитися в повноваження КС, намагаючись вплинути на діяльність суддів. Ця заборона суперечить фундаментальним положенням Конституції про розподіл влади на законодавчу, виконавчу та судову», — сказав Поживанов. Як відомо, раніше Верховна Рада заборонила Конституційному Суду проводити ревізію внесених змін до Конституції.

«Помаранчевим» міністрам зробили зауваження

Відкриваючи вчора засідання уряду, прем’єр-міністр України Віктор Янукович закликав міністрів не виносити на публіку спірні питання, які можуть виникати в роботі уряду. «Я просив би не політизувати ті питання, що виникають у роботі уряду… Не виносити наші виникаючі робочі питання на політичну трибуну», — сказав прем’єр.

Зокрема, за словами Януковича, він просить, щоб більше не було такої суперечності, яка виникла після його поїздки до Брюсселю. У зв’язку з цим Янукович нагадав міністрам, що всі вони є членами уряду, який було затверджено широкою коаліцією парламентських фракцій, а, отже, цей уряд і кожен міністр повинні виконувати рішення коаліції «з урахуванням, звичайно, позиції Президента». Янукович звернувся до міністрів оборони та закордонних справ Анатолія Гриценка та Бориса Тарасюка з проханням бути «більш коректними», і перед якимись виступами на публіці узгоджувати свою позицію з іншими членами уряду та прем’єром. «Я хотів би від вас це почути першим, перш ніж ви виступатимете з заявами в засобах масової інформації», — сказав прем’єр.

Нагадаємо, 14 вересня в Брюсселі після засідання комісії Україна-НАТО Янукович заявив, що Україна відкладає своє бажання приєднатися до Альянсу. У свою чергу, Гриценко заявив, що вважає необгрунтованою, нелогічною і помилковою заяву прем’єр-міністра України про відстрочку приєднання України до Плану дій відносно членства в НАТО. А Борис Тарасюк відзначив, що зовнішньополітичний курс України залишається незмінним, а висловлювання Януковича розцінив як заяву лідера Партії регіонів.

Українці масово отруюються грибами

Міністерство охорони здоров’я занепокоєне тим, що з початку вересня в Україні втричі збільшилася кількість смертей від отруєння грибами. За станом на 18 вересня отруїлися неїстівними грибами 259 чоловік, із них — 44 дитини, померло 25 чоловік, із них — 2 дітей. За інформацією міністерства, на 1 вересня 2006 року отруїлися неїстівними грибами 103 особи, з них — 23 дитини, померло 7 дорослих. Більше за все отруєнь грибами зареєстровано в областях: Київській — 46 чоловік, Волинській — 38 (із них 9 дітей), Львівській — 26 (10 дітей), Тернопільській — 25 (6 дітей), Рівненській — 17 (5 дітей), Дніпропетровській — 8, Хмельницькій — 9, Чернігівській — 17, Черкаській — 10, у Києвi — 22 (з них 4 людини померли). Як повідомляє прес-служба МОЗ, здебільшого потерпілі були впевнені, що вживали їстівні гриби. Були випадки отруєнь їстівними грибами, що дає підставу вважати причинами отруєнь — місце збору грибів, вік грибів і тому подібне.

Постраждалі під Новобогданівкою отримають компенсацію

У проекті державного бюджету на 2007 рік закладено сім мільйонів гривень на виплату компенсацій постраждалим від вибухів на складах боєприпасів під селом Новобогданівка в Запорізькій області, повідомляє korrespondent.net з посиланням на слова заступника міністра фінансів України Тетяни Єфименко. Нагадаємо, 19 серпня 2006 року на складах боєприпасів неподалік від села Новобогданівка вибухнули боєприпаси, після чого почалася пожежа. Після ліквідації вибухів жителі села направили в сільраду майже півтисячі заяв із вимогою компенсації збитків. Мешканці Новобогданівки, зокрема, вимагають надати їм статус учасників війни, визнати територію села екологічно забрудненою зоною, що передбачатиме виплати 25% компенсації, й забезпечити безкоштовне лікування й медичне обслуговування, а також безкоштовне оздоровлення щорічно. Крім того, вони вимагали виділити кошти на ліквідацію військових складів поблизу села й законсервувати нафтобазу.

Тридцять років — Трипіллю

Понад 30 років життя присвятив пошуку, збиранню й реставрації предметів української старовини інженер за освітою Олександр Поліщук. І ось створив Музей трипільської археологічної культури «Прадавня Аратта — Україна». На фото — Олександр Поліщук у вітальні свого житла: тут «Трипіллю» затісно...

Газета: 
Рубрика: