Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

27 червня, 2006 - 00:00

Луценку та Рудьковському доведеться просити вибачення

Печерський районний суд Києва визнав недостовірним висловлювання міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на адресу депутата Євгена Кушнарьова на телеканалі ICTV. Суд зобов’язав МВС спростувати надану міністром інформацію та попросити вибачення в Кушнарьова, передає «Українська правда». Позов Кушнарьова та його сина Андрія, на адресу якого також звучали висловлювання Луценка, суд задовольнив частково, оскільки зобов’язав не самого міністра, а міністерство спростувати інформацію та компенсувати моральні збитки в розмірі 1 грн., а також судові витрати. Причому суд зобов’язав МВС спростувати інформацію тим же способом, яким вона була поширена. Телеканал ICTV як третя особа на стороні відповідача зобов’язаний судом надати ефір для спростування інформації. Рішення Печерського суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції протягом 10 днів. Через збіг обставин учора Апеляційний суд Києва також зобов’язав вибачитися соціаліста Миколу Рудьковського. На початку жовтня 2005 року, в сесійному залі Верховної Ради М. Рудьковський звинуватив екс-голову Верховної Ради Володимира Литвина в тому, що той є причетним до вбивства Гонгадзе. Також він звинуватив Литвина в тому, що той, використовуючи посаду глави ВР, протягом п’яти років блокував розслідування справи Гонгадзе Генеральною прокуратурою. За словами адвоката Литвина Григорія Гінзбурга, рішення Апеляційного суду може бути оскаржене у Верховному Суді, однак, попри це, воно підлягає негайному виконанню.

Євгенія Мірошниченко — герой

День» у №101 писав, що в Національній опері України відбувся ювілейний вечір Є. С. Мірошниченко. На честь знаменитої співачки показали виставу «Лючія ді Ламмермур» — улюблену оперу Євгенії Семенівни, в якій вона виблискувала не лише на київській сцені, а й за кордоном. На ювілеї Мірошниченко партію Лючії виконала учениця Євгенії Семенівни — Сусанна Чахоян. Тоді представників влади на вечорі не було... І от приємна новина — Президент України Віктор Ющенко підписав указ про надання звання Героя України професору кафедри сольного співу Національної музичної академії ім. П. Чайковського, народній артистці України Євгенії Мірошниченко, повідомляє прес-служба Президента. Євгенія Семенівна удостоїлася високої нагороди за «видатні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку музичної культури, підняття престижу вітчизняного оперного мистецтва у світі, багаторічну самовіддану творчу та педагогічну діяльність». Президентський указ можна назвати запізнілою даниною уваги до співачки та педагога за талант. Сподіватимемося, що мрія Мірошниченко про відкриття Малої опери в Києві теж не залишиться без уваги вищих чиновників України, а питання, що буксує вже кілька років, буде позитивно вирішене, і незабаром ми привітаємо Євгенію Семенівну з новосіллям. Інф. «Дня».

Потік туристів до Криму скоротився

За оперативними даними Міністерства курортів і туризму Криму, з початку року до Криму різними видами транспорту прибуло 1955,5 тисяч осіб, що на 13,2 тисяч пасажирів або на 0,7 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Як повідомили журналістам у Мінкурортів Криму, з початку поточного року на курортах півострова зареєстровано 38,6 тис. неорганізованих відпочиваючих, що на 4,9 тис. осіб або на 11,2% менше, ніж за той же період минулого року. За даними Міністерства, неорганізовані відпочиваючі зареєстровані в 9 ти з 13-ти курортних регіонівКримської автономії, при цьому більше за все їх прийняла Ялта — 27,6 тис. осіб або 71,6% від загальної кількості. Згідно з оперативними даними міністерства курортів і туризму Криму в кримських здравницях з початку року відпочили 246,7 тис. осіб, що на 30,2 тис. осіб або на 11% менше, ніж за аналогічний період 2005 року. Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Хмельницький — із новим головою

25 червня у Хмельницькому відбулися вибори міського голови й депутатів міської ради. Бо призначені на 26 березня «провалилися» з тієї причини, що територіальна виборча комісія не змогла зібратися в повному складі й видати на дільниці бюлетені для голосування. Коли цей номер «Дня» готувався до друку, в ТВК продовжували опрацьовувати матеріали з усіх 103 виборчих дільниць. Однак, відзначивши низьку активність електорату (в голосуванні взяли участь трохи більше третини «спискового складу»), повідомили для «Дня», що «попереду зі значним відривом від другого кандидата на посаду міського голови йде Сергій Мельник». Заступник хмельницького губернатора Сергій Мельник звернув на себе увагу міста, передусім, фотографіями, на яких він — поруч із Юлією Тимошенко. Застосована його опонентами технологія з однофамільцем лідера виборчих змагань не дала бажаного результату. Сергій Мельник пообіцяв громадянам Хмельницького прозору, відкриту й загальнодоступну владу. Відрахування до міського бюджету збільшаться, зокрема від продажу землі на конкурсній основі. Спостерігачі говорять про те, що жодні порушення права громадян на вільне волевиявлення не були помічені. Хоча не впевнені в тому, що судова тяганина, яка «мала місце» в передвиборний період, не повториться. За попередніми даними, в міській раді переважатимуть депутати від Блоку Юлії Тимошенко. Інші подробиці, а також дещо про до- й поствиборний Хмельницький — в одному з наступних номерів «Дня», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Газета: 
Рубрика: