Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

24 червня, 2006 - 00:00

Віктор Ющенко вимагає вжити «вичерпних заходів» і повернути картини Марії Приймаченко

Президент України Віктор Ющенко учора звернувся до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та в.о. генерального прокурора України Сергія Винокурова з проханням взяти під особистий контроль розслідування справи щодо пограбування родини художника Федора Приймаченка, сина майстрині народного мистецтва Марії Приймаченко. «Вимагаю від вас невідкладно вжити вичерпних заходів, спрямованих на розкриття цього злочину, повернення полотен, що становлять національне надбання», — наголосив Президент, повідомляє його прес-служба. Невідомі викрали звідти, за різними даними, від 120 до 180 картин, в числі яких 14 відомих. Про це ICTV повідомив начальник Центру громадських зв’язків МВС у Київській області Микола Жукович. Вчора близько п’ятої ранку четверо невідомих без масок, вибивши шибку у веранді, вдерлися до будівлі. Дочекавшись невістки Приймаченко, вони на неї напали. На допомогу літній жінці вибіг її 39-річний син. Нападники його жорстоко побили дерев’яними палицями, зараз у важкому стані він у реанімації. Порушено кримінальну справу за статею «розбій». Однак міліція досі не може скласти фоторобот через важкий стан потерпілого, який міг розгледіти обличчя зловмисників. Викрадені картини Марії Приймаченко оголосять у розшук мережею Інтерполу, повідомив заступник начальника Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей Павло Білаш. Він повідомив, що всі картини Приймаченко включені до Музейного фонду України, їх вивезення за кордон заборонене. Цінність робіт Приймаченко — у її вмілому поєднанні витоків стародавньої культури із сучасністю. У сюжетних картинах майстрині казка і бувальщина, фантазія і реальність сплавлені в єдиний організм, з великою думкою про єдність природи. www.ICTV.ua.

Рахункова палата не хоче в опозицію

Члени колегії Рахункової палати України висловлюють стурбованість у зв’язку з наміром парламентської коаліції віддати керівництво Рахунковою палатою опозиції та заявляють про неприпустимість політизації цього конституційного органу. «Це суперечить статті 98 Конституції України та чинному законодавству, і є ні чим іншим, як свідомою спробою ліквідувати незалежний фінансовий контроль у державі, здійснюваний Рахунковою палатою від імені Верховної Ради України», — йдеться в зверненні Рахункової палати до ЗМІ та громадськості, текст якого переданий «Дню». У зверненні зазначається, що автори коаліційної угоди «фактично ігнорують рішення Конституційного Суду України від 23 грудня 1997 року, згідно з яким Рахункова палата є конституційним органом спеціальної компетенції та не може бути «лівою», «правою», опозиційною або центристською». «Вона створена і діє відповідно до Конституції України від імені всієї Верховної Ради України і в інтересах громадян України, та не є предметом міжфракційних торгів. Наміри обмежити повноваження Рахункової палати, привести її до рівня комітетів Верховної Ради України не відповідають не лише Конституції України та Закону України «Про Рахункову палату», а й вимогам міжнародного права та світової практики», — йдеться в зверненні. «Положення угоди про затвердження демократичної коаліції, що стосуються Рахункової палати, призводять до ліквідації нинішніх інститутів демократії в країні», — зазначається в документі. Колегія Рахункової палати ухвалила рішення звернутися до Президента України, Верховної Ради, ЗМІ та громадськості із закликом до зважених і правових дій відносно статусу й функцій «єдиного конституційного органу фінансового контролю». У разі ігнорування чинних законних положень, Рахункова палата України залишає за собою право захищати свої конституційні права.

Прокурором Києва залишається Присяжнюк

Виконувач обов’язків генерального прокурора України Сергій Винокуров відмінив наказ про призначення прокурором Києва, заступником генерального прокурора Рената Кузьміна, передає Інтерфакс-Україна. Як повідомлялося раніше, 21 червня колектив прокуратури міста Києва звернувся до Президента України, генерального прокурора з проханням не допустити незаконного звільнення прокурора Києва Василя Присяжнюка. Р. Кузьмін займав посаду прокурора Києва в 2003—2004 роках.

Водоканал запевняє: купайтеся на здоров’я

Тема забруднення води завжди актуальна влітку. І на противагу заявам усіляких екологічних організацій, «Київводоканал» запевняє: столична вода відповідає всім наявним в Україні нормам. Так, за даними прес-служби цього підприємства, за останні сім днів, коли стовпчик термометра підіймався до позначки +28 градусів, фахівці «Київводоканалу» відібрали понад 2174 проби води для хімічного, бактеріологічного та гідробіологічного дослідження. При цьому воду для аналізу брали в 52 контрольних точках міської водопровідної мережі. Якість води відповідала ГОСТу 2874-82 «Вода питна». Усього з початку року фахівці «Київводоканалу» провели 52174 аналізи води. У всіх випадках відхилення якості води від встановлених нормативів не виявлено. Спекотна погода не внесе жодних серйозних змін у технологію дезінфекції питної води. Навіть у літній період вміст хлоформу у воді вдвічі нижчий, аніж передбачено санітарними нормами та правилами.

Газета: 
Рубрика: