Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Космос українського хліба

У нашій країні вперше відсвяткували Всесвітній день продовольства
20 жовтня, 2010 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Цей день ініційований 1979 року Конференцією продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Його мета — широко інформувати населення про продовольчу ситуацію у світі й укріпити солідарність у боротьбі з голодом, недоїданням та бідністю. Цього року Всесвітній день продовольства відзначали вже в 31-е. Дата збіглася з 65-ю річницею заснування самого ФАО. Тому для ювілейного заходу була вибрана тема єдності в боротьбі з голодом на національному, регіональному й міжнародному рівнях.

Завдяки ініціативі одного з гравців українського рітейла Всесвітній день продовольства вперше відзначили і в Україні. Впродовж трьох днів у столиці працювала виставка «Космос українського хліба», на якій були представлені роботи відомого вітчизняного фотохудожника Ігоря Гайдая (виставка «Космос українського хліба» вперше представлена 2005 року в галереї «Камера», Київ) і малюнки дітей із 25 дитячих будинків України.

«Наша компанія вже багато років поспіль у різних країнах Європи відзначає Всесвітній день продовольства. Зазвичай ми приурочуємо до цього дня проведення соціальних проектів, направлених на підвищення рівня життя, — розповідає директор «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» Жако Булен. — Україна — країна з великим аграрним потенціалом. Ми хочемо нагадати про це всім українцям. Закликати жителів найбільш чорноземної країни дбайливо ставитися до їжі. Тому у фокусі нашого святкування — національне надбання і символ країни — хліб. Хліб очима фотохудожника Ігоря Гайдая і хліб, яким його бачать діти».

Експерти вважають, що українці витрачають на їжу непомірно багато: за даними Держкомстату, понад половину своїх прибутків. На їхню думку, існує дві основні причини подібної ситуації. Перша — низький рівень прибутків української сім’ї і висока вартість продуктів харчування. І друга — ментальна особливість. Культ їжі, що сформувався, — це наслідок історії голодоморів, вважають експерти. Тому українці швидше менше витратять на одяг і побут, але їжі в їхньому будинку повинно бути багато.

«День продовольства для України в його класичній суті, на перший погляд, неактуальний. Адже навіть у найбідніших людей шматок хліба є. А бути солідарними, звичайно, добре, але в нас і своїх проблем із головою. Але, все-таки, сигнал святкування Всесвітнього дня продовольства в Україні не випадковий. Адже за останні два роки в середньому продукти харчування в нас подорожчали вдвічі», — зауважує Ігор Гайдай.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: