Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Країна з пластиліну

Її створили близько двох мільйонів дошкільнят
1 червня, 2006 - 00:00
«ГАРБУЗОВА СІМ’Я». КОЛЕКТИВНА ПОРОБКА ВИХОВАТЕЛІВ І ВИХОВАНЦІВ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №11 «СВІТЛЯЧОК», МІСТО АЛЧЕВСЬК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора у Києві відбулося урочисте підведення підсумків конкурсу на найкращу дитячу роботу — «Мій рідний край». Конкурс незвичний для України насамперед тому, що участь у ньому брали виключно дошкільнята з усіх регіонів України — всього близько двох мільйонів дітей із 15 тисяч садочків.

Сторонньому глядачеві ніколи б не спало на думку, що вся ця краса — справа дитячих рук. Серед близько сотні конкурсних робіт — моделі церков, фортець, палаців, сільських подвір’їв, вулиці містечок і сіл — із вимощеною з пластиліну, глини чи каменю бруківкою, ретельно виліпленими людьми і тваринами, просто-таки геніально склеєними деревами, парканами. Це справді рідний край — усі найвизначніші куточки України відтворені у тісті, пшоні, макаронних виробах, камінні, вугіллі, кокосовій стружці, тертих яблуках, звичайних серветках і ще в багатьох інших підручних матеріалах. «Коли почали надходити роботи, ми переживали чи не більше ніж вихователі, — говорить редактор українського «Пізнайка» для найменших Оксана Чорновіл. — І вже перші роботи вразили нас якістю виконання, творчим підходом і дітлахів, і вихователів. Мабуть, немає людини, яку не захопили б ці панно. Зате тепер ми переконалися, що наші діти творчі, а вихователі — небайдужі».

Зрозуміло, що певну участь у виготовленні макетів брали й вихователі, однак здебільшого обмежену — показували приклади, розказували історію батьківщини. І діти, й вихователі зробили безцінний внесок не тільки в образотворче мистецтво, а й у методологію виховання малечі — адже до кожного проекту були розроблені ретельні плани роботи, пояснення, технології. Скоро напрацювання вихователів будуть опубліковані у фахових журналах.

Основними критеріями для журі були оригінальніший підхід і відображення традицій краю. Не дивно, що для визначення переможця довелося провести аж три відбіркові тури! Конкурс відбувся за сприяння Міністерства освіти й науки України та дитячого журналу «Пізнайко». Від них до дитсадочків-переможців поїдуть цінні подарунки — іграшки, набори розвиваючих ігор, дитяча література. І хоч упевнено можна казати, що перемогли талант і дружба, головні призи поїдуть до Чернігівської, Луганської, Миколаївської та Вінницької областей.

Ольга ПОКОТИЛО, «День»
Газета: 
Рубрика: