Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Культурний жест СБУ

Унікальні монети античності вилучили у контрабандиста. І передали в музей
20 січня, 2009 - 00:00

Учора Служба безпеки України передала музейному комплексу «Мистецький арсенал» 678 старовинних монет, вилучених у контрабандиста — громадянина однієї з країн Балтики, повідомляє прес-служба СБУ. За висновками експертів, монети належать ще до І тисячоліття до н.е., свідчать про розвиток античних держав та відображають історію нумізматики. Як з’ясувалося, іноземець скуповував стародавні монети на «чорному ринку» в Одесі на замовлення колекціонерів з Європи. Готуючись до виїзду за кордон, він сховав їх у коробці передач від мотоциклу «Дніпро». Під час митного огляду монети знайшли правоохоронці. Нині іноземця засуджено, а монети конфісковано у дохід держави. Такий випадок — не поодинокий у практиці СБУ. За останні два роки правоохоронці вилучили у злочинців понад 10 тисяч культурних цінностей, серед яких 130 ікон, більше 8 тисяч монет, 318 орденів та медалей, 30 картин, 104 старовинні книги, 9 одиниць антикварної зброї та інших предметів старовини. Нині майже 4 тисячі творів мистецтва та інших предметів історичної цінності повернули релігійним громадам, музеям та архівам, музейним фондам Національного художнього музею України, Музею історичних коштовностей, Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Решту вилучених предметів тимчасово зберігають в СБУ як речові докази. Після завершення розслідування їх теж передадуть культурним та релігійним установам.

КОМЕНТАР

Юрій САВЧУК, голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України:

— Передані монети Службою безпеки України до Культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» належать до I століття до н. е. — IV століття н. е. Є прикрим той факт, що контрабанда культурних цінностей в нашій країні досягає величезних масштабів. Це стосується навіть таких рідкісних цінностей старовини, як монети античного часу. З іншого боку, приємно відзначити, що СБУ вдалося запобігти вивезенню цих монет через державний кордон України, що стало можливим після тривалої роботи СБУ.

Україна володіє великою колекцією нумізматики, яка зберігається в Національному музеї історії України. Номінальна вартість цієї колекції, за оцінкою експертів, складає приблизно 26 тис. 920 грн. Вартість кожної монети, виходячи з критеріїв культурних та історичних цінностей, є безцінною за жодними матеріальними критеріями. Тому, дуже приємно відзначити, що до численних монет нумізматики античних часів додадуться ще 678 монет римських часів. Тепер у науковців і фахівців нумізматики буде прекрасна нагода проводити свої дослідження, спираючись на збагачену колекцію античних монет державної частини музейного фонду України.

Іван КАПСАМУН, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: