Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Курорт під мегаполісом

18 вересня, 2004 - 00:00
КРІМ ЦІЛЮЩОГО ПОВІТРЯ ДІТЯМ ПРОПИСУЮТЬ ІНГАЛЯЦІЇ / ІГРИ НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ, П’ЯТИРАЗОВЕ ХАРЧУВАННЯ, ОСВІТЯНСЬКІ ТА КУЛЬТУРНО-ДОСЛІДНИЦЬКІ ПРОГРАМИ ПРОПОНУЮТЬ ДІТЯМ У КИЇВСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ САНАТОРНОМУ КОМПЛЕКСІ (ВОРЗЕЛЬ) КОЖНОМУ, ХТО ПРИЇЖДЖАЄ НА ВІДПОЧИНОК ДО ВОРЗЕЛЯ І ХОЧЕ ОГЛЯНУТИ ПАМ’ЯТКИ, МІСЦЕВІ МЕШКАНЦІ НАЙПЕРШЕ ПОКАЖУТЬ КОЛИШНІЙ БУДИНОК ГРАФИНІ УВАРОВОЇ

Майже на околицях Києва є селище-курорт, яке, попри відсутнiсть широкомасштабної реклами його у ЗМІ, користується шаленою популярністю. Потрапивши до Ворзеля, спочатку не розумієш — а де ж вулиці, запруджені авто та перехожими, майдани з розважальними закладами тощо? Все дуже просто — тутешні мешканці демонструють приїжджим, як можна жити у гармонії із природою. Посеред дворів поряд із фруктовими деревами вільно тягнуться до неба віковічні сосни, а асфальтовані дороги, що з’єднують санаторії, нагадують тунелі у прохолодній тіні лісу.

Завтра у Ворзелі святкують 104-й день народження. Селище почало розвиватися з кінця ХIХ ст. завдяки будівництву залізниці. У 1900 році почалася забудова селища, а залізниця, що пізніше перетнула його, сприяла розвитку курорту. Завдяки винятковим природнокліматичним умовам Ворзель набув широкої популярності як оздоровча місцевість. Цьому значною мірою сприяли спостереження за позитивними результатами лікування осіб із захворюваннями серця та нервової системи, проведені академіками Стражеском і Маньковським.

Перший санаторій на 60 ліжок з водолікарнею організовано в 1932 році на базі пансіонату лікаря Ердрайха, який працював з 1928 року, а вже в 1938 році Ворзель був оголошений курортом республіканського значення. Перед Великою Вітчизняною війною на курорті було 4500 місць для хворих і відпочиваючих. Під час фашистської окупації все це було знищено. З 1944 року швидкими темпами почалося відновлення курорту. Вже у 1949 році тут функціонувало 17 оздоровчих закладів на 2585 ліжок. На початок 1980 року кількість ліжок зросла втричі. На сьогоднішній день Ворзельські санаторії заповнені на 100% і приймають близько 5 тисяч відпочиваючих.

Більшість людей вже звикли до того, що у маленьких містечках-супутниках Києва життя ледь жевріє. Ворзель може посперечатися щодо такої думки. За словами селищної голови Зінаїди Сотникової, на сьогоднішній день у Ворзелі немає занедбаних санаторіїв, усі колишні піонерські табори викуплені й їхні території освоюються під бази відпочинку сімейного типу. «Цього року у Ворзелі побудовано доріг на мільйон гривень. Зараз споруджується стадіон для молоді — у нас є своя футбольна команда», — каже Зінаїда Юхимівна.

Тут варто додати, що ворзельські санаторії працевлаштовують, окрім своїх мешканців, ще й приїжджих із навколишніх сіл. У правдивості слів селищної голови можна переконатися на прикладі трьох різнопрофільних санаторіїв (Київський обласний санаторний комплекс (КОСК), «Перемога» та «Ворзель»), які розташовані у різних куточках селища.

Абревіатура КОСК з’явилася серед курортів України у 2000 році. Цей комплекс було створено на базі дитячих санаторіїв «Ластівка», «Кичеєво», «Прапор» та «Сонячний» для лікування дитячого населення Київської області із захворюваннями ендокринної, кістково-суглобної, психоневрологічної систем та захворювання на туберкульоз. За словами головного лікаря КОСКу Олександра Венгрика, у його закладі відпочивають сироти, напівсироти, діти з малозабезпечених сімей. «Держава повністю фінансує оздоровлення», — каже Олександр Пилипович. Для дітей віком від чотирьох до вісімнадцяти років у санаторному комплексі створені всі умови для реабілітації — тут працюють освітянські, культурно-дослідницькі програми. Персонал знаходить окремий підхід до кожної дитини. Завідуюча з педагогічній частині Лариса Ярешко 35 років працює з дітьми. За її словами, з сучасними дітьми працювати цікавіше, ніж раніш, тому що вони стали більш ерудованими, дорослішими, самостійнішими і більш інтелектуальними.

Історія санаторію «Перемога» бере свій початок з 1936 року. Саме тоді у Ворзелі було засновано Будинок відпочинку ЦК профспілок початкових та середніх шкіл України. За час існування санаторій придбав заслужену популярність не тільки в Україні, а й за її межами. З 1999 року в «Перемозі» створено реабілітаційне відділення для лікування дітей, хворих на цукровий діабет. Оплату на себе взяв Фонд соціального страхування з втрати працездатності. За останні роки тут побудували басейн, спортзал та лікувальний корпус. У цьому році керівник санаторію «Перемога», заслужений працівник охорони здоров’я України Андрій Бростовський приймав у столиці поздоровлення з нагоди присвоєння санаторію звання лауреату рейтингу «Краще підприємство України».

У трійці вищеназваних лікувальних закладів кардіологічний санаторій НАН України «Ворзель» займає почесне місце. Головний лікар цього закладу Таміла Руденко розповідає: «Наш санаторій відрізняється від інших тим, що «здорових» тут практично немає. Тут відпочивають важкі хворі, які потребують в першу чергу лікування. У комплексному лікуванні хворого професійна підготовка лікарів дуже важлива. Крім цього, у колективі потрібно створити такий мікроклімат і таке ставлення до людей, які у нас лікуються, щоб вони не були травмовані морально, щоб вони, приїжджаючи сюди на лікування, отримували максимум уваги. Наше завдання — створити такі умови, щоб люди хотіли до нас повернутися». У «Ворзелі» використовується комплексний метод реабілітації при лікуванні осіб, які проживають у екологічно несприятливих, радіаційно забруднених районах; працюючих на виробництвах із шкідливими умовами праці. Ефект досягається використанням високоефективного ентеросорбенту «Ентеросгель», який сприяє виведенню радіонуклідів. Для підвищення імунного статусу організму, активації обмінних процесів використовується внутрішньосудинне лазерне опромінення крові.

На сьогоднішній день у Ворзелі не припиняється робота з благоустрою селища. На вулицях можна помітити будівельників та мулярів. Зазвичай приготування до святкування Дня міста називають «показухою». У Ворзелі — це просто ще один робочий день у справі поліпшення життя його мешканців та покращання умов для відпочинку курортників.

Володимир ДЕНИСЕНКО, фото Миколи ЛАЗАРЕНКА, «День»
Газета: 
Рубрика: