Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Легко не буде

Експерти — про призначення новим керівником Житомирської ОДА Сергія Машковського
25 липня, 2014 - 14:00
СЕРГІЙ МАШКОВСЬКИЙ

23 липня перший заступник глави Адміністрації Президента України Геннадій Зубко представив у Житомирі новопризначеного голову облдержадміністрації Сергія Машковського. Геннадій Зубко подякував Сидору Кізіну (його було звільнено з посади відповідно до указу Президента від 22 липня) за плідну роботу, адже йому вдалося збалансувати основні процеси, від яких залежить життєдіяльність області.

Сергій Машковський окреслив пріоритетні напрями роботи на посаді голови облдержадміністрації. На перше місце він ставить боротьбу з корупцією. Також пан голова закликав громадських активістів не тільки обговорювати кандидатів на посади, а й пропонувати своїх людей. Машковський пообіцяв докласти зусиль до того, щоби винні у побитті активістів і підпалі автомобілів були покарані.

«Я себе сприймаю як менеджер, управлінець, найнятий територіальною громадою і Президентом України», — сказав Сергій Машковський.

Водночас деякі громадські організації Житомирщини виступали проти того, щоб кандидата на голову облдержадміністрації призначали без погодження з мешканцями області. Активісти також пікетували в Києві Адміністрацію Президента із вимогою не звільняти свободівця Сидора Кізіна. Протягом кількох днів прихильники уже колишнього губернатора також проводили мітинги біля ОДА.

«День» поцікавився думкою місцевих експертів про ситуацію з новим призначенням.

Володимир ПIНЬКОВСЬКИЙ, політолог:

— Призначенню нового голови Житомирської обладміністрації передували події, які вилились у відкриті протистояння між групами громадських активістів. Насправді, на моє переконання, це було просте зіткнення різних груп впливу, відстоювання власних інтересів та особистих перспектив, які давало збереження посади С. Кізіним або набуття її С. Машковським. В окремих випадках за «бурхливою» постреволюційною активною позицією деяких нових активістів нічого не має, крім постійної участі в мітинговому процесі та обговоренні недоліків опонента. Прогнозую, що «мітинговщина» навколо призначення голови ЖОДА плавно перейде в упереджене ставлення до новопризначеної особи і плавно перекинеться на осінні перегони з обрання Житомирського міського голови та депутатів Верховної Ради.

Микола КОСТРИЦЯ, громадський діяч, член виконкому Житомирської міської ради:

— Призначення нового очільника Житомирської області Сергія Машковського, на жаль, відбулось у давніх традиціях «підкилимних» домовленостей. Хоча і за три години до самого указу Президента України в Житомирі відбулась квазідемократична процедура обговорення кандидатури з громадськістю. Із почутого з вуст тепер уже голови облдержадміністрації не було видно його бачення ключових проблем регіону, а найголовніше — першочергових кроків, спрямованих на їх вирішення.

Щодо очікувань від діяльності нового голови облдержадміністрації, то особливих ілюзій не маю. Багато днів на адаптацію до бюрократичного механізму (Машковський жодного дня не працював в органах виконавчої влади), формування нової команди, економічна  і воєнна ситуація в державі, наближеність, мабуть, найскладнішого опалювального сезону,  анонсування реформи з децентралізації влади — всі ці фактори  не сприятимуть пану Сергію досягти значних успіхів в управлінні регіоном у найближчі 100 днів. Якщо це йому вдасться — буде молодець, у противному випадку — зазнає великого тиску громадськості.

Оксана КЛИМЧУК, Житомирська обл.
Газета: 
Рубрика: