Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Людина зі знаменитою мобілкою

Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ: «Росія має подумати про нові пропозиції для України. Ми теж над ними думаємо»
29 вересня, 2005 - 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

«У новому уряді є багато людей, про яких можна сказати чимало позитивних речей», — так дипломатично учора прокоментував «Дню» нові кадрові зміни Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі Яцек Ключковський. Ім’я пана Ключковського, можливо, мало відоме широкому загалу, однак у польському політичному середовищі важко знайти більш авторитетного знавця українського життя. Він із категорії тих дипломатів, перед якими відкриті двері чи не всіх відомих політиків України. Крім усього, пан Ключковський — власник унікальної історичної мобілки: саме з його телефону Олександр Квасневський провів переговори, які унеможливили застосування сили проти учасників помаранчевої революції. Це про нього розповідав згодом президент Польщі: «Одна особа з мобільним телефоном і відповідними номерами була не те що на вагу золота, але на вагу миру в Україні».

Новий польський посол прибув до Києва майже три тижні тому у важливий для України час (відставка уряду, звинувачення в корупції високопосадовців). Утім, його не назвеш людиною, яка «не в темі». Із приводу недавно підписаного Меморандуму Віктором Януковичем та Віктором Ющенком посол заявив категорично: «Без коментарів». При цьому жартома додав, відповідаючи на запитання «Дня», що цього разу «обійшлося без міжнародних посередників». «Я повинен бути позитивно налаштованим», — відповів пан Ключковський на запитання щодо нових урядових призначень.

Коли розпочнеться будівництво гілки нафтопроводу із Бродів до Плоцька? Чи має Україна підстави для того, щоб сподіватися на схвальні оцінки з боку європейських партнерів під час саміту Україна—ЄС? Що відповів польський посол на висловлювання російського експерта «Квасневський іде, а Путін залишається»? Про це читайте в найближчих числах «Дня».

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: