Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Маленькі «годувальники»

Міліція знає, як боротися з «жебрацькою» мафією
24 липня, 2007 - 00:00

«Люди добрі, подайте на лікування дитини!» — такими словами жалібно зверталася до пасажирів метрополітену жінка-циганка. На руках у неї так спокійно спало немовля, що, здається, наче воно мертве. Дехто відвертався від прохачки, але вистачало й тих, хто клав у її простягнуту руку копійки чи паперові гроші...

Подаючи жебрачці, жалісливі люди іноді не здогадуються, що таким чином вони допомагають бізнесменам, які найняли собі на роботу саме цю матір з дитиною, а випрошування милостині приносить їм доходів у багато разів більше, аніж зарплата найкращого будь-кого з нас. Міліціонери стверджують, що діти, яких водять із собою прохачі, найчастіше — викрадені. І щоб вони не плакали або не втекли, їх наколюють наркотиками. Саме через це немовлята на руках таких «матерів» постійно перебувають під дією дурману. Як результат — вони рідко коли доживають навіть до року... Після смерті маленького «годувальника» зловмисники шукають наступну жертву... Працівники міліції просять громадян в жодному випадку не подавати милостині.

За інформацією начальника Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС України Анатолія Бажчіванжи, нині в Україні відсутнє законодавство, відповідно до якого можна було б покарати тих, хто залучає або змушує неповнолітніх займатися жебрацтвом. Тому служба кримінальної міліції у справах неповнолітніх ініціює ввести до Кримінального Кодексу статтю про відповідальність осіб (як батьків так й інших осіб) за змушування дітей до жебрацтва. Як вважає пан Анатолій, покарання за цей злочин слід визначити до 8 років позбавлення волі. Лише так, переконані правоохоронці, можна боротися із «жебрацькою» мафією.

Протягом цього року працівники міліції затримали за бродяжництво понад 9 тисяч дітей, з них 5 тисяч — бездоглядних, 1,5 тисячі — безпритульних, 1,6 тисячі тих, які займалися жебрацтвом, повідомив Анатолій Бахчіванжи.

— Нещодавно ми, спільно із представниками Міністерства дітей, сім’ї та молоді й Міністерства освіти, в Києві провели рейд по виявленню безпритульних дітей. За одну добу таких затримали понад шістдесят. Чимало неповнолітніх після опівночі перебувало й у розважальних закладах столиці. Про це повідомили їхнім батькам. Також до органів міської влади відправили подання про позбавлення ліцензії 25 торгових закладів, які відпускали дітям спиртне.

Ось виписка із звіту начальника відділу кримінальної міліції служби неповнолітніх УМВС України у Дніпровській області Тетяни Бухтіарової: «На території Дніпропетровська ми проводили рейд «Діти вулиці» під час якого затримали 9 підлітків, котрі займалися жебрацтвом. Це — діти із Донецька, Кривого Рогу, Дніпропетровського району, П’ятихаток. Двоє з них перебували в розшуку, їх помістили у притулки, а інших доправили додому або до соціальних служб».

Фахівці вважають, що до жебрацтва дітей примушують батьки. За даними правоохоронців за неналежне виконання батьківських обов’язків до відповідальності притягнули понад 20 тисяч батьків, подано до суду більше ніж 2 тисячі матеріалів про позбавлення батьківських прав. Всього ж на обліку у правоохоронців перебувають 45 тисяч неблагополучних сімей, у яких виховуються 90 тисяч дітей. Майже 40 тисяч неповнолітніх щодня стають жертвами злочинів. Наприклад, на Черкащині притягнуто до кримінальної відповідальності жінку, котра у стані сп’яніння вбила свою кількамісячну доньку, також у цій області порушено кримінальну справу щодо чоловіка, хворого на СНІД, котрий протягом двох років гвалтував маленьку доньку, при цьому знаючи про свій діагноз. Ще одного батька-гвалтівника заарештували на Хмельниччині. На Луганщині затримали жінку, котра змушувала сина займатися грабежами. Загалом, як повідомив начальник Департаменту зв’язків із громадськістю Костянтин Стогній, з початку 2007-ого затримано 7 тисяч 200 неповнолітніх за скоєння злочинів. Однак позитивом є вже те, що, порівняно з минулим роком, на 9 % зменшилося злочинів, скоєних учнями шкіл.

— Різновидом насильства є й трудова експлуатація дітей. За 6 місяців цього року за незаконне використання дитячої праці порушено 9 кримінальних справ. Це, звичайно, мало, але такі випадки важко виявити через те, що роботодавці приховують своїх малолітніх працівників, видаючи їх за родичів. Також сьогодні 6 тисяч працівників міліції стежать аби не порушувалися права неповнолітніх у літніх таборах праці та відпочинку, — повідомив Костянтин Стогній.

Загалом, як вважають правоохоронці, державі потрібно більше приділяти уваги розвитку мережі інтернатських закладів та притулків, адже нерідко трапляються випадки, коли діти ночують вдома у працівників міліції через брак місць у закладах соціальної опіки.

КОМЕНТАР

Олексій НАУМУК, заступник начальника Служби у справах неповнолітніх КМДА:

— Останнім часом у Києві безпритульних дітей зменшилося. Це — завдяки цілодобовим рейдам, які щодня проводимо разом із міліцією. Бувають і такі дні, коли не затримуємо жодного неповнолітнього. Дві третини безпритульних — діти з регіонів, котрі їдуть у столицю, адже тут легше заробити гроші. Нещодавно таких виявили на Святошинському ринку й відправили їх до притулку. Також ми звернулися до киян з проханням повідомляти про жебраків з дітьми. Після серії затримань випадків змушувань дітей до жебрацтва зменшилося. Сьогодні в столиці не існує проблеми, куди помістити затриманих дітей: є два притулки та реабілітаційний центр. Щоправда, у притулках діти можуть перебувати до трьох місяців, але незабаром такі заклади збираються реорганізувати в соціально-психологічні центри, де неповнолітні зможуть перебувати до дев’яти місяців. А потім дітей повертатимуть батькам або направлятимуть у дитячі будинки.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: