Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мандрівка до країни казок

Київський академічний театр ляльок відзначив 80-річчя
22 грудня, 2007 - 00:00
Є В ЦЬОМУ ТЕАТРІ ЯКАСЬ ОСОБЛИВА АУРА / ФОТО МАРІЇ МАСІЧ

Нині палац (за адресою вул. Грушевського, 1-а) де «прописалися» з 2005 року герої улюблених дитячих казок та майстри-лялькарі — найкрасивіша столична будівля, куди малеча та дорослі приходять подивитися не лише вистави, а й обов’язково сфотографуватися на пам’ять.

За вісім десятиліть Ляльковий театр пережив чимало пригод: приємних та доволі сумних. А починалось все у далекому 1927 р., коли з ініціативи Олександра Соломорського й Ірини Дєєвої, на базі студії при ТЮГ ім. І. Франка (нині це Театр юного глядача на Липках) було започаткувано Київський ляльковий театр. Спеціалістів тоді не було, і студійці вчилися професії на репетиціях. До речі, першими виставами нового колективу стали постановки «Старовинний Петрушка» і «Музики», а далі почалося мандрівне життя лялькарів. Вони об’їздили всю Україну, а вдома — у Києві — досить довго не мали свого власного даху над головою. Лише у 1936 р. трупа стала працювати стаціонарно (до речі, саме на цьому місці, де і зараз стоїть Ляльковий палац), але під час Другої світової війни будинок було зруйновано... А коли почалося мирне життя, то театр знову довго-довго жив на колесах, переїжджаючи з місця на місце; і тільки два роки тому лялькарі справили новосілля, а їхній палац став однією з візитівок нашої столиці. Можна сказати, що з’явився новий туристичний маршрут, а серед киян — традиція: молодята після отримання свідоцтва про шлюб приїжджають до Лялькового театру, аби разом стати під капелюх бронзової статуї Папи Карло (вважається, що це добра прикмета — подружжя буде щасливим і матиме багато діточок). Правда це чи забобони — сказати важко, але факт лишається фактом, і кожної п’ятниці, суботи та неділі весільні ескорти їдуть на гору до театру.

Є у цьому театрі якась особлива аура, а репертуар (24 вистави) дає змогу глядачам познайомитись із класичними та сучасними творами. Сьогодні найаншлаговими постановками є «Лис Микита», «Попелюшка» та «Пан Коцький», а дві вистави київські лялькарі адресують дорослим — «Лісова пісня» та «Декамерон».

Позавчора вітати ювілярів прийшло чимало гостей. Зачитувались вітальні телеграми, вручалися почесні грамоти від Секретаріату Президента України, Міністерства культури і туризму, Спілки театральних діячів, мерії, колег з різних регіонів (донеччани та запоріжці приїжджали особисто поздоровляти), був і традиційний капусник. Погуляли весело, а попереду для колективу починається «спекотна пора» — зимові канікули. Спеціально для школярів лялькарі підготували програму «Пригоди Діда Мороза», яку будуть грати чотири рази на день! Треба зазначити, що квитки на це новорічне шоу далекоглядні батьки викупили ще за місяць від початку канікул. Але каси продовжують брати в облогу, і тому дирекція театру вирішила додатково презентувати кілька вистав; якщо дорослі поквапляться, то вони мають шанс придбати квиточок для своєї малечі. Не баріться!

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: