Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Майбутнє української енергетики

27 вересня, 2006 - 00:00
УЧАСНИКИ ФОРУМУ ВПЕВНЕНІ, ЩО ЇХНЯ ПРОДУКЦІЯ МОЖЕ БУТИ ПРИВАБЛИВОЮ ДЛЯ ПОТЕНЦІЙНИХ ІНВЕСТОРІВ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вчора у київському Міжнародному виставковому центрі відкрився Четвертий міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення і майбутнє».

Організаторами експозиції виступили Міністерство палива та енергетики України і ТОВ «Міжнародний виставковий центр». Форум працюватиме до 29 вересня включно. Тут можна оглянути стенди Мінпаливенерго України, Мінвуглепрома України, таких компаній — «динозаврів» в цій галузі — як НАК «Нафтогаз України», НАК «Енергетична компанія України», АЕК «Київенерго», НАК «Вугілля України» та ряду інших представників цієї сфери. Усього ж на виставці представлено понад 250 фірм — виробників з 14 країн світу представляють продукцію енергетичного машинобудування, технології, обладнання й послуги для електроенергетичної, атомної, вугільної та нафтогазової промисловості.

На урочистому відкритті форуму перший заступник голови Міністерства палива та енергетики Вадим Чупрун зазначив, що нове керівництво Міністерства планує підвищити інвестиційну привабливість проектів енергетичної сфери: «Ми створимо сприятливе законодавче поле й надамо гарантію незмінності правил гри. Ми знаємо, як залучити інвестора, і наша принципова позиція — діалог і співпраця між владою і бізнесом». Вадим Чупрун впевнений, що у найближчій перспективі і держава, і приватні компанії «відчують позитивний ефект інвестиційної політики, спрямованої на інновації та розвиток». Обнадійливі слова, і, як ведеться на урочистих подіях, досить загальні. Проте конкретніше про проблеми і перспективи паливно-енергетичної галузі України можна дізнатися в ході форуму — на десятках спеціальних заходів. Актуальним є круглий стіл щодо перспектив об’єднання енергосистем України, СНД та UCTE. Мінвуглепром України представить сьогодні програми перспективного розвитку вугільної галузі, зокрема, презентує новітні обладнання та технології для шахт, як, наприклад, комплекси безлюдного виймання вугілля. Заходи Мінпаливенерго обіцяють бути не менш цікавими: на них обговорюватиметься стан енергетичного сектору України, стратегічні програми розвитку ПЕК, фінансові умови проектів, що реалізуються за кошти держбюджету, а також за кошти вітчизняних і закордонних інвесторів, кредити Всесвітнього банку та країн-донорів.

Марія СЕМЕНЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: